Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 moja budowa i radosc ktora nie trwala dlugo :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX FX-300 moja budowa i radosc ktora nie trwala dlugo :(

Witam wszystkich z forum. Sa i one. Ukonczone. Budowa zajela prawie rok czasu. Satysfakcja i radosc z budowy, moze nie sa idealne jak ze sklepu ale naprawde jak na pierwszy taki projekt i warunki domowe wyszlo naprawde™ dobrze.

Ale moja radosc nie trwala dlugo. Po miesiacu wygrzewania zwrotnic i glosnikow zaczelem grac coraz glosniej. I tu zaczynaja sie™ schody. Otoz zaczalem slyszec dziwne dzwieki z glosnikow basowych. Na poczatku ›myslalem ze to moje jakies› przeslyszenia. Nawet moja zona twierdzila ze ona nic nie slyszy ale stuki zaczely narastać. Przy sluchaniu muzyki Rnb i hip hop kiedy bas schodzi nisko i membrany bardzo wibruja… slychac‡ skutki z glosnikow. Zaczelo sie™ od jednej sztuki, teraz robia… tak 2 sztuki z jednej kolumny. Zwrotnica dedykowana zakupiona od Stx. Frezy pod glosniki zrobone rowno. Przy wyciagnientym glosniku i trzymaniu glosnika w rece tez slychac‡ stukanie dochodzace z cewki glosnika. Wzmacniacz stary 10 letni Sony daje na kanal 100w wiec nie moglem ich spalic‡. Podkreslam ze jak jest cicho wszystko gra fajnie dopiero przy duzej glosnosci powiedzmy na polowe glosnosci wzmacniacza zaczynam slyszec‡ stuki z glosnikow basowych. Podlaczylem pod inny wzmacniacz I ten sam efekt.

I teraz moje pytanie do wszystkich. Czy ktos kiedys› sie spotkal‚ z takim problem z glosnikami Stx z projektu fix-300? Mam gwarancje jeszcze rok mysle o reklamacji 2 sztuk. Ale obawiam sie ze dostane™ nowe glosniki i za jakis› czas po wygrzaniu znowu bedzie to samo. Rowniez obawiam sie o dwa kolejne sztuki z drugiej kolumny. Mam lekki nie smak i rozczarowanie.‡ Dlugo trwala budowa, bardzo duzo wlozonej pracy. Cieszylem sie bardzo a tu takie rozczarowanie.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi z gory. I pozdrawiam serdecznie.

Witam miałem TL na tych głośnikach i jak przesadziłem z głośnością to też cewka stukała.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Fajnie wyszły. :thumbup:

Skomentuj

Można spróbować przekręcić głośniki o 45 stopni lub więcej .Może inaczej się ułożą i przestanie stukać.Najczęściej montuje się głośniki przewodami do dołu.

Skomentuj

Zawieszenie może być innej twardości i cewka uderza o nabiegunnik.
        Dobrze byłoby zmierzyć parametry glośnika "chorego" i "zdrowego"

Skomentuj

Miałem ten sam problem, przy większej głośności cewka uderzyła o nabiegunnik.

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedzi panowie. Myślicie ze STX wymieni głośniki na nowe? Oczywiście na gwarancji bez próby obwiniania mnie jako użytkownika?

Skomentuj

Zamieszczone przez focus192 Zobacz posta
              Myślicie ze STX wymieni głośniki na nowe? Oczywiście na gwarancji bez próby obwiniania mnie jako użytkownika?
              O tym zadecyduje STX po oględzinach głośników.

Skomentuj

po zmianie kanału L i R w wzmacniaczu stuki są nadal w tej samej kolumnie? litraż obudów jest optymalny, nie za duży?

Skomentuj

keith wszystkie opcje zostały sprawdzone tj: kanały prawy, lewy, inny wzmacniacz, głośnik wyjęty z obudowy kolumny trzymany w ręce, co do litrów obudowy głośnika projekt wzięty z forum także wszystko jest jak powinno być.

Skomentuj

Fajnie wyszły. Proponuje sprawdzić szczelność obudowy. Każda nieszczelność może powodować że brak poduszki powietrznej spowoduje szybkie dobicie cewki.
                    Druga możliwość to błędne połączenie głośników niskośredniotonowych ( może są połączone + z -, zamiast + z + ?).

PS. Jak zrobileś takie fajne zaokrąglenia na bokach ?

Skomentuj

w koncu jakies fotki do kalendarza!

uzupelnij opis z budwy bo przenioslem w gotowe konstrukcje

co do glosnikow. napisz do nich maila i opisz sytuacje. wyslij 4szt opisujac sprawne/problematyczne. niech sami zbadaja problem
                      dla pewnosci zamien jeszcze glosniki w kolumnach. moze jakis prolbem ze zwrotnica

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                        Fajnie wyszły. Proponuje sprawdzić szczelność obudowy. Każda nieszczelność może powodować że brak poduszki powietrznej spowoduje szybkie dobicie cewki.
                        Druga możliwość to błędne połączenie głośników niskośredniotonowych ( może są połączone + z -, zamiast + z + ?).

