Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Będzie komercyjnie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Będzie komercyjnie.

Dzień dobry.

Czas coś zmienić, żeby nie stać w miejscu.
    Temat specjalnie taki, żebyście przeczytali :P

Ciągnie się to dość długo, było wiele próśb aby tak dział powstał.
    Zostanie wykreowane subforum gdzie profil-firma, który/a będzie mógł/a pisać tylko w tym dziale - i tylko tam, profil firma nie będzie mógł publikować treści w innych działach.
    W ramach tego wątku będzie można dowolnie promować sobie swoją firmę, dowolna stopka, dowolna treść postów.

Zakładam jedna firma - jeden wątek.
    Nie ma tu nic odkrywczego.

Od razu chciałbym zaznaczyć gdyż wiem że zdania są podzielone.
    Forum dalej będzie wolne, nie będzie czerpać z tego korzyści majątkowych, dalej będzie w rękach prywatnych, nie będzie reklam.
    Jedynie pieniądze wykładam ja, Paweł i Wy drodzy użytkownicy.

Taki zabieg może jedynie przynieść same pozytyw w postaci ilości odsłon, przekierowań z google itd.
    Chciałbym żebyście odeszli od nieco old-schoolowego podejścia.
    Chciałbym również nadmienić że występują na forum użytkownicy, którzy mają za avatar logo swojego komercyjnego projektu - specjalnie przymykałem na to oko, żeby sprawdzić 'odzew' - jak widać, forum dalej żyje i nic mu nie ma.
    Nie wspomnę też o użytkownikach, którzy dzięki forum przetestowali/dopracowali swój projekt, a teraz na PMach sprzedają płytki bądź całe kity.

To oczywiście przykłady, nie mam z tym problemów.
    Jak widać, czasem ciężko znaleźć granice pomiędzy komercją, a projektem forumowym.

Jako forum chciałbym również, w ramach podziękowań za wkład w rozwój serwisu pomóc projektom, które wywodzą się z forum - w każdy możliwy sposób.
    Na najbliższym AVS być może będzie taka okazja, gdyż kreuje się ciekawy pomysł jednej z firm, pomysł może nie najnowszy na rynku, ale liczę że będzie aktywnie rozwijany w przeciwieństwie do innych podmiotów.<
    Na razie nie zdradzam, może sami koledzy coś więcej napiszą.

Dziękuję, nie spalcie mnie. Może być tylko lepiej, robię to dla serwisu tak jak przez wszystkie te lata - mam nadzieje że to widzicie.
    Ave!

Co do AVS - obecnie jestem w trakcie organizacji pokoju, jak tylko bede coś wiedział - powstanie dedykowany temat.

Pawcio, super nie? :)
    Last edited by tomekk_; 24.06.2018, 19:17.

No i dobry pomysł. Na pewno nie zaszkodzi a może tylko pomóc

Skomentuj

wielu forumowiczow swiadczy uslugi komercyjne
      w tym dziale bedziemy mogli na spokojnie sie zareklamowac czy wybadac rynek, bez lamania regulaminu

Skomentuj

:thumbup:

Skomentuj

Ja muszę powiedzieć że niezbyt jestem happy na ten pomysł. Co sobie cenię na tym forum to fakt, że nawet prowadzący działalność musieli się z tym nieco kryć. Jest to chyba jedyne znane mi takie forum które przez wiele lat utrzymało formułę non profit. Jeśli nie da się inaczej to trudno,ale trochę mi szkoda.
          A jeśli komercyjne projekty mają pojawić sie pod brandem diyaudio na avs, to czemu mam zrzucać się na pokój? Albo pomagać w organizacji?

Skomentuj

tylko zwroc uwage, ze jedni wiedzieli kto swiadczy uslugi a inni nie
            a jak ktos nawet sie z tym kryl to mogl to zaoferowac na PW
            a tak to bedzie wszystko jawnie ale wciaz non-profit!
            wiele firm pyta o reklamy u nas. ale ma byc bez reklam i juz!

