Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SPOT Uniejów - 15-sto lecie forum

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziękuję za miłe towarzystwo. Mam nadzieję że wszyscy szczęśliwie wrócili do domu.
    Spotkanie w moim odczuciu bardzo udane.
    Szczególne podziekowania należą się Tomkowi za organizacje!
    Raz jeszcze dziękuję i do zobaczenia!

Skomentuj

Kilka słów ode mnie :)

Przede wszystkim wielkie podziękowania dla Tomka za zorganizowanie eventu w takiej jakości i w takiej cenie :) Nie wiem jak to możliwe żeby za 200 zł od osoby dostać pokój na 2 noce, 7 posiłków oraz salę do dyspozycji na naprawdę głośne granie, ale jakoś to się udało SZACUN!

Podziękowania dla wszystkich, którzy byli na spocie, atmosfera była naprawdę fajna. Pierwszy dzień był dniem pogaduch, głośnego i grania i sporej ilości napojów :)
      Udało się także pokazać jak można poprawić zwrotnicę i jak można wpływać na granie, budowanie sceny i balans tonalny konstrukcji.
      Po około 1,5 godziny wprowadzania zmian i odsłuchach na żywo udało się wypracować lepszą zwrotkę w monitorach, które przywiózł Marian.

Drugi dzień był dniem wybitnie technicznym, zrobiliśmy pomiary dwóch konstrukcji. Każdy kto miał ochotę mógł w tych pomiarach uczestniczyć, każdy mógł zadawać pytania, każdy mógł popatrzeć. W międzyczasie Ci co nie mierzyli, podłączyli drugi setup sprzętu z dużymi kolumnami (ala Tidale Janka oraz moja konstrukcja w wykonaniu Arka). Niestety tutaj były straty w postaci spalonego Morela :/
      Następnie wspólnymi siłami zrobiliśmy zwrotnicę do projektu małego monitorka na tanich SBA a cały projekt zostanie opublikowany na dniach.
      Korzystając z moich elementów do zwrotnic oraz matryc udało się podłączyć monitory Łukasza na magnezowych Excelach oraz Dynaudio. Łukasz, po prawie 3 latach przekonał się, że jednak zaprojektowana przeze mnie zwrotka gra całkiem przyzwoicie i w końcu postanowił kolumny złożyć do końca i przywiezie je na AVS w tym roku.
      Na koniec dnia zrobiłem jeszcze jedną zwrotkę do oversized 2-way i to było jedno wielkie zaskoczenie - naprawdę ciekawe granie już na pierwszej wersji zwrotki, dla niektórych najlepsze z całego spotkania. Nad tym zestawem prace jeszcze będą trwały.

Niedziela była już tylko dniem słuchania i wyjazdów. Na sam koniec w małym gronie udało się pobawić elementami i każdy mógł usłyszeć wpływ zmiany elementów.

Podsumowując cały spot - dla mniej doświadczonych była to świetna okazja aby zobaczyć i co więcej usłyszeć sporo różnych konstrukcji, wpływ zmiany przetworników analogowo-cyfrowych, wzmacniaczy. Można było usłyszeć jak na granie basu wpływa rezystancji cewki. Można było wynieść naprawdę sporo fajnej wiedzy. I z mojego punktu widzenia to podobało mi się najbardziej - że ten spot mimo luźnego charakteru miał duży walor edukacyjny :)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim, przede wszystkim Tomkowi, ale także Arkowi, który zabrał na spot tonę sprzętu, przyjechał dostawczym autem, które było całe załadowane. I były to bardzo przydatne rzeczy, jak np ustroje akustyczne.

Na koniec chciałbym zaapelować do osób, które były na miejscu - jak dobrze wiecie byli tacy, którzy mimo zgłoszenia się na wyjazd nie przyjechali i nie zapłacili. Tomek chce to wziąć na siebie. Tomek także zamówił pizzę dla wszystkich, kupił zgrzewki napoi. Jeśli uważacie, że Tomek nie powinien pokrywać tych kosztów - przelejcie mu parę złotych.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Film już jest publiczny.

LuSzTi daj znać co Ci jeszcze uda się wypracować z tymi kolumnami oversized.
        Ten korund bardzo fajnie grał, spodobał mi się.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Film już jest publiczny.
          Telefonem to nagrywałeś?
          Co to za telefon?
          Jakość pokazuje mi tylko 480p, ale wizualnie wygląda świetnie... no i dźwięk nie przesterowany.

Skomentuj

Informacja
            I jeszcze jedno - kto ma jakieś zdjęcia, filmy itp., niech wrzuci tutaj w wątek :)
            Także te z profilu forum na FB :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak mogę trochę prywaty to ja bym chętnie poczytał opinii o moich kolumnach. :)
              Tych negatywnych nawet bardziej

Musze sie zdecydować czy składać to co było czy jeszcze chwile przy tym posiedzieć
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Jak mogę trochę prywaty to ja bym chętnie poczytał opinii o moich kolumnach.
                Granie typu "soft" z iskrą na wysokich.
                Ja bym jeszcze pogrzebał w filtrze wysokotonówki bo było za dużo wysokich, tak jak w moich na początku... tyle że w Twoich najwięcej jest tej najwyższej góry.