PS. Jak zrobileś takie fajne zaokrąglenia na bokach ?
                        Głośniki są szczelnie przykręcone do obudowy jest pod nimi kołnierz z eko skory, wiec nic powietrza nie ucieka. Co do podłączenia plus i minus. Tez wszystko jest Ok, ponieważ to sprawdziłem i zwrotnice mam od STX dedykowane do FX-300. Zaokrąglenia robiłem mdf 3mm dodanym na bokach a po środku przykręciłam listwę z drewna reszta poszła na klej Gorilla biały do drewna. Głośniki sprawdzone w innych kolumnach i innych zwrotnicach ten sam efekt i stukanie. Wysyłam na reklamacje. Dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          w koncu jakies fotki do kalendarza!

uzupelnij opis z budwy bo przenioslem w gotowe konstrukcje

co do glosnikow. napisz do nich maila i opisz sytuacje. wyslij 4szt opisujac sprawne/problematyczne. niech sami zbadaja problem
                          dla pewnosci zamien jeszcze glosniki w kolumnach. moze jakis prolbem ze zwrotnica
                          Moje fotki w kalendarzu? Daj znać, która będzie.
                          Opis z budowy w wolej chwili uzupełnię nie ma spawy.
                          E-mail do STX wysłany. Wysyłam 2 głośniki na reklamacje. 2 kolejne grają dobrze, 2 uszkodzone sprawdzane na różne sposoby dalej stukają, nawet zostały sprawdzone na 3 różnych wzmacniaczach.

Skomentuj

Na poczatku myslalem ze to moje jakieś przeslyszenia. Nawet moja zona twierdzila ze ona nic nie slyszy ale stuki zaczely narastać. Przy sluchaniu muzyki Rnb i hip hop kiedy bas schodzi nisko i membrany bardzo wibruja… slychać stuki z glosnikow.
                            Naciśnij palcem membranę z każdej strony(Delikatnie), zweryfikujesz jak bardzo krzywo są posklejane te głośniki, bo na 80% są. Jeśli by się okazało że jednak firma zainwestowała w podkładki centrujące, a składający je został przeszkolony jak ich używać to zostaje podatność zawieszenia, wystarczy że dolne będzie w niektórych miejscach bardziej miękkie/sztywne a górne źle ułożone to przy większych wychyłach się pojawią stuki, bo membrana jest ściągana w którąś stronę.
                            Chodzi mi o to

Załóżmy że jakimś cudem zawieszenie zaczęło się zginać w miejscu gdzie jest czerwona linia to prowadzenie cewki w pionie szlag trafia przy większych wychyłach.
                            Czyli
                            Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Zawieszenie może być innej twardości i cewka uderza o nabiegunnik.
                            Najprawdopodobniej górny - zahacza zwojami.
                            Z doświadczenia wiem że akurat bardzo ciężko jest doprowadzić do uderzenia cewką o nadbiegunnik dolny.
                            Wiecznie narzekam:glare:
                            -Pieniądze szczęścia nie dają
                            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Moje fotki w kalendarzu? Daj znać, która będzie.
                              pierwsza fotka wyladuje w kalendarzu na 2018 rok

E-mail do STX wysłany. Wysyłam 2 głośniki na reklamacje. 2 kolejne grają dobrze, 2 uszkodzone sprawdzane na różne sposoby dalej stukają, nawet zostały sprawdzone na 3 różnych wzmacniaczach.
                              ja bym jednak wyslal 4szt. zeby mieli bezposrednie porownanie i zeby nie bylo pretekstu do odrzucenia reklamacji

Skomentuj

Pozrywam z Legnicy. Bardzo ładne wykonanie.

Skomentuj

Zauwazyłem krytyczny błąd w kolumnach, według mnie powodem tej usterki jest zlekcewazenie bardzo ładnych kolumn poprzez połozenie na nich jakis niepotrzebnych gajgerów (patrz zdjęcie 1). Ludzie tyle pracy żeby zrobić podstawke pod termometr.... :/ Oczywiście żart, ale szanujmy nasze wypociny.

Skomentuj

Pięknie wykonane skrzynki,widze że jest zaplecze maszynowe :) super. Wygląd także śwoietny kolory itd. nieczesto w DIY spotyka się coś zrobione z gustem.
                                    Natomiast co do głośników....Głośniki STX to jest ogólnie tragedia..pod kazdym względem,sa słabo wykonane,słabo z dokładnością,parametry tez pewnie niedopracowane,słuchałem,ogladałem itd. naprawde nie warto wkładac tyle pracy i trudu w kolumny i montowac takie coś. Naprawde polecam wejść na pewien minimalny pułap jakościowy gdzie mamy pewność solidnie wykonane produktu gdzie parametry głośników sa poparte doświadczeniem i gdzie takie przetworniki sa projektowane z dbałością o parametry. Na poczatek Visaton - świetne ceny za przetworniki ,stosunek jakosć cena nie do pobicia,potem peerless i seas stosunkowo niedrogie przetworniki absolutnie idealne do stworzenia nawet referencyjnych zestawów,potem scan -speak ,focal itd. drozsze prztworniki no i jakość,różne serie i modele. Polecam pomyśleć o zmianach na tym polu do tych skrzynek. Na STX ,tonsilach itd. nie pograsz dynamicznie....bo te głośniki moim zdaniem są zle zaprojektowane..większość. nie będe się tu wgłebiał już w techniczne parametry które musza być dobrane idealnie żeby głośnik jako całość spełniał warunki ,wystarczy spojrzeć na wykresy pomiarów zamieszczane przez producenta,potem w tabelke z danymi i..cene - to jest już nawet nie smieszne,tragedia 18 cm nisko srednio 200w ,92 decybele,a charakterystyka jak w niejednej dobrej kolumnie znanego producenta :) ..no i ta cena. pozdrawiam
                                    Last edited by front247; 14.12.2017, 00:00.

Skomentuj

Pokaż pomiary na dowód. Rzucasz oskarżenia bardzo ogólnie.

Skomentuj

Ja mam mierzyć głosniki jakiegos producenta zeby tobie cos udowodnić? Nie taki był cel mojego postu. Nie trzeba się męczyć i mierzyć wystarczy troszkę logiki zeby taki osad wydać, głosnik to nie karmnik dla ptaków nie wystarczy młotek i gwozdzie żeby działał dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X