Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

końcówka mocy na tranzystorach irfp co sądzicie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

końcówka mocy na tranzystorach irfp co sądzicie

Przymierzam sie do zmontowania zestawu diy i zakładam temat z zapytaniem o wybór zestawu zrobiony przez ryżojadów czy polski który lepiej wybrać
    dorzucam fotki zestawów ten chiński no name troche podobny jest do zestawu wykonanego przez borysa
    a polski to A-131 buduje aktualnie końcówke na bracie bliźniaku A-136

Bez schematu nikt tu ci nic nie powie bo to wróżenie z fusów bez niego, a nie będziemy na wygląd przecież wybierać :p

Skomentuj

to postaram sie o schemat

Skomentuj

http://dx-audio.pl/dx600/
        Sprawdzone, gra.

Grunt zeby trany byly z jednego batcha,

Skomentuj

udało mi się wyszukać takie schematy

- - - - - aktualizacja - - - - -

powyżej dodłem jeszcze schemat końcówki a-132
          udało mi się wynależć jeszcze przebiegi ryżowego zestawu L15 których dą dwie wersje jedna na irfp a druga na toshibie 1943 i 5200

Skomentuj

Końcówki chińskie na chińskich tranach, nie ryzykowałbym.

Skomentuj

też tak właśnie sie zastanawiam i nie jestem za bardzo przekonany do chińskich zestawów
              dodam jeszcze że rozważam coś od dxaudio jakiś h250 albo coś podobnego
              mam baterie kondensatorów i trafo od padniętej yamahy dsp a1000
              trafo ma 3 uzwojenia po wyprostowaniu dają 2x52,7V około 350w, 2x34,3V 70w, 2x13,8V 20w
              na pewno znajdzie sie ten zestaw na pokładzie nowej jednostki

Skomentuj

Zamale trafo na takie napiecia
                https://www.audioxpress.com/authors/23334/erno-borbely

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

4 pary tranzystorów toshiby powinien pociągnąć bez problemu pracował wcześniej na 3 parach w jednej koncówce a w drugiej było 2x30wat na mosfetach co pracowało razem w kupie a nie wierze że producent w starym wzmaku nie dał zapasu mocy poza tym sama masa trafa mówi o jego dobrym wykonaniu bo waży koło 10 kg . Badałem kiedyś pobór prądu i był wyższy niż to co napisane na tabliczce znamionowej.

Skomentuj

Ten pierwszy schemat, to od razu widać że chiński.
                    Tranzystor Q11, ma zamieniony kolektor z bazą. Poza tym ciekawostka, w dobie dzisiejszych półprzewodników, w stopniu wyjściowym tylko N-Mosy.

Skomentuj

Czyli to co napisales 350W to albo zle podane fabrycznie, albo... 350W to sie nadaje na jeden kanal jesli ma pracowac z 4ohmowym obciazeniem przy duzej mocy bez spadkow napiecia na szynach. Dla mnie wszystkie Japonczyki maja zamale trafo, nie wspomne o receiverach 7.1 ktore niby maja miec 7x100 z 450VA

Skomentuj

Mozesz miec nawet i 8 par, tez bedzie pracowac tylko z wiekszym pradem jalowym. Na napiecia ktore podales nawet i na sile dwie pary by wystarczyly pod warunkiem ze nie bedzie nizszego obciazenia niz 4ohmy, i radiatory beda odpowiedniej wielkosci i nie bedzie to gralo w dyskotece, lub odwazana muzyka bedzie miala dobra dynamike bez kompresji, poobcinanych peaks bez tony podbitego basu. Na MOSFET bedzie z reguly troche nizsza moc wyjsciowa w porownaniu z bipolar przy takim samym napieciu zasilania. 3 pary Toshiba powinny wyciagnac z 150W przy 500W trafo na kanal i nie oddac ducha przy 4 ohmowym obciazeniu.

Skomentuj

Chyba że zamontować 2x 100 wat bipolara albo 1x200wat podanego powyżej lub jednego dx250 tak aby trafo miało zapas mocy a układ pracował wydajnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

albo dokupić takie same trafo a mam taką możliwość i wrzucić po jednym trafku na kanał

Skomentuj

Czaruję...
                          X