Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wycena wzmacniacza vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wycena wzmacniacza vintage

Jako, że to forum audio, więc na pewno znajdują się tu fanatycy starszego sprzętu :)
    Mianowicie posiadam wzmacniacz Sony Ta-f5a - specyfikacji nie będę wstawiał bo jest do znalezienia w internecie. Jeśli chodzi o stan to wizualnie jest praktycznie idealny, technicznie sprawa jest bardziej skomplikowana. Od poprzedniego właściciela wiem, że coś się kiedyś skopciło. Wymienione na nieoryginalne zostały przetwornica i końcówki mocy(CHYBA na coś z tda). Mam ten sprzęt już parę lat i mam do niego duży sentyment, ale coraz częściej myślę o zakupie amplitunera.
    I teraz pytanie: sprzedawać? jeśli tak, to jaka cena może być odpowiednia? W internetach tego sprzętu praktycznie nie ma. Jeśli kiedyś gdzieś był, to oryginalny w pełni(?) a ceny w dosyć rozbieżne - 400, czasem 700 (na ebay teraz ktoś wystawił za 380$).
    Pomoże ktoś i dokona szacunków? :)

W nim nie ma żadnej przetwornicy. Zwykły zasilacz. Jak ktoś rzeczywiście wymienił w nim zasilacz i zmienił końcówki mocy na tda to on jest teraz prawie bez wartościowy. Może 40-70zł. jak komuś się spodoba obudowa ze wskaźnikami. Wartości kolekcjonerskiej to on w tej chwili nie ma żadnej.

Skomentuj

Szczerze to kolega Oskar29 ma rację 🙂

Skomentuj

Akurat w tym wzmacniaczu jest o dziwo przetwornica, a raczej powinna być oryginalnie.
        Pokaż zdjęcia wnętrza to będzie wiadomo o czym mowa.

Skomentuj

O kurde. Ściągnąłem serwisówkę i rzeczywiście...przetwornica :ohmy: . Ciekawe :p . Nie zmienia to faktu że ze zmienionymi końcówkami to nie jest wiele wart. Myślałem że w tej puszce są przed wzmacniacze albo preamp gramofonowy :) .

Skomentuj

w środku wygląda to tak:

jeśli trzeba mogę wrzucić dokładniejsze zdjęcia
            Last edited by strix0; 19.02.2018, 08:25.

Skomentuj

Wielka szkoda bo to z oryginałem nie ma już wiele wspólnego , raczej cena jak za obudowę .

Skomentuj

Jak obudowa w dobrym stanie, szczególnie panele przedni to 100zł.
                Szkoda że ktoś tak "fachowo" naprawił.

Skomentuj

Ewentualnie trafo możesz pogonić za parę dyszek zależy, jakiej jest mocy i jakie ma napięcia .

Skomentuj

Z oryginalnego wzmacniacza została tylko obudowa i przedwzmacniacz.
                    Ehh ci naprawiacze. Z tego co widzę siedzi tam kit AVT na LM3886.

Skomentuj

Niestety naprawiacz na jakiego trafił się nie popisał, ale to już historia.
                      Fabrycznie siedział w nim chyba układ cx171. Możliwe że gdzieś jeszcze dostanę taki układ? Czy jest jakaś szansa na odbudowę tego co kiedyś w nim było?

Skomentuj

Szansa jest, najłatwiej szukać drugiego egzemplarza np uszkodzonego ale zawierającego potrzebne elementy.

Skomentuj

Fabrycznie to tam siedziała zwykła końcówka na tranzystorach. to chyba wszystko wyjaśnia :p ?

Skomentuj

Pobuszowałem trochę po sieci i w Polszi nie dostaniesz tego modelu , nawet uszkodzonego najbliższy w Niemczech za 125 euro a drugi i ostatni w USA za 379$ tak że najlepszym wyjściem będzie sprzedaż na części albo wykorzystanie obudowy jako baza pod projekt DIY np I-ampa

Skomentuj

Ja to kupie, jak kolega się zdecyduje prosze o kontakt na pw :) lub GG :)
                              Last edited by mrc12; 19.02.2018, 19:11.

Skomentuj

Sprzedawać samej obudowy za kilka złotych trochę mi szkoda, bo jednak mam sentyment do tego ustrojstwa :/
                                W takim razie prawdopodobnie zostanie dalej u mnie a może kiedyś sam wykorzystam obudowę do jakiegoś diy, bo jednak jej wygląd zawsze ceniłem.
                                Dzięki wszystkim za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X