Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry i czuły tuner FM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry i czuły tuner FM

Cześć

Potrzebuję porady doświadczonych. Szukam dobrze grającego i czułego tunera FM. Wolałbym coś z pamięcią przynajmniej kilku stacji ale w pełni analogowego nie przekreślam. Obecnie mam yamahę T-520 i ona jakoś gra. Mam antenę zewnętrzną i na niej łapię 2 z 3 diod siły sygnału. Odbiór stereo jest w miarę ale daje się lekki szum usłyszeć. Na drucie to i mono ledwo odbiera. Zamieniałem na próbę na jakiegoś starego Sonyego i jest dokładnie tak samo... Któregoś dnia trafił do mnie Radomor 5102 do naprawy i przestrojenia. I ku****a to ma dopiero odbiór - idealny dźwięk stereo wielu stacji bez szumu bez podłączania nawet drutu do gniazda antenowego! A z wetkniętym śrubokrętem to nawet moja ulubiona stacja gra czyste stereo! Chciałbym jakiś tuner który będzie ładnie i czysto odbierał stereo gwarantując przyzwoitą jakość dźwięku. Do kompletu mam wzmacniacz Sansui AU G33X i kolumny DIY wg jednego z projektów PawłaS

Z góry dzięki za sugestie
    Last edited by e_gregor; 16.09.2019, 11:02.

Jedynym tunerem jakiego miałem był AS 6422 Diory w latach 90-91 i używałem go z zewnętrznym dipolem na wysokim 11m maszcie na dachu piętrowego domu. Odbiór z 300m masztu nadajnika w Trzeciewcu tj. jakieś może 25-30km. Nawet udawało mi się czasami odebrać sygnał z jakiś dalszych nadajników.
    W starym czasopiśmie RA 7/95 znalazłem zestawienie tunerów z 95r. Może coś skorzystasz.

W innym numerze tego pisma polecali ze względu na brzmienie NAD 402 i Nakamichi ST-2.

Skomentuj

Ja mialem jak pamietam dobrze... Sony ST-SA50ES dzialal super.. jakość dźwieku na prawde była niezła. Funkcja wide/narrow powinna byc żeby jakość dźwięku byla lepsza... gdzieś taki opis jak to dziala po internetach...

Tu jest fajna baza wiedzy... http://www.fmtunerinfo.com/sony.html

Generalnie to umierajaca technologia... ale rozumiem, że sentyment jak dla tasm magnefotonowych i tp.

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Miałem kiedyś Pioniera F502RDS za prawie 1000 zł, ale nie byłem zadowolony z dźwięku i czułości mimo, że parametry na papierze miał super. z 10 lat temu po lekturze na różnych forach kupiłem za 150 zł. na Allegro Kenwooda KT-5020L, który okazał się o dwie klasy lepszy od poprzednika. Mam go do dziś i jak słucham bezpośrednich transmisji w dwójce z koncertów symfonicznych to czasami brzmi to lepiej niż z płyt, czy plików. Szumów nie słychać w przerwach przy średnich poziomach głośności.

Skomentuj

Dzięki za porady! We Wrocławiu nadaje Radio RAM. Taka mało komercyjna stacja gdzie jest sporo audycji tematycznych (głownie wieczorami). Na prawdę lubię sobie posłuchać bo to przeróżne gatunki i mało znani wykonawcy. Co bardzo ważne nie słychać kompresji dźwięku i nadmiernego podbijania głośności. Na prawdę warto posłuchać nawet jeśli nie do końca grają tam moje klimaty.

Skomentuj

mają stream ;-) teraz prawie wszędzie jest stream...

Skomentuj

No tak. Ale jednak tuner to tuner. To trochę jak z odtwarzaczem CD, winylem czy wzmacniaczami lampowymi. Chodzi też o klimat. A ja widocznie jak na swoje 37 lat jestem bardziej stary niż rówieśnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez e_gregor Zobacz posta
                No tak. Ale jednak tuner to tuner. To trochę jak z odtwarzaczem CD, winylem czy wzmacniaczami lampowymi. Chodzi też o klimat. A ja widocznie jak na swoje 37 lat jestem bardziej stary niż rówieśnicy
                Ja jeszcze nie słyszałem tunera, który by nie szumiał mniej lub bardziej, zdarzają się dość dobre, ale przy stereo jakiś minimalny szum jest zawsze, a taki mega chwalony 5102 znajomego był pod tym względem dla mnie nieakceptowalny, tym bardziej że tam stereodekoder jest na lipnym układzie UL1601.

