Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co zmienia fala stojaca.... ;/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co zmienia fala stojaca.... ;/

Witam
    Czytalem o tym ze fala stojaca powstaje w przy wyzszych czestotliwosciach
    No ok to wiem ale co ta fala stojaca zmienia??... poszukalem troche na forum w faq jest ale niepisze tam co to nam daje...
    za odpowiedzi dziekuje i prosze tych ktorzy chca mnie objechac albo cos o to zeby sie nie meczyli...... poprostu to nic niezmieni
    Yo

A co mozna zmienic w urzadzeniu wydajacym dzwiek ?? Wlasnie tenze dzwiek. Fala stojaca powoduje ze pewne czestotliwosci zanikaja, redukuja sie. Fala ma dlugosc, swoje maksima i minima cisnienia. Odbita fala od przeciwleglej scianki ma odwrotna faze wiec gdy spotka sie z fala oryginalna obie sie nawzajem zredukuja (maksimum jednej spotka sie z minimum drugiej a wypadkowe cisnienie to 0) Zjawisko to zajdzie gdy odleglosc miedzy zrodlem a odbijajaca powierzchnia bedzie dokladnie taka sama jak dlugosc fali.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

to w tv przezentowali słuchawki ktore od zewnatz wydawały przeciwfaze i słuchajacy nie słyszał nic procz muzyki ot taka ciekawostka...

Skomentuj

chciałbym takich kiedyś uraczyć:P
        pozdro

Skomentuj

Jeda uwaga: fala stojąca powstaje jeśli odległość źródła dźwięku do powierzchni odbijającej jest równa całkowitej wielokrotności półowy długości fali (np d; d/2; 3d/2; 2d; itd... gdzie "d" to długość fali).

Skomentuj

...tylko że wszyscy robią kolumny jaki sześciany i prostopadłościany, a nikt nie pamięta/wie że idealną obudową jest kóla, i już głupie pochylanie np. tylniej ścianki poprawia dzwięk redukując zjawisko fali stojącej. Pochylanie frontu wiąże siętez z przesunięciami fazy a to inna baja.

Skomentuj

niop:) widziałem takie okrągłe..w jednej kuli:).. nie pamiętam firmy, a skłamać nie chce:) wiem, że cena za parę to hmmm 160tys zł?:)
              pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez wovo
                nikt nie pamięta/wie że idealną obudową jest kóla
                Kula ?! Możesz to uzasadnić ?
                Moje przemyślenia powodują, że śmiem niezgodzić się z tym stwierdzeniem. W prostopadłościennych obudowach mamy 3 pary równoległych ścian, między którymi mogą powstać fale stojące w dodatku odległość między każdą z par może (i z reguły jest) różna. To pociąga za sobą powstawanie fal stojących o różnych częstotliwościach. A rozpatrując kształ kuli ? W kuli jest de facto nieskończenie wiele równoległych ścian - na każdej średnicy mamy równoległe ściany i to wszystkie w identycznej odległości od siebie, czyli IMHO kula sprzyja powstawaniu fali stojącej (o częstotliwości podstawowej i jej harmonicznych) dużo bardziej uciążliwej niż prostopadłościan. Kula szalenie uwypukla jedną, konkretną częstotliwość.

OFC może moja "droga" myślowa jest niesłuszna i dlatego proszę o uzasadnienie.

Skomentuj

Twoja "droga myslowa" jest jak najbardziej słuszna. Koledze może się pomykliło z tym, że kształt kulstyi jest pożądany na "zewnątrz" obudowy.

Skomentuj

A więc idąc dalej "za ciosem" dochodzimy do wniosku, że najlepsze są obudowy, w których nie występują równoległe powierzchnie (rozpatrując OFC kształt wewnętrzny obudowy) - np. czworościan.

Najlepiej byłoby zatem w kuli "wydłubać" kształ czworościanu (dla przykładu) - robota dla ambitnych "majsterkowiczów" :)

Skomentuj

hahahah ...matematyka cośu Was szwankuje....w kóli niema równoległuch ścian, sa tylko naprzemianległe punkty ...
                      A fala stojąca powstaje pomiędzy dwoma równoległymi ścianami. To ja radze dokładniej poczytać ...
                      Dla przekonania, jak ktoś fizyce nie wierzy to niech poczyta recenzje bądź to B&W800signature, bądź Cabasse Adriatis...nic więcej mi nie przychodzi do głowy ...
                      Pozdrawiam

Skomentuj

No nie wiem wovo. A co powiesz na temat rezonansu rurowego? Wez jakikolwiek głonik i wsadz go w rurę i przestrajaj powoli generatorem. Efekt słychac gołymi uszami.

Skomentuj

Tak jak Q pisze to obudowa kulista najbardziej sprzyja powstawaniu fal stojących, oczywiście największe zagęszczenie jest w samym centrum kuli nie przy ściance (tak jak skupia soczewka światło), ale trzba by się zastanowić nad wypowiedzią wovo - można by wywnioskować ża tak łatwo jak powstaje fala stojąca w kuli to tak samo łatwo można jej sie pozbyć, umieszzając w samym centrum materiał pochłąniający.
                          Mi się wydaje że najlepszym kształtem był by stożek lub półkula ale do półkuli miał bym zastrzeżenia.
                          Oczywiście mogę się mylić dla tego czekam na konkretniejsze argumenty
                          pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wovo
                            w kóli niema równoległuch ścian, sa tylko naprzemianległe punkty
                            Punkty czyli nieskończenie małe powierzchnie.
                            A od puktu nie może nastąpić odbicie ?!?!

