Hej, isover pt 80 czy może aku wełna ?? Z tego co widziałem to aku wełna ma troszkę lepsze parametry pochłaniania od 250hz w górę, i też pytanie: jak sprawnie zabezpieczyć tą wełnę? Zwykła agrowłóknina wystarczy czy może np spryskać to mieszanką wikolu z wodą ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ustroje akustyczne diy
Collapse
X
-
Nie mam miejsca na basstrapy więc wszystko w zakresie 500hz+ (szerokie pasmo) generalnie pierwsze odbicia na linii głośnik ucho, mam pokój szeroki na 2,5m a długi na 4,5, z praktycznie gołymi ścianami więc fajnie gdyby coś na nich wisiało. Przymierzam się też do kupna monitorów studyjnych więc szukam rozwiązania które mogło by mi pomóc słyszeć dźwięk w miarę możliwości nie podbarwiony odbiciami. Rozumiem że najlepiej było by policzyć częstotliwości rezonansowe pomieszczenia i szukać jakiś dyfuzorów i absorberów ale jest to mieszkanie wynajęte i nie chce wkładać w to pieniądzy jak za rok może mnie w nim nie być. Stąd szerokopasmowe absorbery diy będą najlepszym i najtańszym rozwiązaniem :)Last edited by Majkip; 29.11.2018, 22:30.
Skomentuj
-
No to potrzebujesz twarda plyte. Nie dawalbym na sciany boczne 10cm welny przy tak malej szerokosci. Dalbym plyte podlogowa o wiekszej gestosci, czyli cos typu Rockwool steprock 5cm, rama z plyty 12-18mm, plecy 6mm. Na front agrowłóknina lub cos bardziej estetycznego. U siebie mam welne zawinieta w najciensza folie malarska, ale to bardziej panele na srednie i niskie czestotliwosci. Welna moze byc inna, ale im mniejsza jej gestosc, tym slabsze dzialanie na niskie czestotliwosci.
Skomentuj
-
Tu niebardzo jest co tlumaczyc. Tanie welny typu Rockton czy popularny PT80 maja gestosc od 40 do 80 kg na m3. Twarde plyty stropowe czy podlogowe 140kg m3 i więcej. Im wieksza gestosc welny, tym sprawnosc pochlaniania niskich czestotliwosci jest wieksza. Podstawowa zasada mowi, ze lepiej miec wiecej elementow pochlaniajacych i mniejszej grubosci niz mniej plyt o wiekszej grubosci. Z pochlanianiem w miejscach dobic trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc, a miekkie, grube welny mniej dzialaja na basie, a wiecej na srednich i wysokich czestoliwosciach.
Nawalenie panelow z welnych jak popadnie to chyba najczesciej spotykany blad w adaptacji akustycznej.
Skomentuj
Skomentuj