Witam, mam pytanie w jakim programie robicie wizualizacje wyglądu kolumn, przekroje etc. ? Drugie pytanie czy jest jakiś prosty program gdzie można wpisać wysokość, szerokość, głębokość, grubość płyty MDF i program obliczy objętość ? Oczywiście można kalkulatorem machnąć, ale taki programik to przyspieszy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Program do wizualizacji kolumn. Program do obliczania materiału na obudowy.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez joydecaydu Zobacz postaAutoDesk Fusion 360, jest darmowa licencja dla hobbystów.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez czekin1 Zobacz postaNo twoje pytanie było trochę inne...
Trzeba było pytać kto zna programy za free, a nie: w jakim programie robicie wizualizacje?
Sprawdziłem FreeCad, Fusion i Sketchup. Najłatwiej się rysuje w Sketchup, potem Fusion i FreeCad. Poszukałem trochę i niby ostatnia wersja Sketchup (stacjonarna, nie przez przeglądarkę) to Sketchup Make 2017, ale po instalacji jego jest tak naprawdę Trial Pro lub dodanie licencji (chamski wałek), a wersja WEB jest trochę zbyt ograniczona.
Skomentuj
-
Może Blender? Program nie typu CAD, ale o dużych możliwościach. Niewygodny do projektowani inżynierskiego, ale da się. Można też od razy zrobić wizualizację. Program zupełnie darmowy i stale rozwijany. Może się przydać także do innych zadań.
Nie znam dobrego darmowego programu CAD. Są bardzo nieintuicyjne, mają mocno ograniczone funkcjonalności. Ich opanowanie przynosi więcej frustracji niż pożytku. Wersji płatnych jest cała masa. Te najdroższe (ceny dobrych programów CAD są z kosmosu) oczywiście najlepsze, także pod względem łatwości ich nauczenia się (bo projektując ich interfejs firma płaci projektantom UX i programistom, by były łatwe i wygodne w używaniu).
Kolega robił modele kolumn z tektury (w skali), by sprawdzić jak będą wyglądały. Każdy rodzi sobie jak umie :)
Skomentuj
-
Blender do tego to kompletny bezsens. Najlepiej wypada teraz Fusion 360 w wersji do domowego użytku - poza ograniczeniem ilości aktywnych projektów(choć można aktywować i dezaktywować do woli) zabrali tylko funkcje potrzebne osobom, dla których kupno oprogramowania to nie problem. Chyba że ktoś ma 5cioosiowe centrum obróbcze cnc czy korzysta z generative design ale nie ma na dobry program cad...
Skomentuj
-
Tak z 20 minut zabawy, może ciut więcej - licząc po drodze aktualizację i dojście do tego dlaczego mi się nie ściągają materiały do biblioteki, do tego nie chciało mi się ściągać pdfa z wymiarami więc męczyłem się z miniaturkąDa radę to szybciej zrobić bez problemu. Z materiałów - w środku mdf, z zewnątrz wiśnia półmat.
- 3 polubień
Skomentuj
-
Bo to już render, dlatego tak wygląda. Normalnie nie jest aż tak dobrze... A skrobać nie ma co, jest tak ogromna ilość poradników i tutoriali w internecie, że ode mnie nauczysz się jedynie tego, jak się robić nie powinnoProste kształty nie tak jak trzeba mogę zrobić, ale jak to zrobić poprawnie to już nie wiem. A tym bardziej jak zrobić rzecz składającą się z wielu elementów... Lepiej poszukać na yt.
Skomentuj
Skomentuj