Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmówki OZ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasmówki OZ

Cześć,

Szukam dobrych głośników szerokopasmowych/midrange (z membraną papierową) do zastosowań studyjnych. Chciałbym wykonać je w małej OZ około 2-3L.
    Od razu uprzedzam, że nie zależy mi na całości pasma. Zależy mi na dobrej średnicy. Wersje koaksjalne raczej odpadają.
    Czy jest coś wartego uwagi w granicach 300-400 za sztukę?

Pozdrawiam.

Nikt nic nie poleci? Doprecyzuję może, że chciałbym (może niekoniecznie z papierową membraną) zamknąć taki głośnik bez zwrotnicy i nie wiem czy mogę np. wykorzystać jakiś midwoofer czy muszę koniecznie szukać jako fullrange. Konstruktorzy na pewno wiedzą czy ma to znaczenie bo przypuszczam że aplikacja taka jak moja wymusza niejako użycie specjalnego rodzaju głośnika (czyli fullrange). Wstępnie myślałem o głośnikach scanspeaka ale są malutkie. Tak jak mówiłem na początku. Zależy mi na bardzo dobrze odwzorowanej średnicy. Oczywiście jak tylko zrealizuję projekt nie omieszkam podzielić się końcowym efektem. Budżet mogę zmienić jeżeli będzie tego wart głośnik.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Moze napisz, jakie kolumny z rynku chcialbys podrobic? Generalnie piszesz o bardzo malej obudowie, wiec glosniki raczej tez beda niewielkie. Wbrew pozorom wybor do tej kwoty jest ogromny.

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie :) wydaje mi się że chyba są tylko są dwie, godne naśladowania kolumny. Auratone 5c i Avntone MixCube. No jeszcze ewentualnie Fostexy. Aczkolwiek to nie musi być klon. Po prostu zawsze przydają się monitory szerokopasmowe na których można sprawdzić mix. W związku z tym że miejsca nie mam dużo (bo mam już aktywne na biurku) to i obudowy nie mogą być zbyt duże. Chociaż w sumie zawsze można zwiększyć litraż na wysokości i głębokości dla dobra projektu.
        Wbrew pozorom charki powyższych kolum nie są liniowe ale są dobrym narzędziem w ocenie mixu.

Skomentuj

Obejrzyj np. szerokopasmowe tang bandy 4 cale i 3 calowe founteki.

Skomentuj

Dziękuję. Po obejrzeniu specyfikacji to na papierze wyglądają zacnie. I jedne i drugie. Dokładnie o to mi chodziło, żeby po 1-2 kHz pasmo było podbite. Jak na takie maleństwa to grają na prawdę szeroko.
            A słuchałeś może tych głośników? Jaka jest ich detaliczność?

Skomentuj

Mam TB1320SIF. Jest ogólnie fajnie, chociaż na nadmiar basu nie można narzekać :) Średnica jest fajna, może delikatnie papierowa w odbiorze, ale fakturę głosu czy instrumentów spoko słychać. Chyba najlepsza cecha całego głośnika.
              Jeśli chcesz bez zwrotki, to brakuje wypełnienia basu. Potrzebna jest kompensacja BS. Ja to załatwiam sobie equalizerem. Nie poświęcałem im za dużo czasu, bo u mnie to takie monitorki do pracy, może się kiedyś za nie wezmę poważniej.
              Jeśli chodzi o wysokie to są, ale trzeba głośniki mieć idealnie wprost w ucho, bo dość szybko uciekają ze zmianą kąta. Ale to chyba uroda wszystkich większych głośników i nie ma chyba co narzekać, fizyki się nie przeskoczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Średnica jest fajna, może delikatnie papierowa w odbiorze, ale fakturę głosu czy instrumentów spoko słychać. Chyba najlepsza cecha całego głośnika.
                Właśnie na tym mi zależy.
                Jeżeli chodzi o bas to mam czym się podpierać, nie oczekuję od głośnika FR, że będzie grał 20-20k :)

Skomentuj

O kurcze, ale podrożały! Rok temu były po 150zł i to była fajna opcja. To nie wiem czy ci jeszcze je doradzać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    O kurcze, ale podrożały! Rok temu były po 150zł i to była fajna opcja. To nie wiem czy ci jeszcze je doradzać
                    Ja nigdy nie widziałem tego modelu za 150 zł, zawsze oscylował pod 300 zł.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wydaje mi się że tytanowe tak, były droższe, ale te bambusowe nie. Była chyba jeszcze wersja na magnesach neodymowych (tylko już nie pamiętam czy bambusowe czy tytanowe), one też były droższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez katox Zobacz posta
                        Dziękuję za zainteresowanie wydaje mi się że chyba są tylko są dwie, godne naśladowania kolumny. Auratone 5c i Avntone MixCube. No jeszcze ewentualnie Fostexy. Aczkolwiek to nie musi być klon. Po prostu zawsze przydają się monitory szerokopasmowe na których można sprawdzić mix. W związku z tym że miejsca nie mam dużo (bo mam już aktywne na biurku) to i obudowy nie mogą być zbyt duże. Chociaż w sumie zawsze można zwiększyć litraż na wysokości i głębokości dla dobra projektu.
                        Wbrew pozorom charki powyższych kolum nie są liniowe ale są dobrym narzędziem w ocenie mixu.
                        Ok, czyli tak jak przypuszczalem... Kolumny o jakich piszesz, to po prostu zwykle papierowe glosniczki, do ktorych dorobione legendę. Wiekszosc tanich, firmowych glosnikow zagra podobnie, jedynie bedziesz potrzebowal czasu aby sie do dzwieku przyzwyczaic ( jak to zwykle bywa z kazdym monitorem ). Rozumiem do czego maja sluzyc te kolumienki i moim zdaniem szkoda pieniedzy, aby wywalac 300-400zl za sztuke, jesli to samo zrobia glosniki w cenie ponizej 100zl.

Zerknij na male szerokopasmowce Visatona np fr 8 , lub cos z Monacora, albo np nowa Beyma https://www.beyma.com/products/fullrange

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedzi. Wydaje się że wyceluję w Beyma. To może być strzał w 10. Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja ostatnio trafilem na projekt ktory moze byc w Twoim zainteresowaniu.. 2l objetosci i 3"
                            http://www.webalice.it/loziopino1/Sito/home.html

Mnie sie trafily 3FE25 ale sa opisane na stronie i tangbandy...

Skomentuj

Czaruję...
                            X