Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panele fotowoltaiczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie wszystkie taśmy przy biurku zasila jeden zasilacz, jak dokładałem ten dłuższy odcinek to po prostu dopiąłem równolegle kolejną tasiemkę.
    Zasilacz to 12V LG od jakiegoś monitora.
    Bardzo mnie zdziwiła taka awaria, bo poza biurkiem jeszcze w kilku miejscach używałem tej taśmy i wszystko działa idealnie, a tu 80% paska zmarło.

To po co mi ledy pod stołem, to chciałem mieć takie doświetlenie podłogi, jak siedzę po nocach i mi coś spadnie to na takiej podłodze wszystko widać. Dodatkowo jakoś tak przyjemnie jak coś światła dookoła więcej.
    Last edited by Marcin V; 24.10.2020, 20:17.

Skomentuj

a jakie masz długości tych pasków? nie był tej jeden jakoś dłuższy? zasilanie w powinno być dość gęsto - staram się nie zasilać taśm dłuższych niż 1,5m.. albo staram się dopinać z zasilaniem gdzieś w połowie długości..

Skomentuj

Jeden 50mm (klejone do drewna), dwa 100mm (klejony do drewna), jeden 200mm (klejony do drewna) jeden 100mm (klejony do drewna i przykryty dwoma warstwami taśmy malarskiej dla rozproszenia światła i zmniejszenia natężenia oświetlenia), jeden 550mm (klejony do stalowej szafy rack).
        Ten najdłuższy ma problemy, wszystkie pozostałe mają wszystkie diody sprawne.

Aż się zdziwiłem że tego tyle jest :) dawno nie zaglądałem na to oświetlenie, wszystkie diody poza tym długim sprawne.

Skomentuj

haha 550.. i masz odpowiedź.. podciągnij przewód i zasil go z dwóch stron + jak się uda to jeszcze po środku ;-)

Skomentuj

Z tego co rozumiem to 550 milimetrów. A to mówisz o 1500 milimetrów ;D

Skomentuj

Ja to odczytalem jako cm... zakładałem błąd jednostki.. @Marcin V cm czy mm?

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                550mm (klejony do stalowej szafy rack).
                Czasami problemem jest metalowe podłoże, lubi się robić zwarcie na końcówkach albo czasami i na środku taśmy (czasami tylko warstwą kleju broni przed zwarciem)

Jaka to taśma dokładnie?

Skomentuj

Podłoże jest malowane proszkowo.
                  Szafa to stara telekomunikacyjna szafa od centrali DGT, jest jak czołg, gruba blacha i malowanie proszkowe które trudno nożem do tapet uszkodzić.
                  Odcinki w mm jak podawałem, najdłuższy coś nie działa (foto).

Nie świeci na środku i taśma się lekko odkleja więc raczej zwarcia jej nie grożą.
                  Zasilanie jest z prawej strony.
                  Końcówki są podklejone taśmą kaptonową, by dodatkowo je odizolować od podłoża.

Front szafki (nad LED) jest delikatnie ciepły, w szafie mam dyski, sieciówki, przetwornik ADDA, kilkanaście zasilaczy, preamp z iAMP100, wzmak subwoofera.
                  Więc ciepło naturalnie leci do góry.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja cien rypiem ^^

Tajemnica wieków rozwiązana, diod brakuje ^^
                  Dopiero jak to wyłączyłem i się przyjrzałem to widać, brakuje 10 diod.
                  Więc albo były jakoś ultra słabo zamocowane i same odpadły, w co raczej wątpię, albo moje dzieci uznały to za dobrą zabawę.

Nic taśma do wymiany :)
                  Last edited by Marcin V; 29.10.2020, 11:59.

Skomentuj

Ja do okapu kupiłem sobie ledy jako zamiennik takich halogenów coś takiego: .
                    Potrafiło się to tak grzać, że w oprawi zostawały same nóżki a cały ten talerzyk z ledami odpadał.

Skomentuj

Dzięki za wszelkie informacje. Ja aktualnie zbieram tego typu tematy, bo w przyszłym roku będziemy montować panele.

.
                      Last edited by Kruchan; 07.07.2022, 08:50.

Skomentuj

Czaruję...
                      X