Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna pomoc

Siemanko wszystkim.

Nie wiedzialem w ktorym dziale dac ten post wiec wrzucam go do off.

Od ponad 10 lat posiadam zestaw kina domowego 5.1 philipsa lx 700 link: https://www.philips.pl/c-p/LX700_22S/-/dane-techniczne podłączonego do komputera pod kartę dźwiękową asusa XONAR DG.

Problem: subwoofer posiada dodatkowo membranę pasywna (bierna), ktora mi popekała prawdopodobnie przez to iz wytarłem ja ściereczką nawilżającą do ścierania kurzu. dołączam zdjęcie. próba sklejenia nie wyszła. Obecnie korzystam z takiej kolumny https://allegro.pl/oferta/omnitronic...-wa-6887130048. tymczasowo.

Rozwiazanie: i tutaj potrzebuje porady, czy w miejsce popękanej membrany wpakować dodatkowo głośnik nisko tonowy , jesli tak to ktory byłby dobry wydajnościowo. Następną opcja to zakupic całkiem nowy subwoofer i ktory waszym zdaniem byłby dobry i nie drogi . Kolejną opcję jaką rozważałem to zakup skrzyni basowej link : https://allegro.pl/oferta/subwoofer-...00w-7269167576.

Następna sprawa: chciałbym wymienic głosniki w satelitach, o ile da sie to zrobic i ma to jakis sens, i jakie według was sie nadaja do tego głosniki i polecacie. Zalezy mi bardzo na samej wymianie głosnikow gdyz satelity sa przystosowane tez do powieszenia na scianie i dyndaja u mnie pod sufitem. na specjalnych zawieszeniach własnej roboty ;p Dołączam zdjęcie wnętrza jednego głośnika.

dodaje link do filmiku jak pracował ten subwoofer: https://youtu.be/eJemtLmPBoQ

Bardzo proszę o poradę.
    Last edited by Idjahm; 10.02.2019, 20:45.

Szukaj gdzies po aukcjach bo może ktoś sprzedaje taki subwoofer. Co do wymiany głośnikow w satelitach - porzuć ten pomysł raczej.

Skomentuj

Pół roku temu widziałem na allegro za 300zł ale wtedy nie był mi potrzebny . Szybciej bedzie jak kupie nowy subwoofer aktywny lub skrzynie basowa, cos co da mi ładny bas, dlatego potrzebuje dobrej porady w wyborze. co do wymiany głośników w satelitach tez muszę znaleźć dobre rozwiazanie, gdyz ten rozebrany głośnik na zdjęciu nie działa, a na jego miejsce jest podłączony inny (tez philipsa, lecz 4 omowy i głośniejszy) i po przełaczeniu na dzwiek cyfrowy wyróznia sie dosc mocno, a 2 inne trzeszcza czasami..

Skomentuj

Całkowicie nie działa? Na niskotonowy zamiennik pewnie udało by się znaleźć ale z tą wstęgą będzie ciężko.
        Jak chcesz tanio subwoofer to kup głośnik stx'a i zrób obudowę do niego.

Skomentuj

Tak całkowicie nie działa oprócz tego prostokątnego syczka. na chwile obecna pula na nowy subwoofer to jakies 700zl i pomalutku rosnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Idjahm Zobacz posta
            Tak całkowicie nie działa oprócz tego prostokątnego syczka. na chwile obecna pula na nowy subwoofer to jakies 700zl i pomalutku rosnie.
            Jak rośnie to poczekaj jeszcze trochę.
            Dozbierasz i zmienisz na porządne stereo i sub już może być zbędny.

Skomentuj

Siemka. Pytanie jakie masz plany wobec zestawu i czy jesteś zdolny do DIY
              Obudowy plastikowe nie przekonują do inwestycji. Jednak jak bym miał coś robić to tanio. Jeżeli 'wstęgi" działają to wymienić średnio tonowe na jakieś inne- nie wiem jaka tam się średnica zmieści może monacor, tonsil, stx? Jaki jest montaż i średnica tej membrany biernej? Sub najlepiej by było nowy, zaprojektowany pod nowy głośnik, zawsze można by było go wykorzystać kiedyś do innego zestawu.

