Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Napęd CD_ROM i wyjście cyfrowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napęd CD_ROM i wyjście cyfrowe

Witam wszystkich.
    Chciałem zasięgnąć opinii odnośnie w/w wyjścia, które znajduje się w starszych napędach CD_ROM ATA. Chciałem zrobić test i podłączyć sygnał cyfrowy do wzmacniacza, ale prawdę powiedziawszy nie wiem, jak się do tego zabrać.
    Proszę o jakieś porady, co powinienem mieć (jaki kabelek trzeba kupić, zrobić, jaki moduł pośredniczący między w/w wyjściem i wejściem np. I_AMPA-100M.) Trochę szperałem w internecie, ale najczęściej znajdywałem konfiguracje, gdzie stosowano wyjście słuchawkowe, bądź z tyłu cztery kołki (a więc sygnał analogowy). Ja chce spróbować wyjście cyfrowe, ale nie mam pomysłu, jak. Bardzo proszę o jakieś konkrety w temacie. Mile widziane jakieś linki, co należałoby zakupić
    np. na znanym portalu aukcyjnym Allegro, jeśli w ogóle coś takiego istnieje.

Przy okazji proszę osoby znające temat o wypowiedzenie się, czy jest to warte zachodu w celu uzyskania lepszych parametrów dźwięku, czy na dłuższą metę to nieporozumienie. Załączam fotkę z wyjściem, o które mi chodzi.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

https://diyaudio.pl/i/29474/thumbs/2...1574251138.jpg

Coś mi nie wychodzi prawidłowe wstawianie zdjęć.
    Last edited by ROBERTO_1965; 20.11.2019, 12:05.

Jak najbardziej da się wykorzystać wyjście cyfrowe... z CD wyjdzie Ci cyfrowe wyjście spdif - pomiędzy wyjściem cyfrowym a wzmacniaczem potrzebujesz DAC... a tu już musisz określić budżet..

z tym cd - to tylko nie wiem jak będziesz sterować przełączaniem utworów i tp..

jak zwykle wszystko się da - są i kontrolery..

https://pl.aliexpress.com/item/32699370980.html

jak dla mnie pozostaje minus - taki napęd jest zazwyczaj za głośny..
    Last edited by LubMich; 20.11.2019, 13:01.

Skomentuj

Wielkie dzięki LubMich za pomoc.
      Przeglądałem fora i natrafiłem na sterowniki i ich ideę sterowania po ATA. Na sam początek chciałem spiąć jakoś cd-rom i zobaczyć, jak to jest. Problem sterowania utworami, kolejkowaniem,itp zostawiłem sobie na ewentualne "później". Sterownik taki był kiedyś dostępny (a może jest) w sklepie AVT.
      Gdybyś mógł, lub ktoś z forumowiczów zebrać do kupy wszystko, co dałoby możliwość podpięcia i uruchomienia najprostszego zestawu z linków, które zamieściłem. Proszę nie traktować linków, jako jakiejś reklamy. Po prostu wizualnie jest mi prościej ogarnąć co do czego...
      Nie miałem do tej pory styczności z takimi interfejsami, jak spdif, toslink, itp, więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

Czyli co ? Potrzebuję przewód światłowodowy do połączenia z dwoma pinami z tyłu napędu ??? Tam są dwa kołki (pewnie jeden, to masa, a drugi dla 01010100111 ???). Potem jakiś konwerter ze światłowodu na analogowy sygnał, czyli DAC o takim działaniu ???

Ale teraz jeśli przewód światłowodowy, to jak go połączyć z CD / Jakiś śledź ze specjalnym gniazdem ???

Dalej nie piszę, bo może moja koncepcja jest błędna, a więc proszę o jakieś sugestie np. z linków. Z góry dzięki.

https://allegro.pl/listing?string=sp...2-ele-1-2-1024

https://allegro.pl/listing?string=ka...2-ele-1-2-1024

https://allegrolokalnie.pl/oferta/as...oslink-rca-zcj

Podałem akurat jakieś tanie elementy, co nie znaczy, że akurat to chcę zakupić, ale chodzi o wiedzę, jakiego typu elementów poszukiwać.

