Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co z tego zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co z tego zrobić?

Część!
    Temat mega ogólny, możecie tu zapytać co zrobić z paczką kondensatorów z starego wzmacniacza, może zupę, może drugi wzmacniacz :) Co zrobić z silnika od sokowirówki? Itp itd :) Być może że Wy z tego nie skorzystacie, a ktoś odkupi od Was jakaś część która jest zbędna :)

Więc ja zapytam pierwszy :)

Posiadam po dwa transformatory(podobno z maszyn wielofunkcyjnych typu drukarka/ksero) marki Cetas modele:
    OL/80 czyli 230V input i 31.5V 2.5A output
    OL/110 czyli 230V input i 31.5V 1.7A, 23.5V 1.1A, 11.5V 0.7A output

Co z tego można wyczarować, nie musi być to stricte coś z naszego podwórka, ale każdy rodzaj przydatnej elektroniki np prosty zasilacz do lamp LED lub inne podobne ustrojstwo :)
    Jeżeli ma być zupa to też to przeżyje :)
    Propozycję? :)
    Last edited by Dawid-SS; 04.01.2018, 16:34.

Na prawdę nikt nie pomoże? Mam jeszcze trochę innych zabawek które może dałoby się gdzieś wykorzystać?

Po co i dlaczego ośki w tych silnikach tak wyglądają?

Skomentuj

To są zęby do przekładni.

Skomentuj

Z transformatorów za wiele nie zrobisz, jak masz 2 identyczne np 31.5V to możesz z dwóch zrobić zasialnie do wzmacniacza, jak jakieś niskie 6-8V to żarzenia do wzmacniacza lampowego, albo z tego 3 uzwojeniami zasilacz warsztatowy z różnymi odczepami.

Skomentuj

Z trafek możesz zrobić regulowane zasilacze warszotatowe. jak Holgin wspomniał jak są dwa identyczne to można zrobić zasilacz symetryczny.
          Silniki jak są krokowe to może jakąś drukarkę lub frezarkę cnc, kwestia co to za silniki.
          Ogólnie złom elektryczny ma tak że często żal wyrzucić a leży pół roku a później ratuje "dupę" bo się przydaję w nieoczekiwanym momencie.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            To są zęby do przekładni.
            Dziś pokazałem koledze w pracy te silniki i mówił to samo, mówił że ciężko będzie coś z tego zrobić nie mając odpowiedniego trybu. Jeszcze liczę na to że uda się zamocować wrzeciono od mini wiertarki.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Z transformatorów za wiele nie zrobisz, jak masz 2 identyczne np 31.5V to możesz z dwóch zrobić zasialnie do wzmacniacza, jak jakieś niskie 6-8V to żarzenia do wzmacniacza lampowego, albo z tego 3 uzwojeniami zasilacz warsztatowy z różnymi odczepami.
            Tak myślałem, tylko szukam odpowiedniego wzmacniacza. Chciałem wzmocnić trafko te z jednym odczepem 31.5V drugim trafkiem które ma 3 odczepy i w tym 31.5V ale obawiam się, że może to nie wypalić, jedni piszą że nie można, inni że można za mostkiem, a znów kolejni, że nie ma opcji za mostkiem tylko przed...

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Z trafek możesz zrobić regulowane zasilacze warszotatowe. jak Holgin wspomniał jak są dwa identyczne to można zrobić zasilacz symetryczny.
            Silniki jak są krokowe to może jakąś drukarkę lub frezarkę cnc, kwestia co to za silniki.
            Ogólnie złom elektryczny ma tak że często żal wyrzucić a leży pół roku a później ratuje "dupę" bo się przydaję w nieoczekiwanym momencie.
            Szkoda wywalać bo można coś pożytecznego z tego zrobić, a 3 trafka są idealne pod mały prostownik samochodowy, bo liczę że mają trafka około 100-150W, a z lektury google wynika że są one z UPSów. W planie więc jest jakiś KIT z AVT z prostownikiem automatycznym. Zapomniałem dopisać że silniki to zwykłe komutatorowce, z zabójczą prędkością obrotową, bo szacuje ją na 6000+. Z odkurzaczowego zrobię odciąg do oparów z pieca CO o ile będzie miał wystarczający ciąg.
            Last edited by Dawid-SS; 08.01.2018, 20:51.

Skomentuj

Transformatory mają 80W, są idealne na zasilacze labolatoryjne lub na jeden kanał wzmacniacza (jeden bo wysokie napięcie a za mała moc na 2 kanały).

Skomentuj

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
                Transformatory mają 80W, są idealne na zasilacze labolatoryjne lub na jeden kanał wzmacniacza (jeden bo wysokie napięcie a za mała moc na 2 kanały).
                Niestety tylko nie wiem jaki wzmacniacz można by zbudować na tych trafach a chętnie bym zrobił jakiegoś pierdziela nawet do warsztatu :)
                Masz jakąś propozycje? Może być z alliexpres coś nawet :)

Skomentuj

Napięcie będzie ok 43v dc symetryczne, proponowałbym np. N-mosfeta irka.

