Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn o brzmieniu słuchawek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn o brzmieniu słuchawek?

Ktoś słuchał na słuchawakch sennheiser pc350 albo akg k702 chodzi mi o te klasy sprzętu? Jeżeli tak czy da się zbudowąc kolumny w tym samym lub podobnym brzmieniu,albo lepszej ?

UWAGI PANA ADMINISTRATORA

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...su-DIYaudio-pl
    7. Treść tematu musi być ściśle związana z treścią postu.
    możesz mi wskazać gdzie nazwa tematu odnosi się do postu?
    albo inaczej - co mam myśleć czytając sam tytuł?

kolejnym razem temat poleci do kosza!
    Last edited by lolek12369; 08.06.2018, 20:25.

Toś Panie wyzwanie wrzucił

Skomentuj

nie no tylko się pytam czy ktos miał okazje słuchac na tych słuchawkach może ktos lubi wyzwania i ma chęc pomoc :]
      Ogolnie brzmienie na tych słuchawkach mi się podoba i jest mi wystarczajaca .
      Last edited by lolek12369; 08.06.2018, 20:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez lolek12369 Zobacz posta
        czy da się zbudowąc kolumny w tym samym lub podobnym brzmieniu,albo lepszej ?
        Wszystko się da. Zależy od chęci i budżetu.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          Wszystko się da. Zależy od chęci i budżetu.
          Rozumiem, budzet jest nieokreślony. Efekt się liczy ale z budzetem bez przesady.

Skomentuj

lolek12369, nie słuchałem ani jednych ani drugich, ale raczej nie uzyskasz odpowiedzi na tak zadane pytanie.
            Ciężko w ogóle porównywać brzmienie słuchawek i kolumn.

Skomentuj

ciężko porównać słuchawki do kolumn ale porównajmy.

słuchawki - prawa membrana gra do prawego ucha , lewa do lewego , brak zwrotnicy czyli brak zniekształceń ,brak wpływu pomieszczenia

kolumny - obie kolumny słyszysz jednym i drugim uchem równocześnie , zwrotnica dzieląca sygnał na poszczególne pasma i związane z tym zniekształcenia , wpływ pomieszczenia który zawsze jest , mniejszy czy większy ale zawsze.
              Last edited by luigi; 09.06.2018, 22:39.

Skomentuj

Lolek posluchaj Sennheiser HD 600, nic do K702 sa b. dobre tylko jasniesze niz Sennki

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                  ciężko porównać słuchawki do kolumn ale porównajmy.

słuchawki - prawa membrana gra do prawego ucha , lewa do lewego , brak zwrotnicy czyli brak zniekształceń ,brak wpływu pomieszczenia

kolumny - obie kolumny słyszysz jednym i drugim uchem równocześnie , zwrotnica dzieląca sygnał na poszczególne pasma i związane z tym zniekształcenia , wpływ pomieszczenia który zawsze jest , mniejszy czy większy ale zawsze.
                  Ok rozumiem ze to jest nie mozliwie. Ale napewno da się uzyskać podobne brzmienie [tak czy się mysle].

[Pytanie] Mowi się o wielkosci pomieszczenia i jaki sprzet pownien wystarczyc. A wiec pytanie brzmi jak zastosuje się duzo lepsze głośniki to bedą jakieś negatywne skutki? Jeśli są to jakie? :mellow:

Skomentuj

Oczywiście im lepsze głośniki tym lepiej , ale najlepsze głośniki nie dadzą efektu bez umiejętności ich wykorzystania , są na tym forum ludzie którzy potrafią zrobić dobre kolumny.
                    Druga sprawa , są ludzie którzy słuchają tylko na dobrych słuchawkach mając najlepsza jakość dźwięku i pewną izolacje od otoczenia .

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA

napisz jak te słuchawki brzmią i czego głównie oczekujesz od kolumn
                      no i najwazniejsze - musisz znać budżet!
                      bo tez tego nawet nie ma o czym myslec

Skomentuj

Sa tacy ktorzy bardzo lubia mixowac na sluchawkach bo pewne rzeczy na nich lepiej slychac i jest pewna mozliwosc odizolowania sie pomieszczenia. Jednak niezastapia one dobrych monitorow w o dostosowanej do pomieszczenia wielkosci, barwie, zejscia w niskich, itd. Co do sluchawek to zauwazylem ze jest miedzy nimi duza roznica w barwie i stereofoni - K7XX graja zupelnie inaczej niz Senki HD600, 650, czy Beyer DT880. Z tych najbardziej odpowiadaja mi HD600, wedlug mnie maja najbardziej neutralne i naturalne brzmienie. K702 zabardzo rozciagaja stereo na boki i sa zbyt jasne w porownaniu z glosnikami - ale inni moga miec inny gust. Monitory czesto sa tak zaprojektowane by mix pokrywal sie z rzeczywistocia i material pozniej tez dobrze brzmial na innych glosnikach w innym pomieszczeniu, radiu samochowym, bo co z tego ze cos gra super u ciebie ale juz na reszcie nie. Czy da sie takie zestawy zbudowac - rozdzielczosc liniowosc - jesli masz dobre fundusze i stac cie na drogie glosniki bedzie blisko. Glosniki moga lepiej moga oddawac niskie. Druga rzecz jak to koledzy napisali trzeba odpowiednio przygotowac pomieszczenie by pozbyc sie odbic fal od scian, sufitu i wlasciwie ustawic glosniki w pomieszczeniu.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