Skomentuj

Stereo odpada. Przy tym kinie domowym gdy chce miec mocne uderzenie przełaczam sie na dzwiek analogowy z komputera, gdy chce isc na jakość przełączam sie na dzwiek cyfrowy. Pokój mam dosc mały niecałe 8m2 i bardzo nie ustawny, wiec stereo nie mialbym jak rozstawic, dlatego moje satelity wisza pod sufitem na wysokosci 2,8m, dzieki plastikowej obudowie sa lekkie i nie pospadały jeszcze. Zawieszenia dla nich specjalnie tak zrobilem abym mogł je dowolnie obracac do okoła osi. oraz nadac im odpowiedni kad pochylenia.

Plany co do zestawu muzyka i filmy, a moze za xxx lat zmienie na lepsze kino domowe.Co do DIY , czarna magie dla mnie jest łatwiejsza ;p

Nie znam sie na subwooferach, nie wiem ktore firmy sa dobre i czym sie kierowac przy wyborze. Na allegro zamowilem sobie kolumne basowa i nawet nie zauważyłem ze to estradowa xD ale to allegro zamówiłem Kolumna basowa pasywna E-lektron 300W RMS 45cm, a dostałem OMNITRONIC SUBWOOFER PASYWNY BX-1850 1200W oczywiscie opakowanie było od E-lektrona xd , i moze bym ja zostawił, ale nie moglem znalesc koncówki mocy do niej dosc nie drogiej, i sie dusi na tym philipsie. ale jak ta kolumne sprzedam to bede mial do dyspozycji około 1000 plus to co jeszcze wpadnie miedzy czssie, ale na chwile obecna trzymam sie tego co mam fizycznie przy sobie. no i nie wykluczam kupna subwoofera aktywnego na allegro do tego zestawu.

co do parametrów to podaje foto:

Skomentuj

Poszukaj głośnika na allegro do tej satelitki, z tego co widzę to EASTECH, bardzo dużo producentów używa tych głośniczków do plastikowych pierdziawek.
                  Trochę niefortunnie wybrałeś forum, żeby ktoś Ci tu gotowego suba polecił. Poza tym w 9mkw będzie problem uzyskać dobry nisko schodzący bas, akustyka pomieszczenia nie bardzo pozwoli, przechodziłem to kiedyś mieszkałem w 9mkw.

Skomentuj

Kino w 8mkw? Ma to w ogóle sens.
                    A to przełączanie na "dzwiek cyfrowy" i "dzwiek analogowy" to już w ogóle kosmos.
                    Słuchasz zero-jedynkowo?

Skomentuj

Idjahm, sprawdz wymiary tej membrany biernej i mocowanie.
                      To chyba coś takiego:

Skomentuj

Te wstęgi nie są takie tragiczne(wysokotonowe w satelitkach). Pakowali je też do normalnych zestawów mini-wież.
                        Po użyciu taniego konda MKP i przyzwoitego rezystora dźwięk sporo potrafi się poprawić

Wooferek można by użyć jakiegoś tang-band lub podobne, kwestia tylko zmierzenia jaki to rozmiar głośnika.

Takie rozwiązanie jak w tym subwooferze, Philips stosował dawno temu w Volvo V40. Nie było to takie "urodziwe", ale konstrukcja bardzo podobna

Skomentuj

Troche czasu mnie tu nie bylo :/

A wiec tak doszedłem do wniosku iz satelity kupie na allegro bo widzialem ze dosc czesto sie pokazuja.

A teraz napiszcie mi jaka jest roznica miedzy kupionym subwooferem np. jamo,vk czy innym a zrobionym własnoręcznie ?

Skomentuj

Czaruję...
                          X