Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakwas na chleb - dobry sprawdzony przepis.

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Zakwas na chleb - dobry sprawdzony przepis.

    Siema

    Bardzo bym prosil kogos w ''temacie'' o podzielenie sie wiedza na temat dobrego zakwasu chlebowego. Przepisow w sumie jest sporo ale ciezko cos wybrac.

    Dziekowac !!
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

    #2
    Koniec świata !!!

    Skomentuj


      #3
      https://m.youtube.com/watch?v=cGNqVLWGT1w

      Skomentuj


        #4
        Pogromca

        Dobre dobre, nie powiem Narracja pierwsza klasa.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

        Skomentuj


          #5
          Nie znales tego kanału? To mistrz jest, jak ktoś lubi jego humor :p

          Skomentuj


            #6
            Przepis mojej ukochanej :) :

            Mąka razowa żytnia (typ 2000) i woda... tadamm ( sama mi tak podała).
            A dokładniej : 50g mąki + wody letniej, tyle aby po połączeniu miało konsystencję gęstej śmietany. Mieszasz ręcznie i odstawiasz w ciepłe miejsce, np na szafkę w kuchni na minimum 2 dni. Później " dokarmiasz" mąką i wodą i znów odstawiasz w ciepłe miejsce. Sprawdzony przepis/ taki zakwas możesz mieć na całe życie.

            Skomentuj


              #7
              Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Przepis mojej ukochanej :) :

              Mąka razowa żytnia (typ 2000) i woda... tadamm ( sama mi tak podała).
              A dokładniej : 50g mąki + wody letniej, tyle aby po połączeniu miało konsystencję gęstej śmietany. Mieszasz ręcznie i odstawiasz w ciepłe miejsce, np na szafkę w kuchni na minimum 2 dni. Później " dokarmiasz" mąką i wodą i znów odstawiasz w ciepłe miejsce. Sprawdzony przepis/ taki zakwas możesz mieć na całe życie.
              Ważne żeby się nie zepsuł, więc czasem trzeba chleb upiec :-)

              Powoli rosną.

              Poszło z Commodore 64

              Skomentuj


                #8
                Borys, miały być jedwabniki.

                Skomentuj


                  #9
                  https://www.theperfectloaf.com/

                  Skomentuj


                    #10
                    Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Borys, miały być jedwabniki.
                    Przemyslalem temat, mam juz dwa male jedwabniki (5lat i 6,5) i chyba odpuszcze, na dodatek zona powiedziala zebym se trzeciego jedwabnika wybil z glowy.
                    Takze bede przerabial temat z chlebem.

                    mirfak
                    Zeby tak daleko nie bylo to bym wpadl na ''kromeczke''

                    Pozdr
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

                    Skomentuj


                      #11
                      Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      ... zona powiedziala zebym se trzeciego jedwabnika wybil z glowy.
                      Nie zapomnij o zagniataniu:)

                      Skomentuj


                        #12
                        Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        Przemyslalem temat, mam juz dwa male jedwabniki (5lat i 6,5) i chyba odpuszcze, na dodatek zona powiedziala zebym se trzeciego jedwabnika wybil z glowy.
                        Takze bede przerabial temat z chlebem.

                        mirfak
                        Zeby tak daleko nie bylo to bym wpadl na ''kromeczke''

                        Pozdr
                        Zapraszam. Do Katowic rzut beretem.

                        Wyciągnięte z pieca:

                        Poszło z Commodore 64

                        Skomentuj


                          #13
                          czytam naglowek i mysle sobie ze spam...

                          ale Wy tak na powaznie

                          az sie glodny zrobilem

                          Skomentuj


                            #14
                            Mirfak a co to za naczynia w których pieczesz ?

                            Skomentuj


                              #15
                              Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
                              Mirfak a co to za naczynia w których pieczesz ?
                              Formy silikonowe z Ikei. Polecam.

                              Poszło z Commodore 64

                              Skomentuj


                                #16
                                Wpadlem do sasiada na szybka szklaneczke wczoraj, utnie mi ladny kawalek granitu do piekarnika na podkladke. Jak sie uda to moze bez foremki sie bedzie pieklo na tym blacie (jak sie nagrzeje to moze cos z tego bedzie).
                                Zakwasik o 5 rano mial pierwsze mieszanie, widac ze cos tam zaczyna delikatnie pracowac, zmienil sie minimalnie kolor ale zapachu jakiegos jeszcze nie wydaje z siebie.

                                Bede updejtowal.

                                - - - - - aktualizacja - - - - -

                                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                czytam naglowek i mysle sobie ze spam...

                                ale Wy tak na powaznie

                                az sie glodny zrobilem
                                Jak widzisz Pawel warjatow nie brakuje.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

                                Skomentuj


                                  #17
                                  Teraz już trzeba myśleć o wręczeniu szynki do tego chleba ☺

                                  Skomentuj


                                    #18
                                    Należy wiedzieć,że chleb na drożdżach nie jest zdrowy , a wręcz chorobotwórczy .Już nie mówiąc o tym,że zboża u nas są spryskiwane rakotwórczym randapem .
                                    Gdzieś w sieci był na ten temat wykład profesora Żdanova,ale nie mogę tego teraz znaleźć .Kiedyś robiono chleb na zakwasie chmielowym .Za wschodnią granicą nadal tak robią,a może i u nas też.

                                    Skomentuj


                                      #19
                                      Mogę Wam dać przepis na chlebek bez zakwasu jeśli ktoś był by zainteresowany

                                      Skomentuj


                                        #20
                                        Ale mi smaku narobiliście tym chlebkiem. :)

                                        Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                                        Już nie mówiąc o tym,że zboża u nas są spryskiwane rakotwórczym randapem .
                                        Zboża raczej nie, jak już to jakieś zielone rośliny, żeby szybciej uschły przed koszeniem, np. rzepak.

                                        Skomentuj

                                        Czaruję...
                                        X