Skoro:
                Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                mają stream ;-) teraz prawie wszędzie jest stream...
                to jak najbardziej warto spróbować, ja od dłuższego czasu męczę radia internetowe na odtwarzaczu sieciowym, na dobrą sprawę używam tylko tego i wzmacniacza, ale w zestawie jest jeszcze CD do kompletu, żeby groźniej to wyglądało (czasem jakaś płytka wleci, ale to tak bardziej sentymentalnie).
                Warto popatrzeć też w jakiej jakości nadają na streamie, sporo stacji ma brzmienie słabe, ale znam jedną co nawet nadaje w 320kbps https://radioparadise.com/player .

Z zabytkowych tunerów za jako taki można uznać Technics ST-S7, miało toto już syntezę i nieraz da się tanio kupić, czasem tylko VFD słabo świeci, przeróżne Unitry po przestrojeniu nie mają do niego startu.
                Last edited by ampli; 18.09.2019, 19:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  Ja jeszcze nie słyszałem tunera, który by nie szumiał mniej lub bardziej, zdarzają się dość dobre, ale przy stereo jakiś minimalny szum jest zawsze, a taki mega chwalony 5102 znajomego był pod tym względem dla mnie nieakceptowalny, tym bardziej że tam stereodekoder jest na lipnym układzie UL1601.
                  No widzisz, to muszę mieć kiepskie tunery i małe wymagania skoro 5102 grał dla mnie na prawdę dobrze i szumiał mniej niż pozostałe. Ale to pocieszające bo nie będę musiał wydać fortuny na coś lepszego.

Jeśli chodzi o stream... w ogóle się nie orientuje w sprzęcie. Komputer czy telefon odpadają bo komp niewygodny a mój telefon daje dość słabą jakość dźwięku. Jakiś lepiej grający tuner niż moja obecna Yamaha T-520 i tak kupię (ale chyba będę szukał jakiegoś analoga) ale niejako równolegle zacznę szukać czegoś do odbierania z internetu

PS. Dziękuję, że mimo wszystko mój temat nie został zignorowany i chcecie mi pomóc. To forum jest na prawdę wyjątkowe
                  Last edited by e_gregor; 19.09.2019, 06:02.

Skomentuj

Ja kupiłem ostatnio Onkyo Integra T9090, nic nie szumi, stereodekoder jest w nim na upc1223C- zero szumu w stereo, czułość 0,8/20uV co pozwala złapać na kawałku druta kilkanaście stacji (Radmor 5102 ma czułość 2/35uV no i stereodekoder UL1601 - nie wiem czy nie było wersji, albo modów na UL1621)
                    Oczywiście na dzień dzisiejszy to bardziej sentyment, a że kupiłem okazyjnie pre Onkyo Integra P-3090 więc kompletuję ::).

Skomentuj

Dzięki za pomoc! Już nie potrzebuję nowego tunera :) Daliście mi do myślenia. Radmor do którego odnosiłem moje tunery dostał ode mnie porządny serwis i regulacje wg najlepszych poradników. Co prawda nie mam za dużego doświadczenia w naprawie sprzętów HiFi to jednak do tematu mocno się przyłożyłem. A moja Yamaha T520 i Sony ST-J35L które mają około 30 lat wyglądały na nigdy nie grzebane. W takim razie postanowiłem spróbować je dostroić. W przypadku Yamahy (do której mam serwisówkę) udało mi się osiągnać efekt gdzie wspomniane wcześniej Radio RAM odbiera w miarę czysto w stereo na 10cm wkrętaku. Po podłączeniu zewnętrznej anteny (na której wcześniej odbierała tak sobie) teraz po regulacjach wskaźnik poziomu sygnału wypala oczy Sony'ego zrobiłem na czuja bez serwisówki i też jest znacznie, znacznie lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
                      X