Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki + nasze relacje z AudiVideoShow 2017

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetworniki + nasze relacje z AudiVideoShow 2017

Chciałbym na AVS posłuchać różnych przetworników dostępnych na rynku dla DIY. Niestety może poza charakterystycznymi Scan Speakami nie jestem w stanie poznać ich po wyglądzie :(
    Prosiłbym Was o pomoc, u których wystawców mogę posłuchać takich przetworników.

Moja początkowa lista:

EminenceLab12 - diyaudio.pl
    ScanSpeak - Acoustique Quality, Akkus, Sveda (monitory)
    Seas - Avcon
    Aurum Cantus - Avcon
    Dayton - Sveda (subwoofer), Misiomor podejrzewa, że to jest Dayton RSS390HF-4 15", którego dźwięk mnie bardzo interesuje
    STX - własne stoisko
    Accuton - Audiothlon
    Audax -
    Morel -
    SB Acoustics -
    Vifa -
    Peerless -
    Wavecor -
    Tang Bang -
    Visaton -
    Usher -
    Fostex -
    Fountek -
    Jantzen Audio -
    Monacor -
    Mundorf -

Co więcej będzie w pokoju diyaudio i audiostereo?

Wypisywanie pokoi w których można posłuchać głośników X nie ma sensu, ponieważ nie wiadomo co dany wystawca pokaże w tym roku.
    Po za tym głośniki X będzie można posłuchać u 20-stu innych wystawców.

Jeśli coś Ci się spodoba to zapytaj co to za głośnik albo zrób zdjęcie, to po AVS Tobie powiemy co to było.

Skomentuj

Rob zdjecia telefonem zestawow, ktore Ci sie spodobaja, a pozniej bedziemy rozkminiac na czym to bylo zbudowane.

Skomentuj

...a za rok jak już będziesz wiedział jak wyglądają głośniki danej firmy, wtedy możesz polować na coś konkretnego.

Mi niestety przez okres trzech pierwszych edycji AudioShow na których byłem, nie udało się posłuchać tego co chciałem. tam jest taka zadyma że zrezygnujesz po godzinie

Po za tym, nawet jak już wybierzesz sobie konkretny głośnik do osłuchania, okaże się że zwrotnica w konstrukcji jest taka sobie i uniemożliwia ocenę.
        Mi np. słynne Illuminatory nie grały, koledzy na forum twierdzili ze to zwrotnice były do kitu... rok później (a może dwa) usłyszałem monitory Kaiser Kawero Chiara, no i zmieniłem zdanie :)

Skomentuj

LAB pewnie będzie grał dopiero na after party.
          Dwa, ze ja mu zrobiłem mala budę closed w ramach eksperymentu.

Żeby poczuć laba to chyba jednak BR z zejściem, albo closed tak pod 50-60litrow.

Skomentuj

45l oz - tak zamykał go Luszti jak się nie mylę i to było pod kino tyle że miało być korektą Linkwitza. Z tego co pisał to fajnie było już bez niej, a i to 2 szt zamykał w 90l
            Last edited by Pawel074; 12.11.2017, 12:43.
            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Mi niestety przez okres trzech pierwszych edycji AudioShow na których byłem, nie udało się posłuchać tego co chciałem. tam jest taka zadyma że zrezygnujesz po godzinie
              dlatego ja biegam po wystawie zamiast siedziec z Wami :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                dlatego ja biegam po wystawie zamiast siedziec z Wami
                Paweł, usłyszeć wszystkiego się nie da a co dopiero naprawdę posłuchać.
                Tak naprawdę samemu trzeba powalczyć z głośnikiem aby wiedzieć jak on naprawdę gra.
                To co słyszymy na AS to całe konstrukcje a nie poszczególne głośniki.
                Choć byś nawet kupił te same głośniki z konstrukcji która się Tobie podobała, to jeśli nie masz wglądu do zwrotnicy to kolumny które złożysz na bazie tych głośników nie zagrają tak samo jak te z AS.

Oczywiście, jakiś tam charakter grania można wyczuć, ale to półśrodek na etapie szukania głośników do swojej wymarzonej konstrukcji.

Skomentuj

Abstrahując od tego wszystkiego co napisaliście to akustyka pokoi w Sobieskim to w zasadzie jest dramat i ocenianie czegokolwiek przez pryzmat jak grało w Sobieskim jest z góry skazana na porażkę. Mam pewne doświadczenie w tym temacie, moje konstrukcje grały w trzech edycjach AS, dwa razy były to pokoje w Sobieskim i to co zrobiłem a to co usłyszałem w pokojach to były dwie różnie grające konstrukcje.
                  Raz moja konstrukcja grała w Golden Tulipie, w największej sali...i tam było ciut lepiej, choć wstawiliśmy wtedy chyba z 20 absorberów 2x0,5 m, a i tak grał sufit :)
                  To tak na temat oceniania czegokolwiek przez pryzmat grania na AS :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Akkus w tym roku tylko Redwine prezentuje także tam posłuchasz idealnie zaaplikowanych ceramików Accutona

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                      LAB pewnie będzie grał dopiero na after party.
                      Szkoda :( Bo najbardziej zależy mi teraz na subie do kina i zastanawiam się czy Dayton czy EminenceLab, czy może jeszcze coś innego (najlepiej tańszego)...

Skomentuj

Paweł, usłyszeć wszystkiego się nie da a co dopiero naprawdę posłuchać.
                        dlatego ja biegam po calosci i wracam tylko tam gdzie jest cos co mnie interesuje

oczywiscie nawet jeden dzien z obcym sprzetem to za malo!