Skomentuj

Nie na cd-rom masz wyjście elektryczne spdif nie optyczne - jak nie potrzebujesz długich odległości to zwykły przewód wystarcza..

potrzebujesz przewód - 2 żyły -
        dac z wejściem spdif np. tu coś jest "DAC na PCM5102"
        https://www.audiostereo.pl/topic/120...omment=4694867

po DAC-u już wzmocnienie sygnału i grasz..
        Last edited by LubMich; 20.11.2019, 14:33.

Skomentuj

Wielkie dzięki.
          Teraz chyba wszystko zrozumiałem. W międzyczasie poczytałem trochę o tym standardzie i już wiem, że trzeba kabelki. Na elektrodzie znalazłem temat odnośnie sterownika do takiego diy odtwarzacza, ale i ten z aliex... też ciekawy. No to trzeba coś skompletować i do dzieła :).
          Dzięki za udział w temacie. Pozdrawiam. Robert.

Skomentuj

Były kiedyś napędy, które miały przycisk Play/Next i one właśnie funkcjonowały przy płytach audio

Skomentuj

Każdy napęd na ATA się nada. Wystarczy ten sterownik z ali i do tego jakiś dac.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                dac z wejściem spdif np. tu coś jest "DAC na PCM5102"
                Bierz go, sam go mam do słuchawek w pracy i bardzo fajnie gra. Cena z przyzwoitym trafem znośna.

Ja bym na twoim miejscu popolował na zwykłego cd albo dvd z wyjściem spdif i guzikami na froncie zamiast babrać się w stare cdromy.

Skomentuj

Dzięki kolegom za posty.
                  Wiem o takich cd-kach. Już kiedyś lata temu podłączałem takie z dwoma przyciskami i działały. Były nawet wersje tylko z jednym przyciskiem na obudowie, ale po zdjęciu frontu okazało się, że jest na pcb miejsce na wlutowanie drugiego guzika i po tej operacji była wersja play, ponieważ firmware miało tę funkcję zaimplementowaną. Przejrzałem wczoraj nasz rodzimy serwis Alle....ro i jest tego mnóstwo. Może się skuszę, ale jako ciekawostkę dodam, ze posiadam nagrywarkę YAMAHA CRW-F1, którą zakupiłem w sklepie ze 20 może lat temu. Wtedy nie wiedziałem, że po latach stanie się ona tak poszukiwana na rynku. Można uwierzyć lub nie, ale nagrałem na niej może ze 30 cd i to wszystko. Temat nagle się urwał z różnych przyczyn i ustrojstwo przeleżało lata przewalane z konta w kont. Można rzec, że "nowa". Teraz ją odkopałem i chciałem trochę ponagrywać. Kupiłem nawet trochę płyt wyglądających, jak winyle. No i tak sobie pomyślałem, że skoro jest ona ponoć taka wybitna, może skuszę się i zobaczę, jak zagra na złączu s/pdif z tond
                  ten temat powstał. Tylko nie wiedziałem za bardzo, jak to wszystko spiąć ze sobą.
                  Mam jeszcze jedno pytanie techniczne odnośnie wyjścia s/pdif. Tam są tylko dwa kołki. Co prawda mógłbym sprawdzić np. oscyloskopem i miernikiem, ale szybciej zapytać. Czy każdy kołek, to osobny kanał i masę trzeba pobrać osobno, czy jednym kołkiem idą oba sygnały, a drugi to masa ?
                  I jeszcze jedno. Czy ten dac, który polecacie ma na pewno wejście, które przejmie sygnał z spdif cd-romu ?
                  Dzięki za info.

Skomentuj

Tak ten dac ma wejście spdif.. i też ma 2 kołki na wejściu podpinasz 1 do 1 - jak nie będzie grało to zamień przewody.. tam masz cały sygnał dla lewego i prawego kanału i jeden "kołek" to masa..

