Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto robić kolumny z budżetem do 1000zl, czy kupić marketowki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto robić kolumny z budżetem do 1000zl, czy kupić marketowki

Witam Panowie, nie wiedziałem gdzie napisać temat , najbezpieczniej będzie tu

Mam salon 40m2, od miesiąca szukam jakiś kolumn do około 1000zl , które zagrają tak bym był zadowolony. Od razu pisze, że audiofilem nie jestem mam ucho amatora, nigdy nie słyszałem dobrych kolumn.

Przeglądając różne fora i internet jedyne kolumny godne uwagi w tej cenie to STX Electrino 150. Powiedzcie mi czy warto zbudować własne kolumny oparte na projektach z tego forum w podobnej kwocie z materiałem ?

Podoba mi się kilka projektów , ale ten najbardziej
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-Marios

Czy te kolumny zagrają lepiej niż Stx electrino 150 ?

zagraja nie gorzej, wiec smialo rob!
    diy daje duzo wiecej frajdy!

Skomentuj

Frajdy to napewno , tylko że nie mam wcale narzędzi , frezarki by to wszystko ładnie podocinać, musiałbym szukać jakiegoś stolarza. Dlatego pytam , bo jeśli nie będzie dużej różnicy, to mimo chęci nie będę robił , tylko kupię gotowe.

Panie Pawle, uwzględniając jakość dźwięku to duża będzie różnica na korzyść robionych samemu kolumn ? :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Frajdy to napewno , tylko że nie mam wcale narzędzi , frezarki by to wszystko ładnie podocinać, musiałbym szukać jakiegoś stolarza. Dlatego pytam , bo jeśli nie będzie dużej różnicy, to mimo chęci nie będę robił , tylko kupię gotowe.

Kolumny byłby by w salonie więc chcę by ładnie wyglądały a nie straszyły gości :)

Panie Pawle, uwzględniając jakość dźwięku to duża będzie różnica na korzyść robionych samemu kolumn ? :)

Skomentuj

zdecydowanie robić samemu , formatki i frezowania pod głośniki można zamówić online - a tutejszych projektów nie nadzoruje księgowy który placze przy każdej dodatkowej cewce czy kondensatorze w zwrotnicy . wiec i jakość jest bezkompromisowa , jak to przy robieniu dla siebie .

Skomentuj

Często słyszę stwierdzenie, że im droższy sprzęt tym bardziej się opłaca DIY, z którym w sumie się zgadzam.
          Ja mimo wszystko zachęcam do wyłożenia trochę więcej, choćby kosztem rozciągniecia prac w czasie.
          U mnie co do zasady DIY jako cały system to proces prac i udoskonalania bez takiego pojęcia jak "skończyłem". Taka japońska filozofia😁
          No ale to są Twoje założenia i decyzje. Potem może się okaże że to Cię wciągnie i wtedy też będziesz ciągle coś dłubać.
          Last edited by jamess8; 30.11.2020, 12:20.

Skomentuj

Dłubanie fajna sprawa tylko trzeba mieć czym i gdzie.
            Jak to tylko jednorazowa zabawa to zakup narzędzi znacząco obciąży budżet.
            Można też część prac komuś zlecić ale to już zmniejsza całą przyjemność z tego dłubania.
            Czy warto zrobić samemu? Warto!

Skomentuj

Dzięki Panowie, podejmę się próby wykonania kolumn, poszukam jakiegoś fajnego projektu, lecz część prac muszę komuś zlecić, bo sam nie mam odpowiednich elektronarzędzi .

Skomentuj

Tak na zachętę. Dłubanie z zeszłego tygodnia.

Skomentuj

Pobawić się można, daje frajdę, ale nie mając narzędzi i umiejętności nic do 1000zł nie złożysz imho.

Kup lutownice, frezarkę, szlifierkę, ściski i nawet jak kupisz najtańsze na rynku to już ci budżetu nie starczy na kolumny, przy zleceniu tego komuś wyjdzie jeszcze drożej

No chyba, że mowa o robieniu wszystkiego ręcznie brzeszczotem/papierem ściernym ... ale ja tego nie widzę przy podłogówkach ...

Skomentuj

Jak nie masz zadnego warsztatu i narzedzi to oczywiscie, ze sie nie oplaca. Chyba, ze patrzysz na temat przyszlosciowo. Najbardziej oplacalny wybor to zakup uzywanych kolumn markowych lub dobrze wykonanych projektow Diy, ktore ludzie czesto sprzedaja po kosztach.

Skomentuj

Zaje...ta jest ta mała frezarka Makity. Nawet nie przypuszczałem że tak często będę ją używał. A ta na baterie oczywiście jeszcze lepsza bo bardziej poręczna i nie ciągnie się za nią kabel, a mocą wcale nie ustępują.

I tak na dodatek jak z całym DIY, nie tylko audio, to po kilkunastu latach ciągłego dłubania które zamienia się prawie w narkotyk, możesz nie zgadzać się z wieloma opiniami panujacymi mainstream audio, bo zawsze będziesz szukał przysłowiowej dziury w całym. To wydaje mi się najbardziej niebezpieczne w tym hobby. Przypadkowo możesz obrazić sprzedawcę, właściciela salonu audio, innych hobbystów (sami się siebie wydzieramy tutaj, powiedzcie że nie) w ramach elitarnej wiedzy i demokracji. Wszyscy wiemy co stało się z Platonem.
                      Last edited by Pawel L; 30.11.2020, 18:29.