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            A jeśli komercyjne projekty mają pojawić sie pod brandem diyaudio na avs, to czemu mam zrzucać się na pokój? Albo pomagać w organizacji?
            pokoj DIY to pokoj DIY. nikt tam nie bedzie promowal swojego komercyjnego produktu!
            przeciez sa u nas koledzy ktorzy wystawiali sie sami ze swoimi firmami

Skomentuj

Ja muszę powiedzieć że niezbyt jestem happy na ten pomysł.
              Ja mam mieszane uczucia co do tego, ponieważ nie do końca rozumiem, z pierwszego postu, dla kogo ma być ten dział.

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
              Ciągnie się to dość długo, było wiele próśb aby tak dział powstał.
              Jeśli pytał np. Żółwik, który jest od stolarki, albo ktoś kto projektuje zwrotnice, to ja jestem za.
              Natomiast z pierwszego postu wynika że każda firma związana z audio (czyli sklepy?):

W ramach tego wątku będzie można dowolnie promować sobie swoją firmę, dowolna stopka, dowolna treść postów.
              ...będzie mogła umieścić w tym dziale swój temat.
              Co za tym idzie, osoby które nas najbardziej interesują, czyli te które mogą w czymś pomóc, znikną w gąszczu sklepów, bo zaraz wpadnie tutaj parę firm (sklepów z Hi-Fi, tak jak na audiostereo) ze swoimi promocjami na sprzęt (bo przecież mogą, wystarczy założyć konto).

Co innego BlackDotAudio, LoudspeakerShop, Polink, ZapAudio itd. oraz Miro, Zagłoba, CDO, itp. (to akurat forniry, ale...) którzy mają w swojej ofercie to co nas DIY-owców interesuje.

No nie wiem co o tym myśleć...
              Pytanie kolejne, co forum będzie z tego mieć? (z reklam sklepów Hi-Fi oczywiście)

Skomentuj

Może jakaś weryfikacja admina przed pojawianiem się tematu? Bo zaraz dojdzie do tego że sklep "nie" dla idiotów też będzie chciał wątek .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Może jakaś weryfikacja admina przed pojawianiem się tematu?
                  przeczytaj regulamin dzialu. reczne zatiwerdzanie

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Jeśli pytał np. Żółwik, który jest od stolarki, albo ktoś kto projektuje zwrotnice, to ja jestem za.
                  Natomiast z pierwszego postu wynika że każda firma związana z audio (czyli sklepy?):
                  nie da sie udostepnic tego jednym i zabronic drugim. a co nam sklepy przeszkadzaja? przeciez i tak wiekszosc z nich znamy i korzystamy

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Pytanie kolejne, co forum będzie z tego mieć? (z reklam sklepów Hi-Fi oczywiście)
                  forum nic. forumowicze beda mieli z czego wybierac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    forum nic
                    To już w ogóle bez sensu. kompletnie nie rozumiem waszej idei.
                    Jeśli ktoś prowadzi handel, to ma koszty reklamy i niech ma i je przekaże na forum.
                    Jesli to ma być darmowa reklama dla forumowiczów prowadzących działalność, to wprowadźcie
                    limit min. jedna konstrukcja opublikowana.
                    Na cholerę nam sklepy od złotych bezpieczników? A na pewno się rzucą. I to jeszcze za free.

Skomentuj

Jak firmy zaczną płacić za możliwość reklamy to obawiam się że za daleko to może pójść. Zaraz pojawią się banery firm na stronie głównej i wyskakujące okienka itp...
                      Ten temat to nie darmowa reklama, a raczej uporządkowanie forum. Większość osób wie i zna sklepy gdzie można kupić głośniki i elementy zwrotnicy.
                      Część użytkowników prowadzi działalność związaną z audio, a tak przynajmniej wiadomo gdzie i czego szukać. Zawsze było wiadomo kto czym się zajmuje i jaką firmę prowadzi, jak nie po awatarze, to "handel" odbywał się na PW.
                      Myślę że sklepy od złotych bezpieczników i grających podstawek pod kable, wiedzą że nie mają czego tu szukać. Użytkownicy tego forum nie dadzą się na to nabrać i to nie jest klient docelowy dla takiej firmy.
                      Skoro jako firma mogę umieścić link do sklepu, może warto też pójść w drugą stronę i w sklepie umieścić link do forum? I tak, w bardzo wielu przypadkach odsyłam klientów tutaj, a spora ich część nie wie że takie forum istnieje.

