Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odlewanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odlewanie

witajcie :) mam zamiar zrobic sobie model ale niestety nie wiem z czego zrobic pierwowzor zeby puzniej zrobic forme :/

model nie bedzie duzy ,bedzie mial gdzies tak ok 50 cm dlugosci :)

na forme planuje uzyc zywice epoxydowa ale raczej bedzie to pewnie forma na jeden raz ,poniewaz odlew chcem wykonac z plastiku wiec forma pewnie sie pokruszy podczas wyciagania odlewu z formy. ale mniejsza o to.

jakie macie pomysly na wykonanie pierwowzoru i formy ??

z gory prosze o nie pisanie postow nie zwiazanych z tematem

pozdrawiam

Tak mówisz o formie i formie.... O jakiej formie, co ty chcesz odlewać i z czego chcesz odlewać samą formę??

Skomentuj

no wlasnie niewiem czy zywica bedzie sie nadawala .

model :) poprostu chcem sobie sam zrobic model ,a raczej sprubowac :)

Skomentuj

Żywica to bardzo dobry pomysł na formę! I zamiast robienia tego "czegoś" z plastuku, zrób to z żywicy, wtedy forma wystarczy na długo. Do żywicy można dodać barwników, wypełniaczy itp. Myślę że to najlepszy sposób jak na domowe warunki. Formę można też zrobić jako laminat na bazie żywicy z wypełnieniem z włukna szklanego ( do dostania w sklepach modelarskich) wtedy będzie niezniszczalna.

Co do prototypu, to fajnie rzeźbi się z gipsu, tylko trzeba mieć dość ostre narzędzia i być ostrożnym, bo gips jest kruchy.

Pozdrawiam!

Ps. Pochwal się wynikami tego odlewania, strasznie jestem ciekaw :)

Skomentuj

wlasnie jezeli chodzi o gips to odpada bo wrazie czego zebym mogl poprawic :) myslalem nad tym zeby uzyc gipsu ale podczas wypalania z tego co slyszalem to trszeczke potrafi spuchnac :|

a co do laminatow to wiem ze zywica +wlukno szklane = praktycznie nizeniszczalny element : P

a jezeli o "to cos " to zywica odpada poniewaz w srodku nie bedzie wypelnione tylko bedzie pusto : )

Skomentuj

A po co miałbyś wypalać gips? Poza tym można poprawić coś co się z gipsu dolepiając w danym miejscu trochę gipsu :) Może użyjesz gliny rzeźbiarskiej?

a grube będą ścianki tego "czegoś"? To strasznie utrudni Ci wykonanie tego odlewu :/ Poza tym... co ma plastik, czego nie ma żywica?

Skomentuj

jesli to ma byc nieduze, to gips ci starczy, jak sie odlewa cala bryle z gipsu to potrafi to schnac kilkadziesiat godzin, i ladnie sie daje lupic, a jak za duzo wezmiesz to przesmarujesz swiezym i zostawiasz ten kawalek na jakies 5-10 godzin i bedziez mogl znow rzezbic.
              Jak robilem sarkofag to po kilku godzinach wyciaglem jeszcze calkiem ciepla "cegle" z pudelka w ktore zalalem i w miare latwo cala noc rzezbilem w tym, jeszcze rano bylo wilgotne.
              Mozesz tez sie zainteresowac masa plastyczna uzywana w ceramice bo tez latwo sie rzezbi i wypalanie w razie czego tez w miwre latwe jest. Spytaj sie studenta ceramiki czy nie moze przyniesc Ci troche z wydzialu.

Powodzenia

Skomentuj

napisalem ci odpowiedz (chyba pol godziny mi to zajelo ) ale przy wysylani wyskoczyl blad :) i juz mnie sie nie chce jeszcze raz pisac:) .

ale powodzenia zycze

Skomentuj

Ja przy odlewaniu to zawsze z wiatrem staje...pomaga :]

Skomentuj

Kopyto do odciśnięcia formy możesz wykoanać z czegokolwiek np. z drewna. Forme najłatwiej i chyba najlepiej odlać jest z silikonu , są nawet specjalne silikony do tych celów. Żeby zwiększyć trwałość formy silokon możesz wzmocnic kilkoma wartswami bandażu. Obudowa do formy może być już z czegokolwiek byleby było solidne.Sama forma z silikownu jest naprawde dobra bo prakycznie nie ma szans żeby formowany element z laminatu się do niej przykleił.

Skomentuj

hm, a co to za model wogole? model glosnika robisz?,
                      czy poprostu model chcesz zrobic ;-Dhehe

Skomentuj

Czaruję...
                      X