Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w doborze elementów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w doborze elementów

Mam prośbę. Nie jestem w stanie nihuhu ogarnąć opisów elementów, mam wzmacniacz do zbudowania(dopiero). Na elektrodzie jakoś niezbyt chcą pomagać(każą się uczyć tego, ja nie ogarniam po prostu), a chcę puścić w końcu zamówienie do mousera(btw, jak ktoś chce drobnicę to mogę dorzucić). Wiem, że pozycje 6 i 7 zostały przeniesione gdzieś na koniec po podpowiedziach z elki, ale co do reszty nie jestem pewny... Coby komplet info był:

- projekt - https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...01736#16101736
    - bom - https://imgur.com/5qSmG55
    - koszyk - https://pl.mouser.com/ProjectManager...sID=6422be7c61 (wiem, że poz. 9 jest niedostępna i jest więcej rzeczy niż na projekt)

np.:
    1206 - rozmiar elementu SMD
    MLCC - kondensator ceramiczny SMD
    X7R - rodzaj dielektryka kondensatora
    X5R - jak wyżej
    MKP - kondensator foliowy polipropylenowy
    raster - rozstaw wyprowadzeń

Podaj elementy które chcesz rozszyfrować to będzie szybciej

Skomentuj

Chodzi mi o to czy koszyk się zgadza z bom, nic więcej. Nie wiem czy wybrałem odpowiednie elementy, kiedyś zasłyszane info było takie, że jakies tam elementy nie nadają się do jakichś tam zastosowań, ale czy to prawdziwe, jeśli tak to ile w tym prawdy i jak to się ma do mojego problemu to już pojęcia nie mam. Jak się np okaże, że kondensator WCAP-CSGP nie nadaje się do audio lub tolerancja 10% jest niedopuszczalna i trzeba szukać mniejszej to tak będę musiał zrobić po prostu, jeśli mam coś dołożyć i potem nie zastanawiać się czy będzie grało jak powinno(pomijam tu kwestię lutowania i czystości) bo któryś tam element nie pasuje(i podmieniać na ślepo elementy) to wolę tak zrobić...

A o co chodzi? Że np nie chce mi wejść do głowy podstawa elektroniki tzn. o co chodzi z dielektrykiem, za co odpowiada, jaki jest jego wpływ na efekt końcowy działania, jak to się ma do danej aplikacji etc, może mam za dużo teraz na głowie i nie wchodzi mi to, co od zawsze ciężko mi do głowy wchodziło... ;/

Skomentuj

Najprościej elektrotechniki jest się nauczyć ze starych książek do tego przedmiotu. Im starsza tym lepiej bo napisana prostszym językiem. Sam się o tym w technikum przekonałem.

Skomentuj

Do pewnego stopnia, bym się zgodził, jak dobrze trafisz to będą w znajdziesz w starych książkach tranzystory germanowe, czy elektronikę nijak nie adekwatną do obecnych czasów.
          Zwłaszcza elementy mocy, stabilizatory, wzmacniacze, niby zasada podobna, ale inaczej się*dzisiaj działa. Współczesne publikacje też nie są złe.

Prawdę mówiąc to żyjemy w czasach, gdy głupi przerzutnik do starowania przekaźnikiem, łatwiej jest zrobić na arduino zainstalowanym na attiny85 niż na elementach dyskretnych ^^ Przy okazji wrzuci się się kilka bajerów, bo procek w sumie nic nie robi.
          Przy zakupie worka tych procków chin wychodzą grosze za sztukę, w obudowach SO8 schowa się to wszędzie.
          Wiem że wiedzę warto mieć i rozumieć jak co działa, ale ta dekady rozwoju elektroniki jednak zmieniły podejście do wielu rozwiązań.

Mam trochę starych książek, masę oddałem bo po prostu nijak nie widziałem zastosowania dla nich, w obecnych czasach.
          No przy krótkofalarstwie jest inaczej, tu wiedza jest dość stała, przynajmniej do puki nie wchodzi się*w wyższe częstotliwości i dsp.

Skomentuj

Elementy finalnie wybrane, gavron04 pomógł za co serdecznie dziękuję :) A że musiałem zmienić 2 czy 3 rzeczy, bo wyszły ze stanów, to się finalnie okaże czy działa jak powinno...

Skomentuj

Czaruję...
            X