Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX - monitory z subwooferem czy duże podłogówki??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX - monitory z subwooferem czy duże podłogówki??

Witam
    Obecnie pracuję nad dużym subwooferem 15" (RSS390HF) w obudowie zamkniętej 140l netto.
    Chciałem dokupić do niego parę monitorów np. STX Foton MX-140
    Okazało się jednak, że zmieniam salon na większy - 35m2
    Zastanawiam się czy nie zmienić monitorów na podłogówki?

Podobają mi się konstrukcje 3-way.
    Co sądzicie o rozszerzeniu STX FX-300 na konstrukcję 3-way przez dodanie M.15.250.8.FCX?
    A może zrezygnować z subwoofera i zrobieniu dużych podłogówek 3-way bass-reflex z :
    1 x T.10.250.8.PCX
    1 x M.15.250.8.FCX (lub W.18.180.8.FCX)
    2 x W.22.250.8.FCX

Zamieszczone przez grzechu45 Zobacz posta
    2 x W.22.250.8.FCX
    to jest glosnik raczej subwooferowy i slabo radzi sobie w kolumnach
    tak wiec albo jedna sztuka albo zostan przy 2 drogach

osobiscie poszedlbym w 10" AWXa (FCX, nie lubie zmian! :/ ) ale to bez sensu jak masz suba

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
      Co do 10" AWX, to właśnie przeglądałem fajny projekt Luszti z linia transmisyjną.
      A co sądzisz o GDM-15 + 2xGDN-18 AWX? Jak taki zestaw wypada w porównaniu z 2,5 drożnym FX-300?

Skomentuj

bez sensu zabieg
        skoro z fx-300 da sie wyciagnac srednie tony to po co dodawac tam kolejny glosnik za 200zl?

w foton fx-300 gra to lepiej na srednich tonach. widocznie zmienili zwrotnice
        wiec sie da dobrze ze srednimi tonami

Skomentuj

A ja kiedyś filtrowałem taki zestaw

wielokrotnie też się robi układy 3 / 3,5 drożne z 18 stkami na basie i nie ma w tym nic dziwnego.ten sam głośnik może grac inaczej / lepiej kiedy da mu się konkretne zawężone zadanie w układzie wielodrożnym. Układy 3 drożne robi się nie tylko dlatego że jakiś głośnik nie gra średnicy a inny nie gra basu.
          Należy Sobie jednak zadać zasadnicze pytanie o zasadność finansową niekiedy takiego zabiegu - wszystko zależy co się chce osiągnąć. Układ 3 drożny na tych samych głośnikach potrafi być 2-3 razy droższy w budowie niż odpowiednik 2 / 2,5 drożny

Skomentuj

Jakiś zagraniczniak pokazał też taką konstrukcję. Jakoś inni widzą sens robienia tego, tylko u nas nie ma sensu.
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-3way-speakers

Skomentuj

Mi również wydaje się, że mniejszy głośnik w obudowie zamkniętej lepiej odda średnie tony niż większy w obudowie bass-reflex dodatkowo przetwarzający bas.
              Dodatkowo częstotliwość dla głośnika wysoko tonowego można ustawić wyższej, co ponoć poprawia brzmienie kopułki.
              Nie mam doświadczenia, ale temat dla mnie ciekawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                Układ 3 drożny na tych samych głośnikach potrafi być 2-3 razy droższy w budowie niż odpowiednik 2 / 2,5 drożny

Czyli różnica w cenie zwrotnicy stanowi cenę całego zestawu 2/2,5 drożnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                  Jakiś zagraniczniak pokazał też taką konstrukcję. Jakoś inni widzą sens robienia tego, tylko u nas nie ma sensu.
                  https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-3way-speakers
                  Wygląda super. Ciekawe jak gra w porównaniu z FX-300.

Skomentuj

Czaruję...
                  X