Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program do analizy spektrograficznej nagrania+rejestrator audio z filtrami w czasie rzeczywistym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Program do analizy spektrograficznej nagrania+rejestrator audio z filtrami w czasie rzeczywistym

Cześć, zbudowałem sobie sprzęt do nasłuchu silnika pod kątem spalania stukowego i do pełni szczęścia brakuje mi programu do analizy nagrania z czujnika spalania stukowego.
    Objaśniam o co chodzi dokładnie:
    Czujnik spalania stukowego to mikrofon piezoelektryczny przykręcony do bloku silnika
    Spalanie stukowe potrafi połamać półki między pierścieniami na tłokach, stopić tłok ogólnie nic fajnego :)
    Spalanie stukowe występuje przy nieprawidłowym spalaniu mieszanki i ma na to wpływ wiele czynników ale głównie kąt wyprzedzenia zapłonu
    Spalanie stukowe ma w danym silniku konkretną częstotliwość zależną w głównej mierze od średnicy cylindra więc można tą częstotliwość wstępnie wyliczyć ale dokładną częstotliwość trzeba odczytać z analizy spektrografu.
    Moje auto jest sterowane obecnie programowalnym komputerem w którym robię sobie co chce z zapłonem paliwem itp itd
    Komputer ma 2 wejścia czujników spalania stukowego i jeśli wykryje w którymkolwiek cyklu zapłonu spalanie stukowe natychmiast reaguje w sposób jaki mu zaprogramuję, zwykle cofa się wyprzedzenie zapłonu o konkretną wartość względem "siły" stuku i to zabezpiecza silnik przed zniszczeniem.
    Auto jeździ jednak do pełni szczęścia muszę ustawić mapę zapłonową pod obciążeniem aby wykorzystać całą moc drzemiącą w paliwie. Aby było to bezpieczne silnik musi pracowac bez spalania stukowego a w przypadku jakiejś awarii np wtryskiwacza komputer ma wykryć prawidłowo spalanie stukowe i zabezpieczyć silnik przed zniszczeniem.
    Muszę móc odczytać ze spektrografu na jakiej częstotliwości konkretnie stuk występuje. Znacie jakiś darmowy dobry prosty program?
    Fajnie by było też mieć jakiś program do oddzielenia konkretnej częstotliwości w czasie rzeczywistym.
    Jeśli macie jakies dalsze pytania co do auta itp to śmiało :)

Spróbuj SpectrumLab lub HDSDR
    Last edited by Echo1; 16.03.2018, 17:04.

Skomentuj

Czarujê...
    X