Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Będzie komercyjnie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Osobiście jako osoba nie mająca za wiele czasu na diy, jak już go mam to cisnę z robieniem czegoś, a nie szukaniem jaki sklep lepszy, co zwykle kończy się tym że i tak kupuję części do jednego projektu w 10 miejscach, albo biorę z TME kilka razy więcej niż potrzebuję bo takie mają zamówienia minimalne.
    Do chodzą do tego jeszcze takie pomysłowe sklepy, gdzie że by zobaczyć cenę to trzeba konto zakładać albo 20 minut wisieć na telefonie, po kiego diabła w ogóle robić stronę internetową z produktami, jak cena tylko dla zarejestrowanych (z góry zlewam takie strony, chyba że nikt inny nie ma tego co chcę, potem mam 70 kont, z czego 45 nigdy nie użyłem bo ceny daremne, a sapam leci).

Taki wątek, sprawdzonych firm, które na szybko można wy listować i przeglądnąć ofertę byłby bardzo fajny dla mnie.
    Z całego forum jako usługodawców/firmy, kojarzę tylko żółwika i zapów, więc jak czegoś szukam to i tak muszę googlować.
    Wiem że dla niektórych problemu nie ma, znają rynek dobrze, ale obiektywnie rzecz biorąc stanowcza większość, nie zna nawet 1/10 fajnych firm do których można się odezwać.

Pomysł z udostępnieniem wątku, za udostępnienie linku do forum jest według mnie ok.
    Tak samo jak pozwalanie tylko legalnie zarejestrowanym firmom na egzystowanie w tym wątku.

Facebooka pomijam, bo nie cierpię tego portalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Ja właśnie piję do tego Granat Audio - nie mam pojęcia kogo to jest i szczerze to nie interesuje mnie to, ale na ich stronie nie ma żadnych informacji o tej "firmie". W sekcji kontakt mamy link do FB oraz email. Nie ma żadnego adresu a tym bardziej czegokolwiek do identyfikacji tej "firmy".
      Firma jest zarejestrowana i jest częścią pewnej spółki, dlatego dane podajemy wyłącznie kontrahentom i osobom zainteresowany, a nie publicznie, żeby nie wprowadzać zamieszania.
      To tak samo np. jak kupujesz w Media Expert, a na fakturze masz dane firmy Jan Nowak Katowice Sp. z o.o.
      Last edited by Granat; 26.06.2018, 14:51.

Skomentuj

Jest marka i jest firma... Tak działa np. franczyza i w tym nic dziwnego. Choć powiem szczerze, że lepiej by było, gdyby dane się pojawiły - zwiększa to wiarygodność firmy. I to mocno.

Choć powiem szczerze, że fajnie by było, gdyby razem z tematem pojawiły się jakieś "udogodnienia" w kierunku forumowiczów. Ale broń boże nie z obowiązku.

Skomentuj

Akurat w tym nie ma żadnego problemu, ale takie rzeczy powinny być jasne, tym bardziej dokument sprzedaży jaki ewentualny kupujący otrzyma jeśli będzie o niego prosił. Dane są po to aby ewentualny kupujący mógł mieć jakieś zabezpieczenie od kogo i co kupuje.

Skomentuj

Tu raczej chodzi o niepodawanie publicznie informacji o firmie... Na innym forum gdzie jest dział komercyjny jest to zrobione prosto - chyba wszyscy mają podane linki do swoich sklepów internetowych, gdzie są informacje o firmie. Chyba że te informacje z jakichś względów celowo mają być "ukryte"...

Skomentuj

A czy nie można by zrobić subforum tylko i wyłącznie dla użytkowników forum którzy coś wykonują czym inni są zainteresowani i niech będzie podwieszone na stałe?
              Mam tu na myśli osoby jak Paweł S, Żółwik i cała reszta której nie jestem w stanie wymienić, drobne prace typu CNC, wykonanie kolumn/elementów, projekt zwrotki?

Bo z takimi rzeczami jest krycie się po PW a przydało by się żeby osoby które potrafią/mają możliwość wykonać więcej niż inni i chcą takie rzeczy robić były dostępne dla szerszej publiki.
              Bardzo ciężko jest znaleźć podwykonawcę jeśli nie jest się na forum na bieżąco a tak to wchodzisz w subforum i jest ! kto robi zwrotki a kto fronty, gdzie się udać po zwrotnice a gdzie po front do wzmacniacza itp itd

Bez możliwości reklamy dużych sklepów

Skomentuj

Myślę że temat spoko, ale potrzebne są konkretne zasady. By rozgraniczyć typowych marketingowców od świata Diy. Jestem za takim wątkiem dla osób które udzielają się na diyaudio- np wprowadzić minimum 100 postów by móc się zareklamować. Nie każdy zna się na wszystkim, a tak to szybko będzie wiedział do kogo się może zwrócić. Nie wprowadzałbym konieczności podawania danych firmy, a raczej przykładowe projekty. W diy liczy się każdy grosz, a jak ktoś jest dobry i sprawdzony, to nie jestem skarbówką żeby obchodziło mnie czy ma zarejestrowaną działalność i odprowadza podatki.