Bas był bardzo specyficzny, głośnik pracował ale basu było mało (może zbyt niskie strojenie)... był własnie taki "soft", był miękki (nie w sensie że mulisty), swobodny, przyjemny, ale zbyt mało do góry. Może to pomieszczenie.
                Last edited by marian; 15.09.2019, 21:40.

Skomentuj

Chciałbym podziękować wszystkim za niesamowitą atmosferę spotkania. Warto było przyjechać choćby dla takich ludzi jak Wy. Wielkie brawa dla Tomka za organizację :thumbsup: dla Krzysztofa za stronę techniczną, projektowanie zwrotnicy live i naprawdę sporą widzę, z którą zechciał się z nami podzielić :) dla Arka za przywieziony sprzęt... Ciężko tu wszystkich wymienić bo każdy coś wniósł od siebie.

Następnym razem przydałyby się plakietki z nickami z forum, niektórych kojarzyłem z widzenia z Audio Show, niektórych znałem już wcześniej, ale czasem ciężko było przyporządkować osobę do nicku z forum :) Dziś Andrzej się dziwił, że ktoś był z BDA na spotkaniu

Kilka zdjęć:

Skomentuj

A coś więcej o tym peerlessie? Za ~600zl/para to może być fajna alternatywa dla wielu głośnikow (pisząc 600zl/para mam na myśli wersję 25mm).

Skomentuj

Ja napisze krotko. Impreza w dechę, żałuje że moglem przyjechać tylko na kilka godzin, które upłynęły tak szybo, na jakimś turbo doładowaniu. Szacun i podziękowania dla Tomka za organizacje - świetna robota.
                      Mamy świetną ekipę i zdecydowanie częściej trzeba się spotykać. Fajnie było Was wszystkich zobaczyć i pogadać.

Dzięki!

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Granie typu "soft" z iskrą na wysokich.
                      Ja bym jeszcze pogrzebał w filtrze wysokotonówki bo było za dużo wysokich, tak jak w moich na początku... tyle że w Twoich najwięcej jest tej najwyższej góry.

Bas był bardzo specyficzny, głośnik pracował ale basu było mało (może zbyt niskie strojenie)... był własnie taki "soft", był miękki (nie w sensie że mulisty), swobodny, przyjemny, ale zbyt mało do góry. Może to pomieszczenie.
                      Mam podobne odczucia, lecz słuchałem zbyt krotko. Jest potencjał i warto w tym pogrzebać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Na koniec dnia zrobiłem jeszcze jedną zwrotkę do oversized 2-way i to było jedno wielkie zaskoczenie - naprawdę ciekawe granie już na pierwszej wersji zwrotki, dla niektórych najlepsze z całego spotkania. Nad tym zestawem prace jeszcze będą trwały.
                      Skrobnij cos jak Wam wyszedł filtr na midwooferze. Ciekawy jestem jak to się ma do tego, co ja wydłubałem.

Skomentuj

Fajny spot Panowie, przy takiej ekipie można w dwa dni nabrać doświadczenia i wiedzy o którą dziś trudno.
                        Strojenie zwrotnic na żywo w tyle osób.. bezcenne.
                        Jakiego programu używaliście ? Może stare dobre SW :)? Jaki system pomiarowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          Jaki system pomiarowy ?
                          Stare SW, uni jig irka, wm61 Panasonic'a :)

Skomentuj

Dziekuje koledzy.
                            Było super.

Jesli juz ktos naprawde chce cos wplacic (kompletnie nie nalegam) to jest zrzutka na pokoj AVS za ktory juz zaplacilem, zapraszam.
                            Aczkolwiek wiadomo, nic na sile - dziekuje, dziekuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Co to za telefon?
                              Jakość pokazuje mi tylko 480p, ale wizualnie wygląda świetnie... no i dźwięk nie przesterowany.
                              Xiaomi Redmi Note 5, z tym 480p to nie wiem o co chodzi, telefon nagrywa w fhd może temu że jest w orientacji pionowej to youtube się zmieszał.

Jeszcze jeden film:

Zdjęcia ode mnie:

Skomentuj

- Tomek zrobił całą robotę.
                                - ta szklanka to Ananas :)
                                - tak jak wspomniał Krzysztof bawimy się razem koszta ponosimy razem.
                                - hee kondensatory, kable, "Grają"
                                - Over 2 mocne zaskoczenie :) jest inspiracją do ciekawego projektu :)
                                - popieram cykliczność Imprezy dobry relax :)
                                - kilka foto

Skomentuj

Bez zbędnego gadania, wstawiam kilka strzałów :)

Dziękuję za super organizacje, atmosferę. Znowu daliśmy radę chopy. 😉👌

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Co to za kolumny z tą aluminiowa vifa?

Skomentuj

Jesli te 2-way oversized, to nowosc od Krzyska :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                        Co to za kolumny z tą aluminiowa vifa?
                                        Jakieś fabryczne Aresy chyba.

Skomentuj

ARES Column II produkcji Elac.
                                          Vifa D25AG-05 i dwie Vify P17WJ-13 spięte równolegle.
                                          Aresy nie miały podjazdu to tych wszystkich kolumn DIY:biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X