Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki TV wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki TV wybrać?

Witam zacne grono!
    Obnoszę się z zamiarem zakupu telewizora. Budżet to max 2400zł. Rozmiar 42/43" Telewizor ma być używany do oglądania kablówki, podłączania laptopa (projekty cad), może w niedalekiej przyszłości granie na konsoli lub z laptopa. Telewizor będzie sprawował funkcje głównego odbiornika w mikro salonie... Za 2/3 lata po remoncie przejdzie do sypialni...
    Co do wyboru zastanawiałem się nad dwoma opcjami. Pierwsza to:
    https://www.morele.net/telewizor-phi...batowy-886883/
    Wiem, że 4K za 2tyś. to nie będzie hit sezonu, bardziej interesuje mnie system AMBILIGHT. Nigdy nie miałem z tą technologią do czynienia w praktyce.
    Druga opcja to darowanie sobie taniego 4K i zakup "porządnego" fullHD jakiś Panasonic lub Samsung w granicach 1700-2000 zł.
    Proszę o podjęcie rękawic i merytoryczną pomoc w wyborze. W linku umieściłem jeden ze sklepów internetowych nie do celów kryptoreklamy a po prostu TV będzie jedną z rzeczy które tam będę brał razem w raty...
    Last edited by wojtek18sound; 12.03.2018, 09:59.
    Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Jeżeli TV ma służyć również jako monitor i to jeszcze do CADa, zdecydowanie szukałbym 4k.
    Mam TV Panasonica fullHD w rozmiarze 42" z bardzo dobrą matrycą i szczerze mówiąc jako monitor to trochę porażka właśnie ze względu na "małą" rozdzielczość.
    Dodatkowo pojawia się problem opóźnienia w wyświetlaniu obrazu.
    Jak masz taką możliwość, najlepiej idź do sklepu z lapkiem, podłącz pod TV i zobacz jak reaguje kursor myszy podczas ruchu.
    U mnie widoczne jest opóźnienie ruchu kursora na ekranie w stosunku do ruchu myszy, co bardzo przeszkadza w precyzyjnym i sprawnym ustawianiu kursora w odpowiednim miejscu.
    Nie bardzo sobie wyobrażam pracę w np. w Autocadzie przy takim lagu.
    Podobne zjawisko widziałem na TV Samsunga, chociaż w nieco mniejszym stopniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek18sound Zobacz posta
      Witam zacne grono!
      Obnoszę się z zamiarem zakupu telewizora. Budżet to max 2400zł. Rozmiar 42/43" Telewizor ma być używany do oglądania kablówki, podłączania laptopa (projekty cad), może w niedalekiej przyszłości granie na konsoli lub z laptopa. Telewizor będzie sprawował funkcje głównego odbiornika w mikro salonie... Za 2/3 lata po remoncie przejdzie do sypialni...
      Co do wyboru zastanawiałem się nad dwoma opcjami. Pierwsza to:
      https://www.morele.net/telewizor-phi...batowy-886883/
      Wiem, że 4K za 2tyś. to nie będzie hit sezonu, bardziej interesuje mnie system AMBILIGHT. Nigdy nie miałem z tą technologią do czynienia w praktyce.
      Druga opcja to darowanie sobie taniego 4K i zakup "porządnego" fullHD jakiś Panasonic lub Samsung w granicach 1700-2000 zł.
      Proszę o podjęcie rękawic i merytoryczną pomoc w wyborze. W linku umieściłem jeden ze sklepów internetowych nie do celów kryptoreklamy a po prostu TV będzie jedną z rzeczy które tam będę brał razem w raty...
      Na wstępie uważaj na morele. Wpisz w Google morele uwaga/oszukują i poczytaj. Kupiłem masę sprzętu z różnych miejsc i sklepy xkom oraz morele wypadły najgorzej jeśli chodzi o obsługę klienta.
      Jeśli chodzi o telewizor to najlepszym wyborem w tej cenie będzie samsung UE40 6442. Sam o nim myślałem i wiem, że można go znaleźć w Twoim budżecie.
      PS. Nie kupiłem go tylko ze względu na to, że zmieniły mi się plany co do przeprowadzki i w najbliższym czasie kupie 55/60''

