Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie na śniadanie (impedancja głośników)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie na śniadanie (impedancja głośników)

Cześć wszystkim!

Piszę tutaj bo na innych forach zostałem absolutnie zlany a nie chcę uszkodzić wzmacniacza a Wasza wiedza jest 1000x większa niż moja :)

https://www.hifi-voice.com/testy-a-r...e-diamond-11-2

Czy ze screenów z tej recenzji na dole może ktoś wywnioskować jaka jest w końcu impedancja tych kolumienek bo producent podaje "8ohm compatible" a jak dla mnie wykres pokazuje, że im bliżej do 4ohm. Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?

Po prostu w następnym tygodniu przyjadą te głośniczki do mnie i chciałbym je użytkować przy odpowiednich ustawieniach we wzmacniaczu.

Thx from the mountain

W zasadzie to można by powiedzieć, że są one mniej więcej 6-omowe. A jakie masz ustawienia we wzmacniaczu, skoro już o nich wspomniałeś?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wzmacniacz to duże słowo. Te głośniki będą grały w 2 strefie (sypialnia) podłączone do Marantza NR1608 i doczytałem w instrukcji, że jeśli podłączam parę głośników mniej niż 8ohm to w ustawieniach amplitunera powinienem zmienić na 4 lub 6 (w zależności jakie głośniki podłączam) nawet jeśli reszta kolumn jest 8 ohm. Może bezpieczniej będzie ustawić 6ohm w sumie.

Skomentuj

przelacz na 4-6ohm - bedzie bezpieczniej

wielu producentow przeklamuje ten parametr

Skomentuj

Czaruję...
        X