Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wentylator 12V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wentylator 12V

Kupiłem wiatraczek noctua 12v do behringer 3000dsp i nie chce się uruchomić, lekko ruszy i staje. Jak go ręką ruszę to odpala ale nie wiem czy ma pełne obroty. Stary hałaśliwy wiatraczek zapitala pełną mocą, też na 12V.
    Powiedzcie mi co teraz zrobić?

Sprawdź czy na złączu do wentylatora jest rzeczywiście 12V, bo może być tak, że napięcie będzie około 7V i sterownik będzie je zwiększał razem z temperaturą układu. Wtedy nie każdy fan zaskoczy.

Skomentuj

Się składa że Noctuek mam po swoich wojach z piecami kilka sztuk i sprawdziłem FLX 60mm i PWM 80mm, obydwa startują przy około 4,5V, na 5V startują jak nic.
      Modele FN-8A PWM i FN-A6x25 FLX.

Więc napięcie musiało by być jeszcze niższe, trzeba zmierzyć ile jest tam V.

Skomentuj

ja kupiłem taki:
        NOCTUA NF-R8 Redux-1200 80mm, 9,1 dBA
        dzisiaj wieczorkiem będę miał miernik to się okażę ile behringer daje voltów.

Skomentuj

mam pomiar,
          7,35V
          i co mam dalej robić?

Skomentuj

Podepnij ten wentyl nowy i niech się wzmak zagrzeje - będziesz go obserwował, to nie wybuchnie. Wraz ze wzrostem temperatury wentyl powinien kręcić się szybciej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
              Podepnij ten wentyl nowy i niech się wzmak zagrzeje - będziesz go obserwował, to nie wybuchnie. Wraz ze wzrostem temperatury wentyl powinien kręcić się szybciej.
              ok, zaraz podepnę i uruchomię końcówkę,

Skomentuj

Jak pod obciążeniem jest 7,35V i wentylator jest sprawny to powinien śmigać jak szalony.
                Większość płyt z wyjściami dla wiatraczków na 3 przewody, zadaje napięcie 5-12V gdzie 7V to taka cicha praca, a 12V idzie tam tylko w krytycznych przypadkach.
                Przy PWM jest zawsze 12V, prędkość ustawia się oddzielnym przewodem.

Z tego co widzą ten wentylator przy 12V ma takie parametry pracy, to może mieć inaczej ustawiony silnik i ten nie wystartuje na 7V.
                Nie wiem nie miałem nigdy tego modelu, tylko same rudzielce.

Poszukaj po ścieżkach gdzie masz sterowanie wentylatorem, na nim powinno dać się uzyskać napięcie 12V, dolutowujesz kabelek i powinno cały czas na 12V śmigać.

Skomentuj

Działa,
                  końcówka musi się lekko rozgrzać i wiatraczek rusza,
                  jaka ciszaaaaa, 😎

Skomentuj

Czyli w szarych są inaczej ustawione silniki.

Ogółem jak wrażenia, młóci uczciwie ten wzmacniacz?

Skomentuj

Ogólnie to totalnie audiofilski gadżet.
                      Przypuszczałem, że będzie portki zrywał i robił ogromny łomot a tu mile zaskoczenie,
                      Gra oczywiście bardzo nisko i mocno ale jednocześnie delikatkie, bas nie ciągnie się po całej chałupie jest tam gdzie gra sub.
                      Ja do swojej muzyki mam Behringera ustawionego na 50%, mojej lubej ustawiam na 85% i jest ok.
                      Teraz do mojej lampy jest super dodatkiem, można cicho słuchać muzyki a stopa jest już fajnie odczuwalna.

Skomentuj

Czaruję...
                      X