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...mity-co-kupic?
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dziękuję przedmówcą za podjęcie tematu! Jeśli chodzi o wątek pod linkiem, czytałem ale nie znalazłem tam nic dla siebie. Z pośpiechu niestety nie wpadłem na pomysł żeby tam pociągnąć temat i nie tworzyć nowego postu. Nie na darmo w statusie mam wpis "początkujący..." :)
          Wracając do zagadnienia czy ktoś mógłby wypowiedzieć się z praktycznego punktu widzenia o Philipsie z Ambilight? W teorii oglądanie wieczorem z takim podświetleniem powinno mniej męczyć oczy ale jak z użytkowaniem i niezawodnością w całokształcie? Generalnie zawsze byłem fanem Panasonica i grzecznie czekam aż OLED będzie w zasięgu mojego portfela. Jednakże na ten moment mam określony cel i budżet i choć pilot do tego Philipsa jest dla mnie szpetny i mało praktyczny to trochę się napaliłem na tą opcję z podświetlaniem. Mowa oczywiście o wcześniej wspomnianym Philips 43PUS6501/12
          Last edited by wojtek18sound; 12.03.2018, 18:38.
          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

ja polecam, mój ma 3 lata i uwazam ambilight za swietny "wynalazek" naprawdę optycznie poszerza scenę, stwarza przyjemniejszą dla oczu atmosferę, bardzo fajnie działa korekcja koloru ściany, co do niezawodności ....nie zauważyłem żadnej "usterki" ...ale co tam ma się psuć ? kolorowe diody ? fajny jest bajer takiej "czasowej" lampki nocnej, wyłączasz TV i ambilight świeci jeszcze np 10 sekund... żebyś zdążył wyjść zanim zrobi się ciemno ;p

jedyne co mnie w philipsie moim wkurza...to płynność menu, po prostu jakieś takie ociężałe jest, na szczęście tv nic nie robi, mam mocno rozbudowany tuner SAT, który wszystko załatwia - TV tylko odpowiada za obraz....
            zdarzyło mi się tez kilka razy (w ciągu 3 lat) ze HDMI-CEC zwariował ... trzeba było TV wyłączyć - całkowicie z gniazdka, żeby znowu działało

szczerze to dla mnie jak będę znowu wybierał TV to ambilight będzie naprawdę ważnym kryterium i musi mnie coś porządnie urzec w innych TV zeby z niego zrezygnować,
            Last edited by bawolek; 12.03.2018, 18:54.

Skomentuj

Zgadzam się z powyższym.
              Ambilight jest bardzo fajny, zupełnie inne oglądanie.
              Philips z rok temu chwalił się jeszcze Ambiluxem, który daje jeszcze lepsze wrażenia, ale chyba nie w tym przedziale cenowym.
              A szybkość działania menu w Philipsach jest niestety wprost proporcjonalna do cen kolejnych modeli. Im drożej tym szybciej

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                Zgadzam się z powyższym.
                Ambilight jest bardzo fajny, zupełnie inne oglądanie.
                Philips z rok temu chwalił się jeszcze Ambiluxem, który daje jeszcze lepsze wrażenia, ale chyba nie w tym przedziale cenowym.
                A szybkość działania menu w Philipsach jest niestety wprost proporcjonalna do cen kolejnych modeli. Im drożej tym szybciej
                Z tą szybkością działania w Philipsach całkowicie się zgadzam w tańszych modelach jest na poziomie reflexu szachisty łoooookropne muły .

Skomentuj

no już tak nie przesadzajcie ...bo zaraz się okaże, że nie da się ich używać ... po prostu pod tym względem odstają od konkurencji ...a to akurat jest wydaje mi się drugorzędna sprawa... chyba ze ktoś lubi ciągle bawić się w menu heh

Skomentuj

No ok nakręciliście mnie na Philipsa :) Jestem świadomy że za 2400zł "nie zaparzy mi to kawy i nie pozmywa naczyń..." Ale na początek przygody z kolorowymi światełkami wystarczy. Tym bardziej jak już wspominałem za 2/3 lata TV przejdzie do sypialni więc jak będę kupował coś większego do salonu to już będę wiedział za czym się rozglądać.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                      no już tak nie przesadzajcie ...bo zaraz się okaże, że nie da się ich używać ... po prostu pod tym względem odstają od konkurencji ...a to akurat jest wydaje mi się drugorzędna sprawa... chyba ze ktoś lubi ciągle bawić się w menu heh
                      Nie przesadzam , u moich rodziców jest roczny philipsik 32" kosztował około 1200zł i w tym przedziale jakość obrazu ilość wyjść jest całkiem spoko wiadomo jest to tani TV ale obsługa menu i jego responsywność jest lipna , nie wiem jak w droższych modelach oby była o niebo lepsza