Zamieszczone przez wovo
                            matematyka cośu Was szwankuje
                            Czy aby na pewno u nas ?

Zamieszczone przez wovo
                            jak ktoś fizyce nie wierzy to niech poczyta recenzje bądź to B&W800signature, bądź Cabasse Adriatis
                            ROTFL
                            Nie wiedziałem, że recenzja może być wiarygodnym materiałem wykładowym z fizyki :)
                            Jeśli nie wierzysz fizyce to wypoleruj metalową kulkę i zaświeć na jej powierzchnię promieniem lasera celując w jej środek geometryczny... promień odbije się dokładnie w kierunku z którego "przybył". Dziwne ? Nie. To właśnie jest fizyka proszę kolegi. Analogicznie odbije się fala dźwiękowa. Zaprzeczysz ?

Skomentuj

Zaletą kuli jest łato osiągalna sztywność obudowy (nawet z bylejakiego tworzywa sztucznego) i najmniejsza powierzchnia w stosunku do objętości (koszt materiału). Kolumny w kształcie kuli to żadna nowość. Już, w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia tonsil produkował dwa modele woparciu o pojedyncze głośniki (12cm/8W i szerokopasmowy 16cm/10W).
                              Problem fali stojącej w kuli oczywiście istnieje, bo dlaczego miałoby być inaczej.

Skomentuj

Może ktoś słuchał tego:
                                http://www.sound-e-motion.com/pl/

Skomentuj

punkt jest nieskonczenie malą powierzchnią wiec nie moze odbić dzwieku (lub z innej strony- odbija go w nieskonczenie malym stopniu). Kula jest idealna ( a wlasciwie sfera) z tego powodu ze czolo fali wyslanej z tylnej strony glosnika nie odbija sie w 1 momencie od przeciwleglej ściany tylko zostaje rozproszone. Co tu duzo gadac - zobaczcie sredniotonowe głowy wyzszych modeli B&W. Poza tym kulista obudowa nie ma naroży ktore powoduja powstawanie rezonansów, jest najbardziej sztywna, ma najmniejsza powiezchnie w stosunku do objetosci ktora ogranicza (co rowniez ma wplyw na odbicia fali).
                                  Cos na ten temat bylo takze w ksiazce Krajewskiego .

Skomentuj

w kóli niema równoległuch ścian, sa tylko naprzemianległe punkty

Punkty czyli nieskończenie małe powierzchnie.
                                    A od puktu nie może nastąpić odbicie ?!?!
                                    Tak jak na ziemi. Ziemia też jest kulą ale nam się wydaje że w stosunkowo małym obszarze jest ona płaska. Podobnie jest z kula. Oczywiście, że fala nie może odbić się od punktu ale punkt to "coś" niematerialnego, takie coś jak punkt w praktyce nie istnieje. Punkt jest tylko po to aby uprościć zrozumienie pewnych rzeczy związanych z matematyką i fizyką. Skoro uważasz że w kuli nie mogą fale odbijać się od rzekomych punktów to w takim razie jak gruba jest ta fala. Z twojego twierdzenia wynika, że fala jest "grubsza od punktu" Ale ile ona wynosi??

Skomentuj

Nie o to chodzi. Zaletą kuli jest zdolnosc rozpraszania czola fali i to chcialem napisać ale widze ze latwiej bedzie narysowac. jak widac na zalączonym obrazku wychodząc z zalozenia ze kat padania rowna sie kontowi odbicia widac ze cozlo fali w kuli nie moze stworzyc fali stojącej. Jedynie niewielkie pole bezposrednio za glosnikiem jest zblizone do rownoleglosci w stosunku do glosnika. Odbicie od tego miejsca niweluje sie w jeden ze sposobow pokazanych za pomocą przerywanej linii. Zreszta sposoby te sa realizowane w praktyce (kanal zwezajacy sie na zewnątrz - ptrz slynny slimak nautiliusa B&W, wiekszosc kopulek B&W, kanal zwezajacy sie do wewnatrz- patrz komora wytlumiająca np w vifie xt )

no

ps wszystko to abstrachujac od tego ze czolo fali nie jest do konca prostopadle do osi glosnika. Ale zasada kuli ogolnie sie zgadza
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Tak czytam to wszystko o obudowach kulistych i naszla mnie ochota zbudowania takiej obudowy. Znalazlem gdzie w necie na forum ktos chcial zrobic obudowe z klosza od lampy ogrodowej, ale to raczej nie jest dobry pomysl. Zastanawiam sie jak zrobic cos takiego z drewna ale bez frezarki to sie chyba nie obejdzie. Moze ktos ma jakis pomysl na budowe kulistej skrzynki?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X