Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skosy w koło obudowy wpływ.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skosy w koło obudowy wpływ.

Witajcie,
    udało mi się znaleźć schemat zwrotnic 2droznych pod pewne głośniki, wymiary obudowy, frontu itp. Oczywiście obudowa na froncie jest zwyczajnie bez ścięć i skosów. W schemacie zwrotnic nie ma żadnej pułapki na głośniku wysoko tonowym ale za to jest na głośniku niskotonowym. Czy dorobienie trójkątnych skosów zaczynając od środka obudowy ku górze coraz szerszy tak jak ma to miejsce w kolumnach Zephyr nie odbije się negatywnie na brzmieniu, fazie oraz podziałach?

Czy dokonując takich zmian jak:
    -ścięcia, nadanie skosu na frontach
    -rozmieszczenie głośników +/- 1cm
    -wymiary frontu +/- 1cm
    -objętość obudowy +/- 1 litr
    Nie spowoduje tym wadliwego działania dostosowanej zwrotnicy?

Pozdrawiam.
    Last edited by Flip90; 17.02.2020, 11:56.

Trzymaj się odległości miedzy głośnikami i wymiaru frontu. Co do pojemnosci, to zalezy o jakiej pojemnosci mowimy, czy ten litr to bedzie 1% czy 20% pojemnosci netto. Reszta sobie głowy nie zawracaj.

Skomentuj

Odległość między głośnikami będzie zachowana jest to 10mm, szerokość frontu zachowana, jedynie wysokość frontu 1cm wyższa i podniesienie głośników do góry o 7mm, pojemność obudowy większa około 6 procent z około 14.5 do około 15.4 litra.
      Czyli te skosy jeśli nie mam pułapek na głośniku wysokotonowym mogę bez problemu rzezbic?
      W razie potrzeby pokaże bardziej szczegulowy o co mi chodzi.
      Last edited by Flip90; 17.02.2020, 14:25.

Skomentuj

To nie prom kosmiczny, beda pewne zmiany, ale zwrotnica bedzie dobrze dzialac. Pułapki w projektuje się glownie na rezonanse ( mające zwykle spore Q ) głośników wynikające z ich budowym a nie dyfrakcji obudowy, wiec spokojnie się tym nie przejmuj.

Skomentuj

Dziękuję za wyjaśnienie :)
          Na schemacie zwrotnic są podane wartości kondensatorów, rezystorow oraz cewek tzn grubość drutu i pojemność brak danych czy rdzeniowa czy powietrzna nie ma podanej rezystancji czy dobierając średnicę drutu nie ma czym się przejmować? Na midwooferku nie wiem czy brać rdzeniowa czy powietrzna a na pewno rezystancja znacznie inna bedzie.

Skomentuj

Może lepiej pokaż co chcesz do czego dopasować, bo widzę, że pytania się piętrzą.

Skomentuj

Otwarty projekt od sb - Bromo dostępny na stronie producenta pod własny projekt obudowy ze skosami frontu. Tak jak pisałem wyżej małe różnice i skosy.
              Last edited by Flip90; 17.02.2020, 15:51.

Skomentuj

No to trzymaj się podanych w projekcie cewek lub ich odpowiedników rdzeniowych. Po indukcyjności i grubości drutu sprawdzisz ich rezystancję.

Skomentuj

Schemat wygląda tak że nie ma wartości rezystancji cewek tylko grubość drutu. Mógł bym przyjąć wszystkie cewki powietrzne bo nie ma dodatkowych oznaczeń ale czy oby na pewno cewka woofera 1mh też ma byc powietrzna?

Powietrzna 0.285ohm zaś rdzeniowa szpulowa 0.095ohm rdzeniowa walcowa 0.15ohm.

W sieci udało mi się znaleźć na stronach zagranicznych cały kit głośniki oraz zwrotnice i z tego co widzę wszystkie cewki są powietrzne.
                  Last edited by Flip90; 17.02.2020, 17:17.

Skomentuj

Cewki sa powietrzne, co widac rowniez na zdjeciach https://www.madisoundspeakerstore.co...aker-kit-pair/ wiec spokojnie mozna odczytac rezystancje cewki z typoszeregu i dobrac tansza, rdzeniowa.

Z reszta, przy tak malych wartosciach cewek, to az sie prosi o cewki powietrzne.

Skomentuj

Dziękuję bardzo za pomoc i wyjaśnienie sprawy :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X