Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Speaker Workshop

Witam.
    Mam pytanie. Czy do speaker workshop najlepszy bedzie mikrofon pomiarowy Panasonic WM61a? Mozna go na wolumenie kupic?
    Aha i jeszcze jaki przedwzmacniacz jest potrzebny do niego i skad go wziac jak ktos wie.

na audiomanii jest FAQ do SW

Skomentuj

Ma ktos schemat do przedwzmacniacza? Moze sprzedaje ktos taki przedwzmacniacz?

Skomentuj

Było to niedawno na forum, poczytaj. Chyba topic sprzedaje preampy czy coś wtym stylu...

Skomentuj

napewno było bo pytałem i uzyskałem satysfakcjonującą odpowiedź
          w temacie nawet bylo cos o preampie wiec nie powinno byc problemu ze znalexzieniem...

Skomentuj

Ok, znalazlem dzieki :)

[ Dodano: 2005-02-24, 18:10 ]
            Mam jeszcze pytanie czy na wolumenie mozna kupic resory do regeneracji glosnikow. Chodzi glownie o tonsil gdn 16/15.

Skomentuj

w razie gdyby ktoś kiedyś szukał
              http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2639

Skomentuj

Witam, odświeżę temat:
                jaki mikrofon pomiarowy zastosować do pomiarów i całej zabawy ze Speaker Workshop?
                no i jaki preamp? Czy preamp Vivanco MA222 będzie odpowiedni?
                pozdrawiam

Skomentuj

A ile masz na to kasiory?

Skomentuj

ale podstawowe pytanie, świadczące o tym, że nic nie szukałeś sam zanim napisałes posta...
                    wejdź na stronę główną w artykuły i znajdziesz tam wszelkie informacje.
                    O przedwzmacniaczu też są tematy na forum

Skomentuj

Dajcie sobie spokój ze SpeakerWorkshop. Są o wiele lepsze programy do głośników, a przede wszystkim intuicyjne w obsłudze.
                      http://www.artalabs.hr/download.htm
                      http://www.ijdata.com/LspCAD_demo.html

Skomentuj

Jeszcze BoxSim, poprawnie działający symulator z możliwością importowania charakterystyk przenoszenia i impedancji, do ch-ki HolmImpulse, do impedancji LIMP i na takim zestawie pracuje mi sie znacznie lepiej niz na SW.
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

dzieki,
                          El_liero, szukałem ale nie znalazłem.... przeczytałem wszystkie artykuły i są ogólne (bardzo interesujące i potrzebne nota bene) wiadomości ale ja zwróciłem się z pytaniem, czy ktoś zna, (poleca, pracuje, etc) konkretny produkt. Może nieprecyzyjnie zapytałem.
                          Proszę zatem o informację, jaki konkretnie mikrofon polecacie do pracy z SW (lub innym programem wspomagającym projektowanie głośników)? Od początku tego wątku przez 9 lat rynek pewnie się trochę zmienił, więc może wiecie "co w trawie piszczy". Marios - z kasiorą to jest tak: fajne mikrofony np. Behringer8000 kosztują około 200zł. Nie ukrywam, że trochę sporo, ale jeśli jest to najniższy pułap to trudno, skalkuluję, poczekam, uzbieram. Może jest jednak coś tańszego o liniowej ch-ce w interesującym nas zakresie 20-2000Hz?
                          No i preamp: rzeczony Vivanco MA222 za 70 zł do przełknięcia. Ktoś miał z nim do czynienia? Może inny polecacie? (sam robił nie będę, lepiej jak w systemie pomiarowym będą elementy sprawdzone
                          pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez rafao21 Zobacz posta
                            fajne mikrofony np. Behringer8000
                            Na razie zrób sobie na WM61A ma liniowe pasmo w zakresie typowych częstotliwości podziału a duża zaletą jego jest wielkość.
                            Jest mały więc można go wcisnąć w cieką długą rurkę od której nie będzie odbić.
                            Druga spr . bez kalibracji mic jest fabryczny jest bezużyteczny bardziej niż ten z wm61.

Jak zaczynasz nie ma sensu zakup takiego mic-a.
                            A zamiast pre kup kartę z pre :) E-MU :)

Skomentuj

przeczytałem wszystkie artykuły i są ogólne

Proszę zatem o informację, jaki konkretnie mikrofon polecacie do pracy z SW (lub innym programem
                              np. wkładka WM-61a dzieki ktorej zrobisz mic o b.dobrych parametrach a juz na pewno wystarczających

fajne mikrofony np. Behringer8000 kosztują około 200zł.
                              Ten "majk" jest na w/w wkładce, wiec....
                              Poza tym jak inne tego typu jest na phantomie wiec....

No i preamp
                              Wallin`a ?
                              http://diyaudio.pl/content.php/77

Skomentuj

Dzięki za pomoc. Wybiliście mi skutecznie z głowy tego Behringera... kapsułki Wm61A zamówione, zrobię mic wg takiego opisu:
                                http://www.libinst.com/micassem.htm
                                jeszcze jakaś rurka z Casto i RCA... no i mam kolejne pytania:
                                - rozumiem, że do zasilania WM61A nie potrzeba zasilania phantom?
                                - czy, w przypadku gdy mam kartę zintegrowaną w kompie (netbook-u) z wejściem mic, to potrzebuję preamp?
                                - czy lepsze będzie zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej (np.miditech audioface II, M-audio audiophile, axago ADA X-5, albo jakiejś tańszej) łącznie z preampem? czy bez?
                                wybaczcie te pytania, ale próbuję sobie te wszystkie informacje poukładać w głowie...
                                pozdrawiam

Skomentuj

-nie potrzeba
                                  -do wej. mic nie potrzeba, ale ty używaj wejscia line in a wtedy pre potrzebny
                                  -lepsze, dzwiękówki laptopów są tragiczne.

Skomentuj

czy lepsze będzie zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej (np.miditech audioface II, M-audio audiophile, axago ADA X-5, albo jakiejś tańszej) łącznie z preampem? czy bez?
                                    E-MU 0202/0204 - ma wbudowany mic amp dobrej jakości z regulacją wzmocnienia.
                                    Trzeba tylko dorobić jakieś zasilanie mica. ja ma baterie 9V + prosty regulator na 5V .
                                    Do tego potrzebny jest jakiś wzmacniacz audio - ale nie normalny stacjonarny.
                                    Najlepiej zrobić sobie kilku kilkunastu watowy na jakieś kostce . Z normalnym wzmacniaczem łatwo popalić głośniki .
                                    Ja mam na tda1554q zasilany z 12V jeden kanał w mostku. Aplikacja to kilka elementów tylko trzeba kondensator wejściowy zwiększyć do co najmniej 1u żeby nie obcinał niskich tonów.
                                    Steruje z wyjścia słuchawkowego EMU bo ma analogową regulację głośności.

Niestety do SW będzie potrzebny win XP bo na 7 skacze latencja i nie da się nic zmierzyć .
                                    (da się bez problemu ARTĄ i lspcad ale nie są to darmowe programy no i trudniejsze w obsłudze)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Ja mam na tda1554q zasilany z 12V jeden kanał w mostku
                                      Raven1985, można stosować układ w mostku w przypadku pomiaru impedancji w SW? W Arcie nie jest to zalecane, i tak podłączona kostka pokazywała mi cuda.

Skomentuj

Nie w mostku się nie da. Do pomiaru impedancji nie stosuje wzmaka wystarcza to co jest wbudowane w emu na wyjściu słuchawkowym.

Skomentuj

Czaruję...