napisz jak te słuchawki brzmią i czego głównie oczekujesz od kolumn
                          no i najwazniejsze - musisz znać budżet!
                          bo tez tego nawet nie ma o czym myslec
                          Dziękuje za informacje , bedę pamietał :]

Budzet mam 1,5k na jedna kolumne same głosiki wraz z zwrtotnicą [na konstrukcje obudowy jest osobny budzet] ,interesuje mnie kolumny podłogowe. Oczekuje podobnego dzwieku, zblizonego. [edit: doczytałem ze ten produkt z 2009r. wiec moze sie duzo zmieniło , dla mnie ten produkt jest zadawalający lecz jesli bedzie koniecznosc polepszenia dzwieku to nie ma problemu] jestem laikem i się ucze na błedach.
                          Jak mam opisać słuchawki? [głęboki bas , głębia, nie ma problemu z bardzo wyskokim basem, nie pierdzi] tyle co moge narazie powiedziec, jesli mogłby mi powiedziec jakie informacje są potrzebne zebym jasniej dał informacje.
                          [Dodam ze posiadam karte dzwiękową soudblaster Z wraz słuchawkami sennheiser pc350.]
                          Last edited by lolek12369; 12.06.2018, 16:02.

Skomentuj

Coś te opisy autora nie są za kwieciste to może ja sprecyzuje . Rzeczone AKG grają jasno z mniejszą ilością basu. IMO jakas wysokotonowka nie jedwabna ostrzej grająca i jakaś mambrana aluminiowa na midbas by grała podobnie.
                            Last edited by Oskar29; 12.06.2018, 15:49.

Skomentuj

czyli wnioskuje ze nie masz i nie miales zadnycg normalnych kolumn?
                              bo jak czytal/slysze "gra czysto" to zazwyczaj oznacza kompletny brak obeznania ze sprzetem

budzet nie maly
                              za tyle mozna juz kupic gotowe kolumny
                              teraz najwiekszy problem - jak duzo ma byc tego basu?
                              chcesz duze kolumny 3 drozne czy 2 drogi wystarcza?

Skomentuj

Paweł, jak mam mieć zejście jak słuchawki, to bez 3 dróg się nie obejdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  czyli wnioskuje ze nie masz i nie miales zadnycg normalnych kolumn?
                                  bo jak czytal/slysze "gra czysto" to zazwyczaj oznacza kompletny brak obeznania ze sprzetem

budzet nie maly
                                  za tyle mozna juz kupic gotowe kolumny
                                  teraz najwiekszy problem - jak duzo ma byc tego basu?
                                  chcesz duze kolumny 3 drozne czy 2 drogi wystarcza?

mam kulumny Unitra [Tonsil ZG10 10w]
                                  tak jestem jak narazie laikiem w tych sprawach, wiec pomału nabywam wiedzy
                                  Bass: , bas ma byc głęboki, przyjemny,
                                  Myśle ze 3 drożne ;D tylko nie wiem czy sie różnią

Skomentuj

Weź najpierw się doucz a potem może sam zadecyduj jakie kolumny chcesz ? Bo my Ci coś wybierzemy a potem będzie że ci się nie podoba :p .
                                    Last edited by Oskar29; 13.06.2018, 15:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                      Weź najpierw się doucz a potem może sam zadecyduj jakie kolumny chcesz ? Bo my Ci coś wybierzemy a potem będzie że ci się nie podoba :p .
                                      Nie rozumiem twojego stwierdzenia. Od czegoś trzeba zacząc. Jakie dzwiek oczekuje tego nie moge sprecyzowac ze wzgledu mało odsłuchu na dobrym sprzęcie i nie mam możliwości. Po to jest forum zeby dyskutowąc pomagać sobie nawzajem co nie? Pisząc tą wypowiedz mogłeś np. wyjasnic różnice zwrotnic

Zdecydowałęm na trójdrożną.
                                      Last edited by lolek12369; 13.06.2018, 17:58.

Skomentuj

Nic nie decyduj. Idź do jakiegoś sklepu ze swoimi dobrze znanymi utworami. Spędź tam parę godzin czasu na odsłuchach. Monitorki z małymi głośnikami, podłogowe dwu i dwuipół drożne, na koniec 3 drogi na co najmniej 8 calach. Zobacz jakie granie ci lepiej pasuje. I wróć. Łatwiej ci będzie coś doradzić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X