Skomentuj

Czy idzie dostać gotowy KIT czy musiałbym sam skompletować elementy?
                    Napięcie według kalkulacji 31.5*1.41 da około 45V czy się mylę?

Skomentuj

https://sklep.avt.pl/avt2762.html
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki :) Tylko teraz nasuwa się pytanie o realną możliwość działania z trafem 80W. Chyba 50W uzyskam z układu tylko czy niższe obciążenie impedancją 4ohm nie ubije układu że względu na brak prądu?

Skomentuj

Czy będziesz te trafka łączył? Jak dobrze widzę masz w nich pojedyncze napiecie. Taki układ końcówki wymaga zasilanie symetrycznego.

Skomentuj

Wzmacniacz pracując nie pobiera stale takiego samego prądu. Spokojnie te 80W wystarczy, chyba, że będziesz piłował do granic możliwości, jeżeli tam w piku będzie 100W to nie powinno być tragedii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Czy będziesz te trafka łączył? Jak dobrze widzę masz w nich pojedyncze napiecie. Taki układ końcówki wymaga zasilanie symetrycznego.
                              Faktycznie nie ogarnąłem kuwety :) sorry

Nie mam chyba wyjścia i muszę je połączyć, chciałbym wykorzystać tę trafa z trzema odczepami też, ale to jest chyba nierealne bo mają mniejszy prąd na uzwojeniu które potrzebuje od tego z jednym wyjściem 31.5V. Niestety jednoznacznej odpowiedzi na pytanie zadawane wielokrotnie na znanym forum (elektroda ) nie uzyskałem - Czy można połączyć dwa różne transformatory o tym samym napięciu wejściowym i wyjściowym. Jeżeli chodzi o książki z technikum to mowa jest tylko k transformatorach energetycznych i stosunku mocy 1:3 oraz tych samych grupach połączeń (niedotyczy bo to 1faza). Ale te zagadnienia możemy pominąć bo chodzi o duże transformatory a mamy do czynienia z małymi pierdkami po 80W sztuka o tym samym napięciu pierwotnym i wtórnym lecz o innym prądzie uzwojenia wtórnego. 1.7 i 2.5A.

Skomentuj

Tak można połączyć, tylko ważne, żeby podłączyć je tak aby na "skrajnych" "odczepach" było podwojone napięcie jednego z transformatorów czyli ok 63V u Ciebie.

Skomentuj

Tak tylko wtedy szeregowe połączenie zwiększy napięcie a zmniejszy wydolność prądowa do wydolności transformatora z słabszym uzwojeniem.
                                  Można równolegle to połączyć? Czy lepiej nie kombinować i zrobić tylko jeden kanał z dwóch uzwojeń 31.5V czyli dwa trafa ol80 bo one mają po jednym odczepie 31.5V 2.5A a trzeba 2x31.5V.

Skomentuj

Dokładnie o to chodzi, nie używaj traf o różnej wydolności prądowej, chyba, że nie będziesz obciążał ich powyżej tego słabszego. Użyj dwóch takich samych transformatorów.
                                    Łączenie traf równolegle może źle się skończyć, bo wtedy łączysz ze sobą tak jakby dwa źródła prądu, które w rzeczywistości mają trochę inną wartość - na etykiecie masz 31.5V w rzeczywistości masz jedno uzwojenie 31.2V drugie 31.7V i masz 0,5V różnicy potencjałów, które zwierasz. Nie jestem też pewien czy fazowo też mogą być przesunięte, co by zwiększyło tą różnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      Dokładnie o to chodzi, nie używaj traf o różnej wydolności prądowej, chyba, że nie będziesz obciążał ich powyżej tego słabszego. Użyj dwóch takich samych transformatorów.
                                      Łączenie traf równolegle może źle się skończyć, bo wtedy łączysz ze sobą tak jakby dwa źródła prądu, które w rzeczywistości mają trochę inną wartość - na etykiecie masz 31.5V w rzeczywistości masz jedno uzwojenie 31.2V drugie 31.7V i masz 0,5V różnicy potencjałów, które zwierasz. Nie jestem też pewien czy fazowo też mogą być przesunięte, co by zwiększyło tą różnicę.
                                      Rozumiem. Więc mogę użyć dwóch tych samych traf tylko jeden będzie budował +45V a drugi -45V. Do tego KITu trzeba mi więc tylko zasilacz w postaci mostka i kondensatorów.

Co mogę zrobić z dwóch traf z trzema odczepami? Da radę jakiś wzmacniacz stereo o mniejszej mocy, bo może wzmak do 2.1 zrobi się zaraz :)

Skomentuj

Możesz, tylko wtedy jak chcesz użyć kilku odczepów w konfiguracji symetrycznej to podłączenie jest trochę bardziej skomplikowane.
                                        Najlepiej to by było wytłumaczyć na schemacie ale teraz odpisuje w przerwach w pracy i nie mam czasu rysować.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X