Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinia na temat kolumn i głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinia na temat kolumn i głośników

Witam szanowne forum.
    Chciałem poprosić o ogólną opinię na temat, jak w tytule. Oczywiście, a żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, co do późniejszych opinii w rodzaju, że każdy ma inne ucho, upodobania itd, itd...to wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Nie ma 100% recepty, ale opinii innych warto posłuchać, a więc założyłem temat.
    Otóż jestem od dłuższego czasu posiadaczem kolumn Qadral Shogun MKIV https://www.youtube.com/watch?v=h367znlJJg4
    Film przedstawia nie moje kolumny, ale takie same. Na początku przyznam, że nie miałem możliwości słuchania różnych innych zestawów poza altusami, a więc nie mam doświadczenia. Co za tym idzie, moje qadrale zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenia. Nie wiem, do jakiej klasy można je zaliczyć, czy jest to jakaś namiastka hi-endu, czy to tylko duże pudła ( w końcu to tylko 1000-1300zł
    na dzień dzisiejszy). Napędzam je Borysowym I-Ampem 100M, kartą emu0204 i pc-tem. Po prostu względnie tani budżetowo zestaw z nie najgorszym efektem (przynajmniej, jak na moje już trochę wysłużone uszy, które wiele lat pracowały w hałasie).
    I teraz dochodzę do sedna sprawy. Jak wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie i zacząłem myśleć o zmianie kolumn, aczkolwiek moje są w stanie idealnym tech. i wizualnym. Oczywiście coś w miarę taniego. W oko wpadły mi kolumny Quadral Shogun Phonologue Gold. Raz, że otwór basowy jest z przodu i mogę postawić je przy samej ścianie (dość małe pomieszczenie), no i dwa, to głośniki wstęgowe, które tak niektórzy chwalą. Dodatkowo dwa głośniki basowe (może lepszy dźwięk ???, ale z kolei brak średnio tonowego). Moje przemyślenia dotyczą sprawy, czy warto zamieniać jedno na drugie. Jakie będą korzyści z tej zamiany. Czy średnie tony będą równie słyszalne (może wstęga przenosi). Tu nie chodzi już o kwestie finansowe, ale cały ten młyn z zamianą, wysyłaniem kupnem-sprzedażą, a potem może być rozczarowanie...
    Tak, jak pisałem na początku, to zdaję sobie sprawę, ze złożoności pytania, ale może są osoby, które miały, słuchały, porównywały, mają doświadczenie. Tylko proszę o konkrety od praktyków, a nie powielanie czyichś zasłyszanych niczym nie potwierdzonych opinii. Będę wdzięczny za cenne rady. Pozdrawiam w Nowym Roku. Robert.

Witam.
    Czy nie ma chętnych, a żeby coś powiedzieć od siebie :) ?

Skomentuj

Mało się tu koledzy przerzucają gotowym sprzętem, raczej robią sami. Musiałbyś mieć szczęście trafić kogoś kto miał/słyszał te kolumny i ma jakieś porównanie.
      Piszesz o niedużym pomieszczeniu, a rozważasz 2x8cali. Wstęgi mają swój charakter i niekoniecznie musi się podobać.. W dodatku już dość leciwe.
      Rada ode mnie, nie kupuj nic bez posłuchania, bo różnice są duże, możesz słuchać rad kogoś kto może mieć zupełnie inny gust...

Skomentuj

Jak masz troszkę zapasu w budżecie to kup drugie.
        Przesuchasz obie pary, zrobisz bezpośrednie porównanie i wybierzesz co się podoba.
        Jak się "nowe" nie spodobaja to może uda się zwrócić ewentualnie sprzedać dalej.
        Wątpię że ktoś tu porównywał bezpośrednio dwa modele a już na pewno nie w takim zestawieniu i pomieszczeniu jak Twoje. Już o osobistych preferencjach odsłuchowych każdego z osobna nie wspominająć.
        Temat długi i zawiły jak rzeka bez ujścia:)

Skomentuj

Dzięki za odzew.
          Tak czy inaczej inna opcja, jak pozostawienie "starych" nie jest brana pod uwagę. Wpierw muszę zakupić "nowe", a potem ewentualnie wybrać. Tak, jak pisałem wcześniej, to nie słuchałem wstęgówek. Jedyne, co jest dla mnie zagadką, to fakt, że te nowe nie posiadają gł. średnio tonowych, jak moje i teraz nie wiem, czy wstęgi robią "podwójna robotę", czy może być dziura. Nigdzie nie trafiłem na wykres, jak one przenoszą. Mogę jedynie liczyć, że jest ok, ale to tylko domysły :(. Samo pasmo całkowite jest podawane, jako szersze, ale czy równomierne ?. Ja nie używam żadnych regulatorów barwy dźwięku i zależy mi na prawidłowym przenoszeniu sygnału. Myślałem, że może ktoś słuchał tego modelu i mógłby podzielić się wrażeniami. Tak, czy inaczej dzięki.