Skomentuj

Makitka RT0700 jest super. Poręczność i funkcjonalność jest świetna. Mocy do frezowania w MDF wystarczy.

Skomentuj

Dopytałem się wśród moich znajomych i będę miał dostęp do pilarki stołowej dosyć profesjonalnej, to już spory plus :)

Upatrzyłem taki projekt
                          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
                          lecz przetworniki, które tam są użyte praktycznie są nie dostępne.... szkoda, bo bym sobie z nim poradził, jeśli chodzi o skrzynie.

Skomentuj

Ja podpisuje dla pod tym co napisał PM szukać już wykonanych projektów forumowych. A z drugiej strony za 1000 zł to nic lepszego jak stx electrino czy pylon pearl 20 się nie zrobi... tym bardziej, że kolega podstawowych narzędzi nie posiada.
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta

I tak na dodatek jak z całym DIY, nie tylko audio, to po kilkunastu latach ciągłego dłubania które zamienia się prawie w narkotyk, możesz nie zgadzać się z wieloma opiniami panujacymi mainstream audio, bo zawsze będziesz szukał przysłowiowej dziury w całym. To wydaje mi się najbardziej niebezpieczne w tym hobby. Przypadkowo możesz obrazić sprzedawcę, właściciela salonu audio, innych hobbystów (sami się siebie wydzieramy tutaj, powiedzcie że nie) w ramach elitarnej wiedzy i demokracji. Wszyscy wiemy co stało się z Platonem.
                              Ogólnie w tej branży to zazwyczaj są specyficzne osobniki. Co jeden to mądrzejszy, wiem to z własnego doświadczenia 😁
                              Nie mam wyksztalcenia w tym kierunku, po cholere jak ci po studiach mniej wiedzą mimo ze mają dyplom 😁
                              Last edited by jamess8; 30.11.2020, 19:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                Ja podpisuje dla pod tym co napisał PM szukać już wykonanych projektów forumowych. A z drugiej strony za 1000 zł to nic lepszego jak stx electrino czy pylon pearl 20 się nie zrobi... tym bardziej, że kolega podstawowych narzędzi nie posiada.
                                Popytałem ludzi i dostęp do narzędzi jednak będę miał, więc koszt ich kupna odpada. Przeglądam teraz gotowe projekty gdzie cena za głośniki wychodzi do 600zł. Najbardziej byłem zainteresowany Projektem opartym na STX FX-200, lecz głośniki użyte w projekcie są nie do kupienia wyszły jakieś wersje V2, więc zwrotnice musiałbym projektować od nowa. Bez systemu pomiarowego i zwłaszcza wiedzy nie dam rady zaprojektować zwrotnic. Tu się człowiek napalił i dupa....

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa

Skomentuj

Dziekuje Adzik, sprawdzałem te głosniki, lecz nie przeczytałem , że autor projektu napisał na ostatniej stronie
                                    "Dla innych zainteresowanych pytaniem - Tak można zastępować 1 wersję głośnika wersją V2 nie zauwazylismy aby zmiany poczynione w głośniku miały negatywny wpływ na filtracje."
                                    Jednak na stronie STX jest wersja w projekcie, trochę skomplikowane są te nazwy:)

Myślę, że jak dla amatora, taka kolumna będzie wystarczająca, a może się wkręcę w te hobby :)
                                    Last edited by Jaro85; 02.12.2020, 16:07.

Skomentuj

Zależy czego szukasz i czego oczekujesz. Moim zdaniem jeśli tylko o brzmienie chodzi to polecam poszukać używek, choć nie jest to ani szybki, ani łatwy sposób i w grę wchodzi tylko odbiór osobisty i osłuchanie.
                                      Jeśli lubisz klecić to DIY jest spoko, ja tam często w takim budżecie robię jakiegoś cheap tricka z K&T, tak żeby zastosować coś z czym się jeszcze nie bawiłem, dipole etc. Tutaj wadą jest to że dopóki nie zbudujesz, to nie będziesz wiedział jak to zagra właściwie, a koszta finalne będą na pewno wyższe niż założone, ale za to ile zabawy :)
                                      Kupno nowych gotowców za tę cenę to chyba najgorsze wyjście i nawet nie ma znaczenia czy tego posłuchasz czy nie, bo wiadomo jak to zagra
                                      Radom mały nie jest, do wwa blisko, ja bym szukał używki na początek ;]

Skomentuj

Hej. Postanowiłem Panowie wciągnąć się trochę bardziej w temat :)
                                        Wykonałem jiga według tego schematu

Zakupiłem za 50zł kartę Karta dźwiękowa CREATIVE Sound Blaster X-Fi, która była wymieniona na tej stronie http://www.artalabs.hr/requirements.htm , jako działająca z Artą.
                                        Niestety nie doczytałem, że nie ma do niej sterowników ASIO.
                                        Do tego kupiłem wkladkę Panasonic wm61a.

Będę wykonywał gotowy projekt Zap-audio i chciałbym sobie trochę pomierzyć kolumny i ogólnie zacząć się czegoś uczyć.
                                        Czy "sprzęt" który posiadam, brak sterowników ASIO (to mnie najbardziej martwi) i wkladka za 21zł pozwoli mi w przyszłości na wykonanie poprawnie grającej kolumny ?

Ogólnie bardzo byłem zjarany na Fat boya Pogromcy mitów (sorry za zawracenie tyłka na PW), lecz żona nie zgodziła się na tak szerokie kolumny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X