Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory aktywne DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory aktywne DIY

Witam wszystkich forumowiczów,
    Na start powiem ze jestem tu nowy i jeśli dodałem temat w złym miejscu proszę o przeniesienie do innego działu.
    Od razu chciałbym rozpocząć od tego że w tym temacie jestem zielony jeszcze. Poszukuje porad od osób które swoje sprzęty już zrobiły, z większymi lub mniejszymi błędami. Otóż chciałbym wykonać monitory aktywne do swojego pokoju, które grały by chociaż "poprawnie" bo pewnie jako pierwszy projekt to będzie I tak sukces. Tak jak wspomniałem jestem w tym temacie zielony, ogólnie chodzi mi o to o czym trzeba najpierw pomyśleć?
    1. Wyczytałem na pewnym forum że najlepszym materiałem do budowy kolumn oraz głośników jest sklejka brzozowa lub topolowa o grubości ok 16-18mm.
    2. Następnie jakie głośniki dobrać. Czy stosować 3 rodzaje nisko, średnio, wysoko? Czy może lepiej 2 średnio nisko i wysokie? O czym należy pamiętać przy takim doborze.
    3. Co przy doborze zwrotnicy? Jak uwzględnić parametry litrazu? Jakie wymiary powinno mieć takie cacko żeby nie było za duże. Chodzi mi o monitory najlepiej na stojak a nie kolumny.
    4. Jak dobrać wzmacniacz do tego typu sprzętu? Chciałbym aby on był wewnątrz monitorów i mógłbym się wpiac bezpośrednio do komputera jackiem lub na mikser, bez stosowania dodatkowych amplitunerow.
    5. Jakie są opinie na temat wygłaszania monitorow. Ponieważ zdania są podzielone i nie wyciągnąłem żadnych wnioskow. Czy przy stosowaniu sklejki należy dodatkowo wygluszac je? Jeśli tak to jakiM materiałem? Czy lepiej zostawić puste w środku.

Moim założeniem jest to aby monitory były aktywne, grały czysto, a bass był pełny ale nie przesadzony. Budżet na same głośniki załóżmy ze 500 zł.
    Bardzo proszę o poradę, z góry dziękuję
    Pozdrawiam

UWAGI MODERATORA
    daleko jeszcze do gotowej konstrukcji.. przeniosłem do luźnych dyskusji

Skomentuj

W związku z tym, że kilka miesięcy temu miałem podobne pojęcie co Ty od razu powiem Tobie, że to nie jest tak prosto jak sobie wyobrażasz. Musisz przyjąć sporo wiedzy, żeby w ogóle myśleć o jakimkolwiek projekcie.
      Po pierwsze nie myśl o wygłuszeniach, materiałach na obudowę jak nie masz pojęcia o elektronice i elektroakustyce.
      Zacznij od podstaw. Dopiero potem myśl o jakiś konstrukcjach. Jak już dojdziesz do budowy (teoretycznie, w sensie zrozumienia jak to działa) nawet najprostszych konstrukcji to stwierdzisz, że w takiej kwocie to:
      a) taniej kupić gotowe zestawy w tej cenie.
      b) monitory aktywne w tej cenie to w ogóle nierealne aby dobrze grało.

Ale, żebyś choć trochę lizną tematu to w pierwszej kolejności musisz wiedzieć, że na tym forum monitory aktywne to nie jest popularny obiekt zainteresowania.
      Także tak.
      1. Zacznij od oglądania kanałów poświęconych elektronice. Polecam RS Elektronika i Reduktora Szumu. Łatwiej jest zrozumieć jak ktoś mówi.
      2. Potem poczytaj z tej strony dział "Portal" czyli trochę o elektroakustyce.
      3. Potem dobrze poczytać trochę książek. Elektronika, elektroakustyka.
      4. Następnie poczytaj o zwrotnicach/filtrach aktywnych.
      5. Potem jak już coś będziesz co nieco wiedział polecam poanalizowac schematy KRK V8 series1 i Makcie HR628. Oba są dostepne na necie. Po tym zrozumiesz co to znaczy budowa monitora aktywnego (pod względem elektronicznym).
      6. Potem poczytaj parę tematów z tego forum (o wzmacniaczach i budowie kolumn)
      7. I na sam koniec myśl o konkretnej konstrukcji. Obudowa, wygłuszenie, przetworniki, wzmacniacze, aktywne zwrotnice/filtry, zasilanie.

PS. Uprzedzam, że gotowej konstrukcji nie dostaniesz. Monitory aktywne możesz zrobić na podstawie gotowych projektów pasywnych i tylko tyle. Reszta (a więc cała elektronika to oddzielna sprawa).
      Możesz oczwiście posiłkować się gotową konstrukcją suba Irka ale to tylko 1-Way. Przy monitorach 2 way sprawa się komplikuje nie mówiąc już o 3-way.

Pozdrawiam

Skomentuj

Byłem święcie przekonany że odpisywałem na tego posta
        A pisałem właśnie żebyś najpierw obczytał pierwszą stronę portalu :)
        Aktywny podział przy niskim budżecie nie ma sensu.
        Tutaj przy braku wiedzy polecałbym wybrać sobie jakiś pasywny projekt z zakładki projekty, a do środka wstawić jakiś wzmacniacz tak, żeby dodatkowe pudło się nie walało po pokoju (bo domyślam się że o to chodzi?

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź. Z elektroniką mam styczność od jakiegoś czasu, ponieważ kształce się w tym kierunku. Jednakże jest to bardziej oparte na montażu oraz naprawie układów elektronicznych. W dziedzinie elektroakustyki jestem laikiem.
          Dziękuję za podanie przykładów "literatury", która z pewnością przeczytam.
          Chodziło mi bardziej właśnie na oparciu się o schemat kolumny, jedynie o mniejszych rozmiarach i właśnie z wbudowanym wzmiacniaczem, ponieważ jest to dla mnie: 1. Udogodnienie, 2. fizycznie nie mam gdzie dac osobnego wzmacniacza 3. Mieszkam w bloku gdzie nie potrzebuje dużej mocy odsłuchu a bardziej stawiam na jakość.

Skomentuj

Czaruję...
          X