Skomentuj

Nie muszą mieć średniotonowca małego.
            Może to konstrukcja 3 drożne z dużym średniotonowym lub 2,5 drożna.

Skomentuj

Tak, czy inaczej wszystko stanie się jasne w piątek-sobotę.
              O efektach nie omieszkam napisać. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
                Tak, czy inaczej wszystko stanie się jasne w piątek-sobotę.
                O efektach nie omieszkam napisać. Pozdrawiam.
                Kupiłeś?

Skomentuj

Jestem umówiony na oględziny i ewentualne kupno. Trochę będę musiał jechać, ale tak będzie lepiej :).

Skomentuj

Trzeba kupić jak jest kasa, a potem decyzja które sprzedać.

Skomentuj

Tak też pomyślałem. Te stare qadrale cenię za naprawdę solidne wykonanie i dzisiaj można za stosunkowo małą kasę nabyć. Najważniejsze, to trafić na takie nie naprawiane i "podrasowywane".
                      Z pierwszymi mi się udało. Może i tym razem będzie szczęście. Zobaczymy. Kiedyś kupiłem altusy 110 i zawieszenia pogniły. Obudowy mam, jak z fabryki i tylko tyle zostało. Przestały wiele lat bezużyteczne.
                      Chciałem nawet je naprawiać, ale po lekturze z różnych postów odpuściłem. No to do soboty :).

Skomentuj

Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
                        A więc byłem, obejrzałem, posłuchałem i po namyśle odpuściłem. Qadral Shogun Pure. Obie grały tak samo, niby ok, ale po podłączeniu mojej Qadral Shogun MK IV jakoś brakowało mi pasma z Pure. Wstęga grała. Po przyłożeniu ucha było słychać, ale mało efektywnie, węziej i ciszej od mojej kopułki. Bas też wydawał się mniej dźwięczny, bardziej płytki, matowy. Średnie, wokal był trochę głośniejszy i ogólnie trochę głośniej jakby grała Pure. Dźwięk był bardziej ukierunkowany do przodu, a z mojej jakby bardziej rozproszony, szerszy (chyba to wada, jeśli chodzi o selektywniejsze stereo ???). Fakt, że Pure ma dwa otwory, tzn, jeden z tyłu, a drugi z przodu i może przez to było trochę głośniej ???. Nie wiem, nie jestem specjalistą. Nie wiem, jak by zagrały na moim iampie 100m, ale jak tu sprawdzić. Zrobiłem grubo ponad 350km i wozić się tam i z powrotem nie chciałem ryzykować. Faktem jest, że ewidentnie dla mnie moje grały szerzej (środek deko słabiej), a ja słucham bez regulacji barwy dźwięku (jeszcze nie zrobiłem, ale i tak nie potrzebuję). Kiedy włączę nieraz jakieś disko w rodzaju INNA, czy Sylver, to f fonarze deko zdejmuję wysokie przy głośniejszym słuchaniu, ponieważ zaczyna być nadmiar. Nie wiem, jak było z Pure. Wolałem nie ryzykować. A może się przyzwyczaiłem ???. Sprzedawca twierdził, że miały spalone bezpieczniki, jak je kupił. Może było coś nie tak, nie wiem. Swoją drogą spodziewałem się miłego zaskoczenia, a tu zonk. No nic, trudno. Nie lubię jeździć na darmo, ale rozsądek wziął górę. To tyle w temacie. Proszę o ewentualne opinie. Pozdrawiam .Robert.

Skomentuj

Dzięki za opinie.
                          Bardzo dobrze że pojechałeś i sprawdziłeś. Nie zamieniłeś przynajmniej "siekierki na kijek".

Skomentuj

Czaruję...
                          X