Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki. Kiedyś była dość długa dyskusja ale chyba na zastępczym daudio.pl o podawanym wartości napięcia jakie powinno być podawane na głośnik do tego typu pomiarów.
    Konkluzji jednoznacznej nie było poza tym że każdy producent stosuje różne napięcia a FS jest inne przy 0,5 v i 2 v..

Skomentuj

No do duzych głośników 8 cali i powyżej trzeba już jakiś wzmak podłączyć żeby zawieszenia zaczęły pracować bo inaczej wyjdą głupoty.
      Ale ja większych niż 18 cm zbyt czeto nie mierzę

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        No do duzych głośników 8 cali i powyżej trzeba już jakiś wzmak podłączyć żeby zawieszenia zaczęły pracować bo inaczej wyjdą głupoty.
        jeśli możesz to mi to wyjaśnij; bo skoro tak to stosowane pomiary 1W/1m to bzdura ?

Skomentuj

Jaka bzdura ? Przecież mowa jest o pomiarze imp. do wyznaczenia TS-ów .

Skomentuj

ojej,(...) no to w takim razie samo to:
            Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            jeśli możesz to mi to wyjaśnij

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              no to w takim razie samo to:
              Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
              - wynikające z zjawiska różnicy wartości współczynnika tarcia statycznego i dynamicznego - problem dotyczy w zasadzie mocy sygnału - potraktowanie 18 calowego potwora mocą 0,1W jaką typowo "wyciąga" speaker warkschop powoduje, że drgania układu są na tyle małe, że nie pracuje całe zawieszenie a jedynie jego fragmenty.
              ...

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post260395

Skomentuj

Szkoda że stx nie podaje jakie napięcie zostało użyte do pomiarów, zresztą teraz już nawet nie ma nawet wykresu.
                U Seasa jest wszystko..:)

Skomentuj

Czaruję...
                X