Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

eksperyment muzyczny

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

eksperyment muzyczny

Mam w planach pewien eksperyment związany z tworzeniem instrumentu. Otóż chodzi o coś podobnego jak na tym filmie
    https://www.youtube.com/watch?v=yKN3PJ0KJ2o
    Niektórzy sami robią takie instrumenty w domu i zastanawiam się skąd wziąć wymiary według których należy przyciąć rurkę by dawała dźwięk o konkretnej wysokości. Wie ktoś może skąd wziąć takie info? myślałem nad tym by zbudować to w oparciu o to http://www.bumbumrurki.pl/produkty/zestawy/ ale to wtedy by nie było w stu procentach moje. Poza tym do rurek pcv mogę mieć łatwiejszy dostęp. :)

a1=440Hz. Rurka otwarta z dwóch stron ma długość rezonansu powietrza o długości lambda/2 (tak?) prędkość powietrza 340m/s No to długość fali to 340m/s/440*1/s=0,779m, a potrzebujesz połowy długości czyli 0,39m. Teoretycznie. W praktyce bym dociął jedną na 440 nawet telefonem sprawdzając jaka wychodzi częstotliwość i pod to stroił resztę dopasowując długości liniowo do częstotliwości.

Skomentuj

Co prawda nie wszystko rozumiem, ale to już jakiś start. Dzięki!

Skomentuj

https://www.google.com/search?q=inst...ient=firefox-b

Skomentuj

No, ładnie. Napisałem głupoty, a nikt nie poprawił. Nawiasu zabrakło, w oryginalnej wersji wychodzą m/s2
          340m/s/(440*1/s)=0,779m

prędkość dźwięku/(2*częstotliwość)=teoretyczna długość rurki.
          A z balonikiem na końcu, nie przez 2 tylko przez 4

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            No, ładnie. Napisałem głupoty, a nikt nie poprawił. Nawiasu zabrakło, w oryginalnej wersji wychodzą m/s2
            340m/s/(440*1/s)=0,779m

prędkość dźwięku/(2*częstotliwość)=teoretyczna długość rurki.
            A z balonikiem na końcu, nie przez 2 tylko przez 4
            No to mam pytanie dlaczego A1 nie może być równe 432 Hz zamiast 440 Hz ?Może warto zastanowić się nad punktem wyjścia?

Skomentuj

Bo się tak historycznie przyjęło?

Skomentuj

A czy ma to jakieś znaczenie?
                Warto obejrzeć: 432 Hz - Historia prawdziwa [Reduktor Szumu] #176 i link: https://www.youtube.com/watch?v=6T-NX-vFPu8

Skomentuj

Zamieszczone przez -sevi- Zobacz posta
                  A czy ma to jakieś znaczenie?
                  Warto obejrzeć: 432 Hz - Historia prawdziwa [Reduktor Szumu] #176 i link: https://www.youtube.com/watch?v=6T-NX-vFPu8
                  Bo tak się "przyjęło" , a "my" łykamy wszystko jak pelikany bez względu na to jak to oddziałowuje. Reduktor (nie wiadomo dlaczego) Szumu
                  zbłaźnił się tylko nic więcej .Merytorycznie odpisałem mu na kanale ,ale i tak pospólstwo woli gadkę szmatkę w której sam zaprzecza sobie .Widać to po lajkach
                  "ślepi mogą patrzeć w słońce i zaprzeczać jego istnieniu" -tak samo jest z dźwiękiem .sic!

Skomentuj

A rób sobie 432 albo 875,5 albo 13 albo pierwiastek z 1876. Tyle że z nikim nie zagrasz, bo reszta muzyków ma instrumenty strojone na 440 bo się tak kiedyś umówili. I nie ma znaczenia czy ci się to podoba czy nie.
                    Tak jak z jazdą samochodem. Można po lewej, można po prawej i nie ma to znaczenia. Ale jakoś większość świata jeździ po prawej. A jak się uprzesz w Polsce jeździć po lewej to droga wolna. Ale ostrzegaj zanim wyjeżdziesz na drogę.

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                      Bo tak się "przyjęło" , a "my" łykamy wszystko jak pelikany bez względu na to jak to oddziałowuje. Reduktor (nie wiadomo dlaczego) Szumu
                      zbłaźnił się tylko nic więcej .Merytorycznie odpisałem mu na kanale ,ale i tak pospólstwo woli gadkę szmatkę w której sam zaprzecza sobie .Widać to po lajkach
                      "ślepi mogą patrzeć w słońce i zaprzeczać jego istnieniu" -tak samo jest z dźwiękiem .sic!
                      a dlaczego się zbłaznił? pytam szczerze i bez ironii, bo akurat jego programy lubię i nie zauważyłem żeby gadał bez sensu... ten o 432Hz też oglądałem z czystej ciekawości i nie bardzo wiem o czym mówisz....?