Skomentuj

Idea dobra, ale wymaga chyba głębszej analizy bo się na poważnie burdel za przeproszeniem może zrobić.

Skomentuj

Ja muszę powiedzieć że niezbyt jestem happy na ten pomysł. Co sobie cenię na tym forum to fakt, że nawet prowadzący działalność musieli się z tym nieco kryć. Jest to chyba jedyne znane mi takie forum które przez wiele lat utrzymało formułę non profit. Jeśli nie da się inaczej to trudno,ale trochę mi szkoda.
                          Tak samo myślę i myślałem wcześniej, ale wróć do tego co zaproponował Tomek. To trochę coś innego niż reklama "za kasę".

Skomentuj

To tylko subforum, tylko jeszcze jeden niekoniecznie interesujący wątek do odznaczania jako przeczytany. Dobrze by było mieć możliwość filtrowania wątków do listy nieprzeczytanych wiadomości, per profil użytkownika, może z automatycznym zaznaczaniem jako przeczytane.

Skomentuj

Ja mam jeszcze inny problem, tj. co z firmami widmo?

Moim zdaniem każdy taki wątek dla firmy powinien być tylko dla firm legalnie zarejestrowanych z podanym adresem oraz co najważniejsze - NIP'em w celu identyfikacji. Nie podoba mi się fakt, że coraz więcej firm, które nazywają się "firmami" tylko z nazwy, ponieważ legalnie to one nie istnieją i ciekawe jaką klient ma mieć gwarancję zakupionego towaru skoro sama sprzedaż jest ewidentnie na lewo. Każda taka firma, która się tutaj będzie reklamować powinna być w stanie wystawić dokument zakupu w formie paragonu bądź F-VAT.

Skomentuj

Taki zabieg może jedynie przynieść same pozytyw w postaci ilości odsłon, przekierowań z google itd.
                                Czy to jest akurat potrzebne ?
                                Kto jest zainteresowany tematem i tak tu trafi raczej .

Nie wspomnę też o użytkownikach, którzy dzięki forum przetestowali/dopracowali swój projekt, a teraz na PMach sprzedają płytki bądź całe kity
                                No ale jak to jest dział dla firm to forumowicz który chce sprzedać parę płytek czy kitów raczej się tam nie "wystawi". W końcu prowadzi działalność na czarno
                                Jest dział ogłoszeń jest temat z linkami do firm w toolboxie .

Ja nie widzę żadnych korzyści dla forum . Widzę, że dział już jest i Granat się reklamuje .
                                OK . Korzyść dla Granata jest jasna . Dla nas żadna . Ile osób które u niego zamówią zwrotnicę pokaże projekt na forum ?
                                No i po co skoro go sami nie zrobili ?

Jestem na nie bo nie widzę w tym sensu .

Chciałbym również nadmienić że występują na forum użytkownicy, którzy mają za avatar logo swojego komercyjnego projektu
                                Skoro administrator forum nie przestrzega regulaminu który sam napisał .

PS
                                Konsultacje społeczne w trakcie a ustawa w wprowadzona w życie .
                                Trochę przypomina mi to działanie obecnej władzy
                                Last edited by raven1985; 26.06.2018, 10:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Ja nie widzę żadnych korzyści dla forum . Widzę, że dział już jest i Granat się reklamuje .
                                  OK . Korzyść dla Granata jest jasna . Dla nas żadna . Ile osób które u niego zamówią zwrotnicę pokaże projekt na forum ?
                                  No i po co skoro go sami nie zrobili ?
                                  Ja właśnie piję do tego Granat Audio - nie mam pojęcia kogo to jest i szczerze to nie interesuje mnie to, ale na ich stronie nie ma żadnych informacji o tej "firmie". W sekcji kontakt mamy link do FB oraz email. Nie ma żadnego adresu a tym bardziej czegokolwiek do identyfikacji tej "firmy".

