Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa nowych pudełek - pytania

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa nowych pudełek - pytania

Potrzebuję konkretnej krótkiej odpowiedzi na pytania związane z przebudową T. Zeus. Posiadałem swego czasu DIY, a obecnie zostały mi tylko dwie sztuki oryginałów.

1. Co się stanie jeśli zbuduję tradycyjne DIY 130l w innych proporcjach niż to co zazwyczaj budują (wolałbym zbudować pudełko które będzie trzymać się mniej więcej oryginalnych proporcji czyli bardziej szersze / wyższe niż głębsze jakie kiedyś miałem, a to z tego względu że nijak tak przesadnych kolumn nie mogę ustawić w odpowiedniej odległości od ściany). Jak taka zmiana wpłynie na dźwięk - jeśli w ogóle wpłynie?

2. A jeszcze bardziej wolałbym zbudować kolumnę dokładając GDN... czy istnieje możliwość zbudowana takiej kolumny na oryginalnych częściach lecz nie z dwóch GDN 30/120 a trzech? (cztery to raczej za dużo - kolumna musiała by być bardzo wysoka) oryginalne zdaje się są spięte równolegle 8+8=4, jak podłączyć trzy sztuki? potrzebna była by kompletnie inna zwrotnica? taka kolumna mogła by być lekko szersza/głębsza i znacznie wyższa.

Niestety pomijając problem z pudłem i ścianą to brzmienie DIY średnio mnie zadowala - zbyt przesadne trzęsienie ziemi które rozchodzi się zewsząd po całej konstrukcji domu i tyle, natomiast spodobało mi się brzmienie czterech kolumn T.Zeus ponieważ wytworzyły one już nawet przy cichym odsłuchu swego rodzaju hmm kick bass? fala jakby brnęła przodem od głośnika do słuchacza tworząc barierę odczuwalnego miękkiego bum które dosłownie można było dotknąć - bardzo fajny efekt i chciałbym to uzyskać w dwóch pudełkach. Niestety cztery takie kolumny zajmują zbyt dużą powierzchnię, stąd pytanie o zastosowanie potrójnego GDN. Mam sprzęt, sprawną rękę i praktycznie części na przebudowę. Tak nie przeszkadza mi brak średniotonowca - T.Zeus przy elektronice na niezbyt głośnym graniu gra ładnie, czysto, ostro, efektownie i o dziwo przyjemnie. Jestem świadom różnic w trójdrożnej od dwudrożnej kolumny i braku pasma, T.Zeus na moje ucho nie nadaje się do Rapu czy Rocka i słyszę tą przepaść ponieważ posiadam również kolumienki Genius SP-HF1800a.
    Last edited by Marko2323; 20.02.2018, 20:55.

Uszczypnijcie mnie i napiszcie że to sen...

Skomentuj

Kolega będzie zadowolony...

Skomentuj

To nie sen, a gusta i guściki.

Skomentuj

Złe forum sobie wybrałeś raczej. Tutaj poważnie podchodzi się do tematu raczej.

Skomentuj

Pogromco czyj to komis 🤣

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
              Pogromco czyj to komis 🤣
              To moj aktualny system sciany dzwieku rozproszonego. Zeusy sie chowaja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marko2323 Zobacz posta
                Potrzebuję konkretnej krótkiej odpowiedzi na pytania związane z przebudową T. Zeus. Posiadałem swego czasu DIY, a obecnie zostały mi tylko dwie sztuki oryginałów.

1. Co się stanie jeśli zbuduję tradycyjne DIY 130l w innych proporcjach niż to co zazwyczaj budują (wolałbym zbudować pudełko które będzie trzymać się mniej więcej oryginalnych proporcji czyli bardziej szersze / wyższe niż głębsze jakie kiedyś miałem, a to z tego względu że nijak tak przesadnych kolumn nie mogę ustawić w odpowiedniej odległości od ściany). Jak taka zmiana wpłynie na dźwięk - jeśli w ogóle wpłynie?

2. A jeszcze bardziej wolałbym zbudować kolumnę dokładając GDN... czy istnieje możliwość zbudowana takiej kolumny na oryginalnych częściach lecz nie z dwóch GDN 30/120 a trzech? (cztery to raczej za dużo - kolumna musiała by być bardzo wysoka) oryginalne zdaje się są spięte równolegle 8+8=4, jak podłączyć trzy sztuki? potrzebna była by kompletnie inna zwrotnica? taka kolumna mogła by być lekko szersza/głębsza i znacznie wyższa.