Skomentuj

To może coś na uspokojenie :

Apsarowie są tancerzami niebiańskich światów wedyjskich paradygmatów, Gandharvowie są muzykami tych królestw.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Szkoda czasu na dyskusje bo niestety poziom jeż żałosny .To czy 100 lat temu muzycy się tak umówili czy zostało to im narzucone nie stanowi różnicy tak ? Oczywiście nie macie pojęcia przez kogo ? No przez tych co mają więcej szmalu niż możecie sobie wyobrazić .Tam skąd idą pieniądze stamtąd idzie polityka.Ech niestety trzeba takie zależności tłumaczyć jak dzieciom.No to jak tak to dalej sobie żyjcie w tym disneylandzie
                        Odnośnie matematyki :system dziesiętny liczb został także narzucony od kilkuset lat .Na przykład liczba Pi zamiast gównianego 3,14................. i miliona liczb po przecinku może zawsze wynosić równe jeden .Zależy to od systemu liczb jaki się stosuje. I tak wybudowano piramidy i inne ładne starożytne budowle na tym świecie stosując inny niż dziesiętny system liczb.Zatem o jakie pierwiastki Micwoj Ci chodzi?
                        No dobra ale nam chodzi o doświadczenie ,które potwierdzi tę czy inną rację czyli o doznania muzyczne.No ale jak przekonać głuchego?Nie da się i tyle.

Skomentuj

Na przykład liczba Pi zamiast gównianego 3,14................. i miliona liczb po przecinku może zawsze wynosić równe jeden
                          A może ty spróbuj zrobić takie koło którego stosunek obwodu do średnicy wyniesie 1. Jak ci się uda, udaj się pilnie do specjalisty.

Skomentuj

Akurat system dziesiętny istniał w starożytnym egipcie:
                            https://pl.wikipedia.org/wiki/Egipski_system_liczbowy

Są też teorie że znali system metryczny:
                            http://metricviews.org.uk/2013/06/wa...500-years-ago/

Który bazuje na systemie dziesiętnym.
                            A taka podstawowa moja wizja dlaczego to wszyscy jakoś*te 10 tak polubili, to się przypadkiem składa że u rąk mamy 10 palców i chyba w tym bym się*dopatrzył że gdzieś ktoś mógł zacząć liczyć owce na palcach, no chyba że wtedy mieli po 6 palców u rąk. Inna sprawa o geometrii, bo tego nawet nie podejmę.

Nasz zapis liczbowy pochodzi z właściwie indii:
                            https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_numerals
                            Trochę jak z tym że zupkę chińską (instant) wymyślił Japończyk.

Chcesz to strój jak ci tylko pasuje, sam dla zabawy trochę czasu stroiłem wiosło w 432Hz. Co mi to dało, musiałem się wcześniej w domu stroić do kumpli przed próbkami, a jak robiłem to na miejscu to mi menzura nie stroiła i słabo ogółem się to sprawdziło. Nie no serio, w czasach hipsterów i "post emo", wszystko jest dla ludzi, mamy wolność wyboru, więc bierzesz wzory i liczysz.
                            Bez udowadniania nikomu co jest prawdziwe, bierz rób, to twoje święte prawo wierzyć w to co ci się podoba, jak i każdego tu obecnego ^^

Skomentuj

Nie na temat...
                              Bo tak się "przyjęło" , a "my" łykamy wszystko jak pelikany...
                              Tak jak zagraniczne słowa czy skróty typu:

sic!
                              Jeszcze dorzucić do tego "IMO" oraz "epic" i będzie komplet :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Nie na temat...

Tak jak zagraniczne słowa czy skróty typu:

Jeszcze dorzucić do tego "IMO" oraz "epic" i będzie komplet :)

A możesz Marian z łaski swojej wyjaśnić znaczenie tego skrótu myślowego IMO ?Bo ja akurat nie znam tego "wtajemniczenia"
                                Ale tak czy inaczej żadna matematyka nie jest dowodem empirycznym na to czy tamto .Zatem "róbta co chceta" jak mówi mosiek Owsiak i tyle.

Skomentuj

żadna matematyka nie jest dowodem empirycznym na to czy tamto
                                  Myślę że to w sumie wyczerpuje temat, bo dalsza dyskusja od tego punktu już jest bez sensu ^^

Skomentuj

To może ja zakończę :jutro wszyscy stroimy swoje obudowy na 44 Hz bez wyjątku i zakładamy majtki na spodnie bo tak "starsi i mądrzejsi" się umówili .
                                    Uderzająca połączona z ironią logika ,ale oportuniści z wybiórczą logiką udają ,że nie zauważają tego .

Skomentuj

... zakładamy majtki na spodnie bo tak "starsi i mądrzejsi" się umówili .
                                      ... .
                                      No mi się wydaje, że na odwrót się starsi i mądrzejsi umówili. I akurat zgadzam się z nimi. Majtki na spodnie to mi akurat by było niewygodnie. Ale jak lubisz tak to Twój, moim zdaniem, dziwny wybór. :biggrin:

Skomentuj

Małolacie nawet jak byś był sto lat młodszy to też byś się ze wszystkim zgadzał.I to jest cecha charakterystyczna dla wypranych mózgów z wybiórczym myśleniem .Widać po wybiórczych cytatach .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X