No i ciekawi mnie dlaczego ja tego działu nie widzę. Za to jak się wyloguję to pojawia się na dole

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja ogólnie jestem za tym pomysłem, ale tylko i wyłącznie legalne firmy wywodzące się od ludzi z DIY. Żadne duże sklepy. Coś w stylu tego co widzimy na diyaudio.com w forum "Vendor's Bazaar" skąd wywodzą się takie rzeczy jak Amanero czy Soekris, ale może trochę bardziej ograniczone. Pewnie, niech każdy ma szansę zabłysnąć a może coś się komuś rozwinie, ale trzymajmy się tego, że taka firma powinna być legalnie zarejestrowana.

Za to jestem kategorycznie przeciw zmyślonym firmom, które legalnie nie istnieją i jest to tylko wymysł samego użytkownika. Inaczej zrobi się z tego śmietnik.

Skomentuj

Dzięki za Wasze opinie.
                                    Póki co, wyłączyłem - dwóch użytkowników przeprosiłem.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                      Skoro jako firma mogę umieścić link do sklepu, może warto też pójść w drugą stronę i w sklepie umieścić link do forum? I tak, w bardzo wielu przypadkach odsyłam klientów tutaj, a spora ich część nie wie że takie forum istnieje.
                                      I to jest dobra opcja.

Jeśli firmy, to tylko takie które znamy i polecamy (np. Polink), oraz resztę znanych sklepów z głośnikami.
                                      U nas będzie wisieć temat w którym dana firma będzie pisała np. o promocjach i innych rzeczach, a u nich będzie wisieć nasza stopka.

Do tego firmy tych osób z forum, które mają założoną działalność i świadczą usługi, np. stolarskie itp.

Myślę że to by wystarczyło.

Skomentuj

Widzę Tomek że wyłączyłeś :) Myślę że dopóki sprawa się nie wyjaśni i nie powstaną jakieś zasady - jest to dobra decyzja.

Jeśli mogę być szczery, napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia, jako tej osoby która prowadzi działalność związaną z audio.

W rzeczywistości nie muszę się reklamować, ani tutaj ani nigdzie indziej na forach. Sklep działa od roku, ten kto chce kupić głośniki wie gdzie trafić, czy to do mnie, Adama, Polinku czy innego sklepu...

Wątku nie traktowałem jak reklamy, ale bardziej jako bezpośredniego kontaktu forumowiczów ze sklepem bez pisania na PW. Logo w awatarze nie jest formą reklamy ale raczej pokazania kim jestem, gdzie pracuje i że nie mam nic do ukrycia. Obecność na forum traktuje bardziej jako hobby, a przy okazji jak ktoś poprosi o pomoc to staram się pomagać w taki czy w inny sposób. Wszyscy doskonale wiemy jak to działa.

Kolejną rzeczą jest to że np. ostatnio ogłaszałem na FB mała zabawę związaną z mundialem i była do wygrania nagroda rzeczowa. Pisałem do Pawła, czy mogę taki konkurs ogłosić na forum. Nie jako reklama, ale jako forma zabawy. Z tego względu że mogło by to być źle widziane, Paweł nie wyraził zgody. Oczywiście rozumiem i szanuję jego decyzję. Kliku forumowiczów i tak wzięło udział w konkursie poprzez FB :)
                                        Osobny wątek moim zdaniem wprowadza porządek na forum i ułatwia zwykłym użytkownikom znalezienie kontaktu do firmy której ewentualnie szuka. Bez szukania po forum i pisania na PW.

Tak jak pisałem, czy ten wątek będzie czy nie dla mnie nie ma żadnej różnicy :)
                                        A jeśli Paweł wyrazi taką chęć mogę link do forum umieścić na stronie sklepu.

Pozdrawiam
                                        Karol

Skomentuj

Czaruję...