Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór małych kolumn do własnego wykonania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór małych kolumn do własnego wykonania

Cześć.

Dawno już nie jestem na bieżąco w temacie audio i nadal jestem 'zielony'.
    Potrzebuję waszej podpowiedzi.

Zmieniam mieszkanie i chciałbym zrobić sobie małe kolumny. 2 way, woofer 16 lub 18 cm. Jakieś gotowe i sprawdzone zestawienie.
    Z drewnem i jego obróbką sobie poradzę. Zwrotnice złożyć sobie złożę, ale już jej nie opracuję. Zależy mi na tym było to sprzęt dostępny, nie jakieś unikaty na które trzeba polować miesiącami.

Zasilanie to Philips FA920, źródło to reszta zastawu Philipsa 900 i komputer.
    Pokój jakieś 12-16 m2] (nie mierzyłem)

Myślę nad kopią STX MX-140, może skrócone STX Electrino 150.
    Chciałbym wydać nie więcej niż 600zł na przetworniki, ważne by były dostępne i schemat zwrotnicy był również dostępny. Sprzęt jak najbardziej może być używany.

Czego oczekuję? Dobrej efektywności, niezbyt narzucającej się góry i wyraźnego dołu (zwarta stopa itd.)

Jeżeli jest pokrewny wątek to podlinkujcie albo chociaż tytuł podrzucie żebym odnalazł. Chętnie zgłębię temat.

Co polecicie? Warto iść w MX, czy polecicie coś innego?
    low-END

Jest na forum kilka projektów na STXach 18 kolegów Pawel S. oraz Branża.
    Poszukaj w dziale "Projekty kolumn"
    Ps. Elektrino nie zrobisz bo nie ma przetwornikow i zwrotnicy do kupienia.

Skomentuj

Czyli Electrino odpada - dzięki.

Projekty własnie przeglądam, jest alternatywa dla MX140, Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 by LuSzTi i wygląda to ciekawie, muszę popatrzeć jak z dostępnością.

I jeszcze Seas 27TBFC/G zamiast AWX http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all - co myślicie o zastąpieniu AWXa na górze? AWX podobno jest dość specyficzny, a nie miałem możliwości odsłuchu.
      Last edited by wojtus; 12.04.2017, 15:29.
      low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
        chciałbym zrobić sobie małe kolumny. 2 way, woofer 16 lub 18 cm.
        Chciałbym wydać nie więcej niż 600zł na przetworniki
        Tu masz na lepszych głośnikach: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80

...małe monitorki które basem mogą zaskoczyć.
        Z minusów (dla mnie) to mają lekko wypchniętą wyższą średnicę do przodu.

Więcej projektów znajdziesz tu: http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny
        Last edited by marian; 13.04.2017, 08:23.

Skomentuj

Ja się zabieram za bardzo podobny zestaw.. troszkę inaczej filtrowany:
          http://www.audiostereo.pl/male-monit...cs_130285.html

Na wysokie chcę tylko podmienić na SB26ADC (wyłączając ostatnią cewkę ze zwrotnicy..)

Skomentuj

Panowie, a gdybym chciał zostać przy ~18 cm to brać AWX czy FW186?
            Wysoki AWX nie zbiera super pochlebnych opinii, wiec zmiana na TW030 lub 27TBF. Zwrotnice pod to są na forum, wiec git.

Budżet zawsze można naciągnąć przez dłuższa realizacje projektu...
            low-END

Skomentuj

Miałem 18awx z seasem z audiohobby i fakt gra to również specyficznie mimo że głośniki fajne, mnie jak na razie wavecore​ nie przekonał ani nie zachwycił, za to seasa 27tbfcg słuchałem w różnych i bardzo mi podszedł, na forum również jest dayton z tym seasem, ja miałem z rs180 i grało to znacznie lepiej jak z 18awx, fw168 z wavecore dopiero muszę złożyć a z fw146 pewnie będą miał możliwość posłuchać. Pamiętaj tylko że to moje zdanie i nie koniecznie możesz mieć takie same spostrzeżenia

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Budżet zawsze można naciągnąć przez dłuższa realizacje projektu...
                No to ja bym od razu dołożył stówkę.
                AWX ostatnio podrożał, kiedyś był fajną opcją ale np. w podobnej cenie masz SBacoustic.

Skomentuj

Właśnie SB wyglada całkiem fajnie (opinie tu i w internetach). Jest projekt tu i u Trolesa. Głośniki można nabyć tylko nowe, a to jednak podniesie mocno koszt całościowy.
                  Wiec tymczasowo złoże sobie STXy na projekcie forumowicza Branża i będę gromadził podzespoły na SBA.

Dzięki za opinie.
                  Pozdrawiam
                  low-END

Skomentuj

Czaruję...
                  X