Skomentuj

Nie wiem jak ta Yamaha, ale z moich doświadczeń wynika, że takie napędy do kompa generują sporą ilość hałasu i drgań, miałem kiedyś tak puszczony napęd LG z wyjściem słuchawkowym pod jakiś wzmacniacz, ale sens to miało tylko przy głośnym graniu.

To samo zaobserwowałem z jakimiś tanimi DVD do KD, do cichego słuchania lipa.

Skomentuj

Witaj Ampli
                        Dla tego chce się trochę pobawić i sprawdzic. Nie pamiętam. Ale czy przy słuchaniu muzyki napęd nie kreci razy 1, czyli wolniej i nie słychać ?

Pisane że smartphona (byki)

Skomentuj

jak dla mnie pozostaje minus - taki napęd jest zazwyczaj za głośny..
                          Te napędy są dość lekkie i przenoszą wszystkie wibracje na obudowę.. ciche to to nigdy nie będzie.. nawet na wolnych obrotach.. IMO dla zabawy ok... ale na codzień do salonu bym tego nie wprowadził.. jak Ci się spodoba zabawa możesz zbudować własny transport.. był taki kiedyś projekt DIY..

https://www.diyaudio.com/forums/audi...transport.html
                          https://www.diyaudio.com/forums/grou...port-mkii.html
                          Last edited by LubMich; 21.11.2019, 11:56.

Skomentuj

Pewnie macie rację i nie będę na ten temat polemizował.
                            Dochodzi również efekt estetyki itd...Jest wiele przeciw. Można równie dobrze po prostu kupić "normalny" odtwarzacz i wszelkie problemy typu wygląd, sterowanie, wyświetlanie.....mamy z głowy, ale tu kompletnie nie chodzi o finanse, tylko o hobby, zabawę itd. To jest bezcenne :) Można się pokusić o jakieś w miarę lekkie zawieszenie i amortyzacje. Kwestia cierpliwości przy budowie. Na elektrodzie jest projekt, gdzie jest wsad do procka i można wykonać sterownik.
                            Co do salonu, to wiadomo, że trzeba popracować nad wyglądem bez dwóch zdań. Jeśli chodzi o słuchanie muzyki, to ja lubię sobie trochę głośniej posłuchać i też nie zawsze mam na to czas. Jak już chcę, to zazwyczaj staram się być sam i wtedy AC/DC, itp..., elektroniczna muzyka Jarra i rura :). Tak że hałas płyty pomijam :) Oczywiście nie zawsze rura, ale często. Lubię czysto, ładnie, ale trochę głośniej.
                            No i mając w miarę dobrze zrobione, to myślę, że nie muszę się martwić o laser, ponieważ zawsze mogę szybko zamienić, a jak wiemy, niejednokrotnie lasery (np. SONY) są niejednokrotnie już nie osiągalne. Takie rozwiązanie oprócz zabawy ma też i takie plusy. Pozdrawiam.

Skomentuj

No wiec chciałem napisać, że kupiłem tego daca, którego rekomendowaliście z innego forum.
                              Myślę, że dzisiaj zostanie do mnie wysłany. Potem trzeba tylko dorobić kabelek i testy :). Nagrywarka Yamahy kręci cicho. Sprawdziłem w weekend. Rozebrałem, wyczyściłem i zrobiłem próbne nagranie. Wszystko jest ok, a więc nie zerdzewiała
                              Przez te lata. Pozdrawiam.

Skomentuj

Te napędy są dość lekkie i przenoszą wszystkie wibracje na obudowę.. ciche to to nigdy nie będzie.. nawet na wolnych obrotach.. IMO dla zabawy ok... ale na codzień do salonu bym tego nie wprowadził.. jak Ci się spodoba zabawa możesz zbudować własny transport.. był taki kiedyś projekt DIY..

https://www.diyaudio.com/forums/audi...transport.html
                                https://www.diyaudio.com/forums/grou...port-mkii.html
                                Chyba nigdy nie widziałeś Yamahy F1 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X