Skomentuj

To idąc w ten sposób ja bym oddzielił firmy od forumowiczów, którzy mają większe możliwości warsztatowe od ludzi, którzy z tego żyją. W końcu samopomoc forumowa jest czymś innym niż normalnie działająca firma lub jej część...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                    Do chodzą do tego jeszcze takie pomysłowe sklepy, gdzie że by zobaczyć cenę to trzeba konto zakładać albo 20 minut wisieć na telefonie, po kiego diabła w ogóle robić stronę internetową z produktami, jak cena tylko dla zarejestrowanych (z góry zlewam takie strony, chyba że nikt inny nie ma tego co chcę, potem mam 70 kont, z czego 45 nigdy nie użyłem bo ceny daremne, a sapam leci).
                    zalogować się aby zobaczyć cenę , mowy nie ma , na zapaudio już nie zaglądam.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                      Obecność na forum traktuje bardziej jako hobby, a przy okazji jak ktoś poprosi o pomoc to staram się pomagać w taki czy w inny sposób. Wszyscy doskonale wiemy jak to działa.
                      I to jest dla mnie podejście ok, czy to żółwik, czy luszti, Ali nie jakieś bazodruty. Ja bym to widział jako wsparcie forumowiczów, ale nie jako free reklama dla każdego.
                      Panowie chyba, że jakiś interes w tym jest, to piszcie wprost o co chodzi.
                      Dla mnie to forum to jest spory oddech po całej reszcie gdzie są reklamy.

Skomentuj

To może i ja wyrażę swój pogląd w tym temacie. Mimo iż jestem na forum relatywnie od niedawna i raczej moje działania ograniczają się do zasięgania porad i czasami ich udzielania w granicach własnego skromnego doświadczenia. Uważam pomysł za bardzo ciekawy i jestem pewien, że dla wielu z nas będzie stanowić nieocenioną pomoc.
                        Problem który jasno kreśli się przed wprowadzeniem pomysłu w życie to dobór osób/firm w owym dziale.
                        Może wprowadzić zasadę np miesięcznego okresu próbnego. Obecność i przydatność firmy/osoby mogła by być w tym okresie oceniana przez forumowiczów a więc przez najbardziej zainteresowanych i w ten sposób zatwierdzana lub odrzucana. Zdaje sobie sprawę, że realizacja nie była by łatwa ale w ten sposób chyba wszyscy forumowicze mieli by 100% zadowolenia!

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Ja ogólnie jestem za tym pomysłem, ale tylko i wyłącznie legalne firmy wywodzące się od ludzi z DIY. Żadne duże sklepy. Coś w stylu tego co widzimy na diyaudio.com w forum "Vendor's Bazaar" skąd wywodzą się takie rzeczy jak Amanero czy Soekris, ale może trochę bardziej ograniczone. Pewnie, niech każdy ma szansę zabłysnąć a może coś się komuś rozwinie, ale trzymajmy się tego, że taka firma powinna być legalnie zarejestrowana.
                          Byłbym za tylko nie wiem czy u nas sprawdzi się taka formuła . Po prostu rynek w Polsce może być za mały aby opłacało się startować z firmą, bo ktoś chce sprzedać parę kitów czy robić fronty do kolumn w wolnym czasie .
                          Druga sprawa to fajnie jak by forum z takiej działalności coś miało, jakąś treść . Więc projekt w jakimś stopniu powinien być otwarty jak iAmp czy twój DAC przykładowo .

Jeśli miał by to być dział z firmami wywodzącymi się w jakiś sposób z forum jak YB, Granat , BlackDotAudio. OK tylko musi być to jasno sprecyzowane kto i jak , na jakich zasadach może zamieszczać i kto o tym decyduje . Żeby w przyszłość uniknąć pretensji kłótni, oskarżań i ogólnie gówno burzy :)

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                          Taki wątek, sprawdzonych firm
                          Jest wątek w toolboxie gdzie użytkownicy zamieszczają liniki do sprawdzonych przez siebie firm , pewnie zakopany więc być może ten wątek po prostu trzeba lepiej wypromować .
                          Jest też wątek o opiniach o firmach .
                          Moim zdaniem nie ma sensu dublować funkcjonalności .

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                          A czy nie można by zrobić subforum tylko i wyłącznie dla użytkowników forum którzy coś wykonują czym inni są zainteresowani i niech będzie podwieszone na stałe?
                          Mam tu na myśli osoby jak Paweł S, Żółwik i cała reszta której nie jestem w stanie wymienić, drobne prace typu CNC, wykonanie kolumn/elementów, projekt zwrotki?
                          Takie pomysły już były . Nie wiem czy to dobry pomysł .
                          Moim zdaniem lepiej użyć do tego istniejących mechanizmów . Osoba która nie ma legalnej działalności komercyjnej może ogłosić się w dziale ogłoszeń .
                          "Wykonam fronty " Czy jak czegoś potrzebujesz ogłaszasz się tam i wybierasz z ofert . Możesz prześledzić osiągniecie użytkownika na forum i podjąć decyzje na tej podstawie .
                          Dalej wszystko dzieje się po za forum .

Skomentuj

Czaruję...
                          X