Skomentuj

To u nas w domu jeszcze lepiej jest bo w zeszłym roku na sylwka (albo jeszcze o jednego wcześniej...już się pogubiłem :p ) kupiliśmy w carrefourze philipsa 49" (co prawda z wystawy, ale przebieg miał znikomy bo sprawdzałem w menu serwisowym) 4k za 1400zł. Oczywiście matryca 50Hz ale to chyba wszystkie modele w tym przedziale, a nawet trochę wyższym, takie mają. Matryca jest z tego co widzę VA (jak się dotyka palcem to są takie "odciski" charakterystyczne (kto ma matryce VA to pewnie wie o co chodzi :p ). Jakością obrazu zmiótł dosłownie wszystkie inne TV w tym przedziale cenowym a nawet wyższym. Dopiero jakiś sony za 3k też z VA wypadał podobnie. Menu działa bardzo szybko i nie ma przestojów tak jak piszecie, tylko że on nie ma smarta :) . Wydaje mi się że dlatego chodzi szybciej o wiele :) . Matryca jest chyba ta sama albo bardzo podobna co w droższych modelach. Oczywiście nie ma ambilighta i innych pierdół ale matryca VA robi robotę w nocy i tak IMO. Co ciekawe nawet odświeżanie nie kuleje aż tak bardzo jak na tak tani TV. Na dobrej jakości materiale nie widać smużenia. Ilość we/wy i ich zestaw jest standardowy dla budżetowych TV także tutaj też jest ok :) .

Skomentuj

Ja w tym roku kupowałem tylko większy i w trochę większym budżecie. Ale mam 65cali. I żeby w 4k odpalić cada, trzeba siedzieć metr-1,5 od telewizora. W pracy w konferencyjnych mam jakieś 40-45cali i już w ogóle trzeba siedzieć nosem w ekranie. Weź to pod uwagę. Bo jeśli siedzisz dalej, to i tak przełączysz się na 1080.
                          To jest jednak dość duża gęstość upakowania plamki, ikoneczki się robią malusieńkie. No, ale za to ilość miejsca na pracę jest niepowtarzalna :) A duże arkusze w Excelu to już sama przyjemność.
                          Natomiast co do jakości obrazu, to lepiej rzeczywiście idź do sklepu i sam popatrz. Może mam takie wrażenie po przesiadce z plazmy, ale w porównaniu, to ten mój lcd (któryś średni model szajsunga) jest słaby. Tanie lcdki są mocno podłe.

Co do cen to zauważyłem, że w hipermarketach typu Auchan Carrefour itp zauważyłem, że potrafią mieć niższe ceny niż na Ceneo. Wybór mały, ale warto chyba popolować.

Skomentuj

Jest taka opcja w systemie operacyjnym jak skalowanie ekranu i po wybraniu np. opcji 200%, można mieć ekran 24" 4k, ultra ostry obraz i normalną wielkość tekstu i reszty.
                            To samo z TV, mamy w pracy telewizory 4k w konfach, podpięte do PC i poza super jakością obrazu wszystko jest czytelne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Natomiast co do jakości obrazu, to lepiej rzeczywiście idź do sklepu i sam popatrz. Może mam takie wrażenie po przesiadce z plazmy, ale w porównaniu, to ten mój lcd (któryś średni model szajsunga) jest słaby. Tanie lcdki są mocno podłe.
                              to prawda. Tanie LCD mają przeważnie podłą jakość obrazu. Ja polecam szukać czegoś na matrycy VA. Może być trudno w tym budżecie, ale może coś się znajdzie. Dla mnie o wiele lepiej wyglądają niż IPS (lepsza czerń i według mnie lepsze bardziej naturalne kolory, lepiej się też nadają podobno do oglądania po ciemku). Warto też włączyć czarne albo białe zdjęcie i popatrzeć czy podświetlenie w interesującym nas TV jest równe, bo z tym jest różnie bardzo w tych budżetówkach. Jak w jednym samsungu budżetowym widziałem to się uśmiałem . Dolna połowa ekranu jasna a górna ciemna :p .

Skomentuj

Czaruję...
                              X