Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne ok 600 zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny aktywne ok 600 zl

Witam serdecznie. Jest taka sprawa, ze mam 600 zl i chce audio do kompa wymienic, bo narazie mi gra chinska wieza panasonix (nie do znalezienia model w necie) z kolumnami jakimis. Na 3 forach komputerowych zalozylem tematy, uzyskalem 2 nazwy Microlab Solo 6c i Edifier R1280DB. Na te 2 bylem zdecydowany az do jednej recenzji, w ktorej wyczytalem, ze one z bliska graja nie tak jak trzeba. Trojkat akustyczny miedzy kolumnami a sluchaczem powinien byc okolo 2 metrow, no minimum 1,5. Przy zalozeniu ze z kolumn bede korzystal na 3 sposoby - granie w fpsy przy biurku 110 cm (to odleglosci miedzy kolumnami i mna bedzie 80 c ), ogladanie filmow z lozka czy fotela odrobine dalej od biurka( to tez nie bedzie 2m i musialbym jeszcze filary pod kolumny kupic i rozstawiac wokol biurka) i sluchanie muzyki jak sobie laze po pokoju, sprzatam czy cos tam robie. No i sie wstrzymalem z kupnem tych Edifierow R1280DB , moze mi to doradzicie z powrotem albo polecicie jakies inne kolumny aktywne w moim budzecie. Karte dzwiekowa mam zintegrowana narazie, ale kupie jakas za 200-300 zl za jakies 3 tygodnie dopiero. Dodam jeszcze, ze audiofil ze mnie zaden, obce mi kwestie akustyki, rozrozniania poszczegolnych tonow czy dostrajania w equalizerze, interesuje mnie generalna poprawa w jakosci dzwiek do tego co mam bo to trzeszczy i denerwuje. Takze bede zobowiazany za pomoc. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Moja propozycja w tym budżecie to jednak kolumny pasywne, używane, dobre konstrukcje. Zamiast kupować kartę dźwiękową, dorzucić te kilka złociszy i wybrać zestawik pasywny. Co prawda wiąże się to ze zdecydowanie większym wyborem (co, przy braku wiedzy, osłuchania, jest problemem), walką na Alledrogo, ale IMO się opłaca. Zyskujesz możliwość zakupu kolumn za 600-700 złotych plus wzmacniacz za stówę czy półtora.
    Jeśli dobrze wybierzesz, stwierdzisz, że to gra zajefajnie. Po pół roku stwierdzisz, że jednak chcesz więcej. Sprzedasz wzmacniacz (za tyle samo, za ile kupiłeś, skoro używka stara :) ), dorzucisz odrobinę, zyskasz, w Twoim odczuciu, sporo. W międzyczasie kupisz sobie DAC z Chin na PCM 2704 za grosze (dosłownie, kosztują one ze 2$), stwierdzisz, że jednak jest różnica. Wrzucisz to w obudowę, sprzedasz za 50zł. Dorzucisz trochę pieniądza, kupisz lepszego DACa...
    I tak to będzie trwać :) A w międzyczasie masz czas na doczytanie, zapoznanie z opiniami, pojeżdżenie na AudioShow i takie tam.

Skomentuj

Ja chce kupic i byc zadowolonym, nie mam czasu na pierdoly i oszczedzanie, pograja rok czy dwa i sobie nastepny sprzet moge kupic za 2-3k tym sposobem co mowisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wrzask Zobacz posta
        Ja chce kupic i byc zadowolonym, nie mam czasu na pierdoly i oszczedzanie, pograja rok czy dwa i sobie nastepny sprzet moge kupic za 2-3k tym sposobem co mowisz.
        Jak chcesz kupić i być zadowolonym to kup i bądź zadowolonym :)
        Generalnie nie kupisz kolumn, które będą dobrze sumować swoje pasma i w polu bliski i w polu dalekim. Chyba, że będą to kolumienki w systemie 2+1, gdzie satelity będą zbudowane z głośników szerokopasmowych i będą miały rozciągnięte pasmo w dół a samo odcięcie pomiędzy subwooferem a satelitami będzie realizowane na tyle nisko aby kierunkowość dźwięku nie miała już większego znaczenia. Nie wiem czy takie coś istnieje w Twoim budżecie, sygnalizuję jedynie zagadnienie.

Natomiast tak ogólnie - jesteśmy na forum DIY - Do It Yourself - Zrób To Sam. Nie dziw się, że możesz tutaj pomocy w swoim temacie nie uzyskać, bo jednak większość z użytkowników forum ma podejście jak Łasica, czyli chcą samemu budować i rozwijać swój sprzęt audio
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
        X