To co słyszymy na AS to całe konstrukcje a nie poszczególne głośniki.
                        Choć byś nawet kupił te same głośniki z konstrukcji która się Tobie podobała, to jeśli nie masz wglądu do zwrotnicy to kolumny które złożysz na bazie tych głośników nie zagrają tak samo jak te z AS.
                        dokadnie. kilka lat temu byl piekny przyklad. NAŚCIE konstrukcji z glosnikiem seas 27TBFCG. kazda grala inaczej. od lagodnego grania po nieslychany jazgot! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Abstrahując od tego wszystkiego co napisaliście to akustyka pokoi w Sobieskim to w zasadzie jest dramat i ocenianie czegokolwiek przez pryzmat jak grało w Sobieskim jest z góry skazana na porażkę. Mam pewne doświadczenie w tym temacie, moje konstrukcje grały w trzech edycjach AS, dwa razy były to pokoje w Sobieskim i to co zrobiłem a to co usłyszałem w pokojach to były dwie różnie grające konstrukcje.
                          Raz moja konstrukcja grała w Golden Tulipie, w największej sali...i tam było ciut lepiej, choć wstawiliśmy wtedy chyba z 20 absorberów 2x0,5 m, a i tak grał sufit
                          To tak na temat oceniania czegokolwiek przez pryzmat grania na AS
                          Czyli wszyscy maja jednakowe, chu... szanse :) A jednak niektore kolumny graly bdb nawet tych sobieskich izolatkach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Czyli wszyscy maja jednakowe, chu... szanse
                            Jak to się w wojsku mawiało: "ch..... ale jednakowo"

Skomentuj

A co jest w tym Sobieskim nie tak, że te pokoje "nie grają"?

Skomentuj

Ściany z kartonu podobno :)

Skomentuj

Na AVS 2017 najbardziej podobały mi się najtańsze Equlibrum. Grały gdzieś w pokoiku na II lub III piętrze jako element uzupełniający dla elektroniki (nie pamiętam dokładnie jakiej). To co było w nich fajnego to taka ogromna przestrzenność (jakby ktoś umieścił za nimi wiatrak aby lepiej unosił się dźwięk ;-) Oto one:

Chyba to model Aqual S6. A tu link do strony z opisem producenta i zdjęciami ze sklepu
                                  Proszę o identyfikację co to za modele przetworników bo na stronie jest tylko nazwa producenta. Dla tych poniżej też.

Na drugim miejscu byłyby te, które Equlibrum wystawiało we własnym pokoju. Tu "wiatrak" był trochę słabszy ;-)

To chyba Eltheria S6 albo S8.

Na trzecim miejscu miejscu dwie konstrukcje:
                                  - 3W diyaudio.pl, choć wysokie, szczególnie w porównaniu z Equlibrum trochę słabsze, jakby lekko przytłumione
                                  - czerwone Megalith Audio. Czy to te na nowych SS Ellipticor?

Na czwartym "wielkie budy" AS, ale wygląd to nie mój gust.

Moją uwagę zwrócił też Symphony V8, to co grało w pokoju "HiFi Ja i Ty/ Sulek Audio" (niestety nie mam fotki), Acoustque Quality (chyba grał model Passion), Audioform (nie jestem pewny, który model grał, może M100; nie daję też linka bo na stronie nie ma tych co grały). Całkiem przyzwoicie grały też Resonus na SS Discovery (może warto o nich pomyśleć np. przy budowie monitorów na biurko???).

Kiepsko wypadły dla mnie: Akkus i Pylon. W obu miałem wrażenie jakby bas był za słaby do reszty, ale może to dobór repertuaru...
                                  STX jakby troszkę za bardzo krzykliwy, niezbyt ugrzeczniony. Coś mi w nich trochę przeszkadzało.

Nie opisuję kolumn na własnych przetwornikach producentów bo to chyba nie ma sensu w tym temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                    Proszę o identyfikację
                                    sb acoustic celulozowy albo bardziej prawdopodobne polipropylenowy .
                                    kopułka to seas
                                    http://www.seas.no/index.php?option=...ers&Itemid=462

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                    Czy to te na nowych SS Ellipticor?
                                    Nie inaczej.

Skomentuj

Ten Seas to podobno specjalne wykonanie dla nich.
                                      Na dole był papierzak.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mnie też się podobało granie Eltheria S6 w zestawie z pokoju Equlibrium, podejrzewam że bardzo przyczyniła się do tego średnica z Satori MR13 lub MW13. Miałem wrażenie, że wysokie mogłyby być nieco mniej stlumione. Zgaduję że użyte przetworniki to: Seas 29TFF/W (zmodyfikowany?), Satori MR13 i SB17NRXC35. W Aqual S6 pewnie to samo tylko bez średniotonówki, niestety nie zdążyłem ich posłuchać. Bas wydawał się całkiem sensowny przy tunelu BR skierowanym do podłogi w Eltheria S6. Szczerze mówiąc, to dość mocno się zdziwiłem że tyle uporzadkowanej energi może się wydobywać z tych małych kolumn i to przy 20W wzm. lampowym tylko. Trochę się to kłóci z wcześniejszymi opiniami o SB17NRXC35, z którymi się spotkałem.

Te czerwone metalowe kolumny to rzeczywiście na Elipticorach, jakoś mnie nie urzekły w ogóle, w przeciwieństwie np. do zestawu z pokoju Haiku-Audio.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X