Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wyłączaniem w XP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wyłączaniem w XP

Witam wszystkich
    Mam problem z wyłączaniem się komputera. Posiadam płytę główną Gigabyte'a GA-7Vt880 z Smptronem 2200+ i winem XP z SP1. Komp jak troche pochodzi nie zawsze sie chce wyłączyć, pojawia sie "Trwa zasykanie systemu Windows..." odłącza zasilanie od myszy i klawiatury i zwieszka. Wtedy to nawet nie pomoże przycisk na obudowie, albo restet, albo trzeba go odłączyć od sieci. Czytałem troche na ten temat, szukałem, pytałem, ale panowie-specjaliści z typowo komputerowych stron szybko umywają ręce, mówią swoje, a problem dalej zostaje. Więc sobie pomyślałem, że może tutaj znajdzie ktoś, kto może coś wskórać.
    Z góry dziekuje za pomoc.

co masz w msconfigu w sekcji uruchamianie?

Skomentuj

Znaczy sie podczas zwieszki nie moge sie dowiedzieć co mam uruchamiane bo komp po prostu nie odpowiada, nawet na Alt+Crtl+Del
      A tak normalnie to:

[ Dodano: 2005-02-21, 14:39 ]
      Przemek nasunął mi ciekawą myśl, może windows nie zakończył jakiegoś procesu i próbuje, tylko, że mu nie wychodzi i sie wiesza????????
      Odinstaluje wszystko na pasku menu i poczekam na efekt!!!!!
      Załączone pliki

Skomentuj

Zawsze tak sie dzieje? Nawet jak jest goly windows bez zadnego dodatkowego oprogramowania?

Skomentuj

Nie, nie zawsze. Zwykle jak pogram w jakąś grę, dłużej siedze przy kompie, obejrze film czy coś takiego, a jeżeli próbuje wyłączyć od razu po włączeniu to wszystko jest spox.
          Próbowałem sam wyczyścić pasek menu, zakończyć procesy itd. , ale to też nic nie dało - jak pograłem to przy wyłączeniu dalej zwieszka.
          Bez oprogramowania to będzie mi też trudno sprawdźić, bo wtedy żadnej gry nie uruchomie, a żeby sie zwiesił to troche musi popracować.
          Ale ostatnio odkryłem coś czego wogóle nie jestem w stanie sobie wyjaśnić - była standardowo zwieszka przy wyłączaniu, a ja zamiast go wyłączyć z sieci leciutko przez dosłownie milisekunde nacisnąłem reset, a mój komp nagle normalnie sie wyłączył, tak jak powinien po przycisku power - wszytko znikło niby normalnie, dysk sie wyłączył, monitor itd. Jak przy tej samej sytuacji nacisnąłem dłużej reset no to sie resetuje, a gdy normalnie pracuje i próbuje przez milisekunde reset to sie ham resteuje. Czy ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć ???

Skomentuj

Poszukaj na http://www.centrumxp.pl/forum lub http://forum.pcmaniak.pl/ lub http://forum.ks-ekspert.pl/

Skomentuj

Mialme cos podobnego. Wylaczalem kompa i nic, zwiecha ale nie zawsze.
              Nie pomogl format. Juz sobie odpuscilem i wpdalem na to przez przypadek. Zmienilem obudowe wraz z zasilaczem na chifteca i problem znikl. Wiec to mogl byc tylko zasilacz bo nic wiecej nie ruszalem.

Skomentuj

jest jeszcze jedno wyjscie wg. schematy na scrennach ==:

Pokaż ukryte urzadzenia

wlacz...
                restart kompa jak dziala normalnie wylaczanie to ok, a jak nie to nie wiem...

Skomentuj

Bardzo możliwe, że zasilacz, bo maszyne składałem sam, a obudowe miałem z poprzedniego kompa(ale oczywiście ATX-ową)
                  Zobacze spróbuje sie może podłączyć do kumpla
                  Wielkie dzięki - sprawdze to.

[ Dodano: 2005-02-21, 20:01 ]
                  bubi, co do obsługi AMP/Legacy to już to przestudiowałem, moja płyta wogóle nie ma w Biosie takiego schematu, nawet po jego sfleszowaniu. GA-7VT880 jest tylko i wyłącznie z ACPI, dlatego nie mogę włączyć AMP, w niektórych płytach jest i AMP i ACPI, ale w mojej Giga nie ma

Skomentuj

Czaruję...
                  X