Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer i jego moc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Komputer i jego moc

Witam.

Zmodernizowałem sobie kompa. Stary był juz naprawdę stary, zresztą i tak padła tam płyta główna. Komp był typu AT a teraz będzie ATX. Obudowy chyba nie będe kupował tylko starą troszeczke przerobie.
    Kupiłem płytę główną Soltek 75-KAV + Athlon 1,2 GHz + 256 SDRAM (PC 133) + Dysk Fujitsu 4,3 GB + GeForce 2MX400 64 MB. Muszę do tego jeszcze dokupic zasilacz ATX. Moje pytanie brzmi: czy zasilacz ATX 200W wystarczy??

lepiej cos mocniejszego 300 - 350 takie jest moje zdanie, wydaje mi sie ze 200 to malo

Skomentuj

200W bedzie malo. Ten stary Athlon potrafil naprawse duzo pradu ciagnac. Minimum kup 250 W dobrego producenta. Wiekszego nie ma sensu.
      Pozdro
      Dexter

Skomentuj

Ale mało to znaczy że co?? Będzie mi się wieszał czy co?? może w ogóle nie wystartuje??

Skomentuj

Lepiej kup cos mocniejszego np. 250W. Jesli podlaczysz duzo urzadzen np. HDD, CD-ROM to komp nie wystartuje.

Skomentuj

Prawda jest taka że jeśli kupisz zasilacz producenta krzak to i 250 czasami może być mało. Ja podobny zestaw ( procek athlon xp 1700 reszta podobnie ) napędzam od 1.5 roku zasilaczem 235 Wat i nie mam najmniejszych problemów ze stabilną praca compa.

Skomentuj

optymalny to 250-400 tak :) , i przestrzegam cie przed przesadnie tanimi bo moze sie spalic (od pukac). poczytaj fora, duzo o zasilaczach mozesz sie tam dowiedziec ktore radza i odradzaja
              http://forum.pcmaniak.pl/
              http://forum.ks-ekspert.pl/
              i ew. http://www.centrumxp.pl (moze cos tam byc ale nie musi).

Skomentuj

Fakt jest taki że najmniej uwagi przywiązałem właśnie do zasilacza. No i właśnie kupiłem taki przesadnie tani bo dałem za niego 16 zł na Allegro. Pewnie od razu trzeba będzie zamówić coś mocniejszego.

Skomentuj

mozesz miec tak, że np wsadzisz do cd-romu płytke i ta zacznie startowac i ....nagle komp ci sie zrestartuje! wiem z własnego doświadczeia! Ewentualnie przy probie kopiowania gdy dysk zacznie mieszac! Kup lepiej coś mocniejszego, na pewno nie stracisz, zawsze bedziesz iał zapas, nawet gdy bedziesz chcial pożniej dorzucic jakies urzadzonko (nagrywarka, karta tv itp) a nawet jak zmienisz procka czy nawet płyte...

Skomentuj

bardziej bym sie bal ze komp mi sie spali na tanim zasilaczu :/ lepiej zainwestowac w cos bezpiecznego i dobrego :/ nie mowie ze tani jest zly ale lepiej dozbierac i cos pewnego kupic

Skomentuj

ja mysle ze 300 modecoma(w najlepszym wypadku) albo inna tanszej firmy w zupelnosci wystarczy do twojego sprzetu, no chyba ze planujesze ekstremalny OC ale to raczej nie na tym sprzecie :)

http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?5 tutaj mozesz policzyc ile wat potrzebujesz ja bym nawet sprobowal z ta 200 :) ale na wlasna odpowiedzialnosc :)

Skomentuj

200 nie wystarczy. 250 nie ma sensu tak samo jak 300. Mysl przyszlosciowo. MInimum 350 W dobrego producenta.

Skomentuj

Kup sobie jakąs 300-etkę z PFC markowego producent świetnie wykorzystuja pobierana energię i są bardzo wydajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez nikin4
                            Kup sobie jakąs 300-etkę z PFC markowego producent świetnie wykorzystuja pobierana energię i są bardzo wydajne.
                            Jaki sens ma kupowanie zasilacza 300W??
                            Trzeba myslec przyszlosciowo.

Skomentuj

EZO to może zaraz od razu 450WAT do takiego zestawu to wydatek zbędny góra to 350WAT wyższe moce zasilaczy w dobrym wykonaniu to drozyzna nie warta stosowanie i pieniędzy do takiego zestawu.

Skomentuj

do tego m zestawu w zupelnosci wystarczy 300-350 wat

Skomentuj

Ale bedzie zmienial sprzet pewnie za jakis czas to po co sie rozdrabniac ??
                                  Napisales ze pracujesz w serwisie to pewnie dlatego ta piszesz. :). Bo gosc zmieni sprzet to i zasilacz bedzie musial czyli 2x jednemu klientowi wcisniesz zasilacz :)

Skomentuj

Ja mam Athlona 1000MHz 256RAM'u na plycie Asus'a GF3 Ti 128MB DDR dysk WD200GB i nagrywarka Lite-on 24x10x40 i wszystko dziala na zasilaczu 300W bardzo poprawnie.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

EZO sadządz po częściach i nie obrazając kolegi części kupione do tego zestawu nie świecą nowością był raczej to zakup z ograniczeniami finansowymi więc po co karać kolege wydatkami Bóg wie jakimi na super piec do zasilania przeciętnych podzespołów .
                                      To jak drogie markowe alufele do 15 letniego malucha!!!

Skomentuj

Wlasnie to samo chcialem zauwazyc. Kolega wymienial bardzo stary komputer na stary komputer. Napewno kolejny zakup bedzie mial miejsce za 10 lat. Nalezy jeszcze pamietac o sprawnosci zasilacza. Im mniejszy pobor pradu przez komputer tym sprawnosc zasilacza spada (w stosunku do jego mocy nominalnej) Pobierajac 150W z zasilacza 450W obciazamy go w 33% a jego sprawnosc wynosi wtedy cos okolo 40% (zalezy od modelu) I teraz zagadka ile mocy bedzie pobieral taki zasilacz z gniazdka ??
                                        Otoz 375W !! 150W pobierze komputer a reszta zamieni sie w cieplo.
                                        Pozdro
                                        Dexter

Skomentuj

Czaruję...
                                        X