Niestety pomijając problem z pudłem i ścianą to brzmienie DIY średnio mnie zadowala - zbyt przesadne trzęsienie ziemi które rozchodzi się zewsząd po całej konstrukcji domu i tyle, natomiast spodobało mi się brzmienie czterech kolumn T.Zeus ponieważ wytworzyły one już nawet przy cichym odsłuchu swego rodzaju hmm kick bass? fala jakby brnęła przodem od głośnika do słuchacza tworząc barierę odczuwalnego miękkiego bum które dosłownie można było dotknąć - bardzo fajny efekt i chciałbym to uzyskać w dwóch pudełkach. Niestety cztery takie kolumny zajmują zbyt dużą powierzchnię, stąd pytanie o zastosowanie potrójnego GDN. Mam sprzęt, sprawną rękę i praktycznie części na przebudowę. Tak nie przeszkadza mi brak średniotonowca - T.Zeus przy elektronice na niezbyt głośnym graniu gra ładnie, czysto, ostro, efektownie i o dziwo przyjemnie. Jestem świadom różnic w trójdrożnej od dwudrożnej kolumny i braku pasma, T.Zeus na moje ucho nie nadaje się do Rapu czy Rocka i słyszę tą przepaść ponieważ posiadam również kolumienki Genius SP-HF1800a.

Nie na temat...

Skomentuj

Piękny GIF .

Skomentuj

Kurcze nie rozumiem fenomenu tych zeusów ?? Przecież tego nie da się słuchać no chyba, że bum bum bum... a wszyscy chcą je budować itp wtf ?? :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez lemosek Zobacz posta
                      a wszyscy chcą je budować
                      A zauważyłeś kto je buduje? :)
                      No i masz odpowiedź.

Skomentuj

Nie chciałem tego głośno mówić :flapper:

Skomentuj

Kurcze nie rozumiem fenomenu tych zeusów ?? Przecież tego nie da się słuchać no chyba, że bum bum bum... a wszyscy chcą je budować itp wtf ?? :glare:
                          To tak samo proste jak fenoment tub i skrzyń w bagażniku, robią bum bum i jest tanio czego oczekiwać więcej? a to że wydech lata, spoiler wibruje, klapa trzeszczy i całość gra jak gra - trudno czasami wszystkiego mieć nie można. Zeusy ładnie wyglądają, są tanie i robią bum bum czego oczekiwać więcej, a że całość gra jak gra... trudno czasami wszystkiego mieć nie można.

Więc nikt pomimo znajomości tematu, wiedzy i doświadczenia nie jest w stanie udzielić kluczowej odpowiedzi dla tak błahych i prostych konstrukcji? To może inaczej sformułuję pytanie? co można zrobić by poprawić je? albo jeszcze inaczej: co można zbudować wykorzystując te GDN?
                          Last edited by Marko2323; 22.02.2018, 14:52.

Skomentuj

albo jeszcze inaczej: co można zbudować wykorzystując te GDN?
                            Najlepiej nic, bo to przestarzale glosniki. Wymagaja duzych pojemnosci, a basu i tak tyle co kot naplakal.

Skomentuj

To tak samo proste jak fenoment tub i skrzyń w bagażniku, robią bum bum i jest tanio czego oczekiwać więcej?
                              To jest tuba

A to nią nie jest

Problem w tym że sam do końca nie wiesz czego chcesz , nie dziw się że nasze reakcje są jakie są bo to dla nas trochę dziwactwo a twoje pytania są co najmniej abstrakcyjne , powiedz sobie szczerze czego oczekujesz?
                              Last edited by kokoelloko; 22.02.2018, 15:10.

Skomentuj

Moja rada: jeśli już posiadasz te głośniki to wystaw je na jakimś portalu. Na forum jest dużo fajnych budżetowych projektów na stx które zagrają o niebo lepiej.
                                Jak to się mówi Będziesz PAN zadowolony :)

Skomentuj

Moja rada: jeśli już posiadasz te głośniki to wystaw je na jakimś portalu. Na forum jest dużo fajnych budżetowych projektów na stx które zagrają o niebo lepiej.
                                  Jak to się mówi Będziesz PAN zadowolony :)
                                  Teraz dopiero się zacznie jak wspomniałeś że budżetowy stx jest lepszy od flagowego prawie że produktu tonsila .

Skomentuj

Skomentuj

Wskazówka
                                      Jak piszecie nie wnoszące treści do tematu, proponuje używania offtopica albo wygasających...
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ten wątek to cały offtopic, więc ląduje we właściwym miejscu

Skomentuj

Czaruję...