Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz cd Denon DCD-600NE lub coś w podobnym budżecie godnego uwagi.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz cd Denon DCD-600NE lub coś w podobnym budżecie godnego uwagi.

Witam forumowiczów,
    stoję przed wyborem odtwarzacza cd. Do tej pory niestety odtwarzałem muzykę z laptopa, chciałbym poradzić się czy Denon dcd-600ne jest godny uwagi czy lepiej nie zaprzątać sobie nim głowy?
    Jeśli znacie przyzwoity model w podobnym budżecie to napiszcie czym się warto zainteresować.
    Pozdrawiam

A może Sony ES?

Skomentuj

Ja tylko powiem, że szkoda pieniędzy na nowy odtwarzacz. Kup używkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Kup używkę.
        Starsze używki np. Pioneer różne modele stoją koło 150 zł jest to duża różnica cenowa względem nowego ale czy warto?

Te lasery w tych starych modelach są naprawialne?

Skomentuj

Są, musisz tylko sprawdzić czy laser jest dostępny. KSS13C jest chyba najpopularniejszy jaki spotkałem - prawdopodobnie dostać teraz oryginał graniczy z cudem ale podróbki też działają i nie ma co się przejmować. Wymiana o ile mechanizm nie jest przekombinowany to 3 minuty roboty. Mój pierwszy odtwarzacz DCD 635 Denona kupiłem z dobitym laserem i wsadziłem tam podróbkę i działa do dziś.

Skomentuj

nie ma sie co pakować w nówke, tym bardziej, że ten który wysłaleś jest najtańszą budżetówką, lepiej znaleźc jak chłopaki pisza, coś starszego lepszego używanego.

Skomentuj

a moze lepiej jakiś DAC ? nie trzeba żąglowac plytami a jakosc przetwornikow w dacu bije na głowę dowolne konstrukcje budżetowe CD - odpada tez bol tylka o laser w przyslosci . jesli kolega jest jednak zdecydowany to posiadam onkyo 7211 na sprzedaz

Skomentuj

No w zasadzie odtwarzacz CD ma sens jeżeli chcesz słuchać płyt. Jeżeli zależy na lepszym źródle to lepiej wybrać DAC'a.

Skomentuj

Jeśli zależy Ci na jakości brzmienia to raczej szukaj wśród używanych wyższych klasowo modeli różnych producentów. Najtańsze modele zawsze posiadały duże ograniczenia jakościowe.
                  Sam używam kupionego jako używany Denon DCD-3000. Kupiłem go w 1998 r. za ówczesne 2000 zł, a zarabiałem wtedy ok. 1300 zł. Nowy kosztował ok. 4000 zł. Pojechałem po niego pociągiem do Poznania i przywiozłem w reklamówce. Gra już u mnie od 22 lat.
                  Szukaj sprzętu po forach audio, od pasjonatów, hobbystów i takich co dbają o sprzęt. Na allegro to raczej takiego sprzętu nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta
                    a moze lepiej jakiś DAC ? nie trzeba żąglowac plytami a jakosc przetwornikow w dacu bije na głowę dowolne konstrukcje budżetowe CD
                    Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Jeżeli zależy na lepszym źródle to lepiej wybrać DAC'a
                    Dobrze to rozumiem? Gdy na lapku włączę byle jakie nagranie słabej jakości DAC przetworzy mi na dobrej jakości dźwięk?
                    Zdecydowany na konkretny model jeszcze nie jestem - troszkę przeglądałem ale mam mętlik w głowie.

nie trzeba żąglowac plytami
                    Porównywałem pierwsze lepsze płyty i o wiele lepiej brzmi. Jeśli DAC poprawiłby sprawę i usłyszał bym różnice to pomyślę nad tym rozwiązaniem.

Skomentuj

No byle jakie to nie (z pustego to i salomon nie naleje), ale jak będziesz odtwarzał CD na lapku z dobrym DACem to będzie lepiej to brzmiało niż na budżetowym odtwarzaczu CD.
                      Się utarło, że odtwarzacz CD super gra, niekoniecznie. Budżetowe modele mają tanie DAC i wcale nie są super. Dlatego jeżeli chcesz odtwarzacz płyt kompaktowych i mieć dobrą jakość to lepiej kupić coś używanego z górnej półki.
                      Osobiście używam taniego odtwarzacza CD ale u mnie jest on optykiem podpięty do amplitunera, wtedy amplituner przejmuje rolę DAC'a

Jeżeli kupisz DAC z wejściem optycznym to też możesz wtedy kupić tani odtwarzacz i do niego podłączyć.

Skomentuj

Kup jakikolwiek CD, do którego jeszcze produkują lasery i zewnętrzny DAC, co z tego że kupisz jakiegoś starego hajenda, jak po czasie lasera nie będziesz mógł wymienić, bo w necie zostaną tylko używane w stanie nieokreślonym.

Osobny DAC też daje możliwość grania z innych (nowocześniejszych źródeł) przy jakości czasem lepszej od CD (zdarzają się materiały o większej przepływności i rozdzielczości).

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                        Dobrze to rozumiem? Gdy na lapku włączę byle jakie nagranie słabej jakości DAC przetworzy mi na dobrej jakości dźwięk?
                        Zdecydowany na konkretny model jeszcze nie jestem - troszkę przeglądałem ale mam mętlik w głowie.
                        Zależy w jaki sposób wyprowadzisz SPDIF/I2S z laptopa, bo jak jakąś kiepską kartą no name, to warto mieć na uwadze tzw jitter, chyba że masz na myśli jakiś DAC gotowiec z USB.
                        Last edited by ampli; 03.01.2021, 18:17.

Skomentuj

miałem podobny dylemat pare lat temu - i zdecydowałem sie na zripowanie kolekcji moich płyt CD do flac - przy używaniu EAC połączonego z acuraterip nie ma możliwości żeby płyty zgrały się w jakości gorszej od oryginału .a zgrywa sie zwyczajnym napędem komputerowym .
                          odpadają problemy powiązane z wiekiem i jakością odtwarzacza audio - przeskakiwanie lasera po ścieżkach jego zużycie itp.
                          Nowoczesny DAC zjada te wszystkie odtwarzacze audiofilskie i potrafi obsłużyć gęste formaty ( DSD , pcm 192 khz 32 bit ) "podajesz" mu dane z komputera przez wyjscie usb, zas DAC łączysz bezpośrednio ze wzmacniaczem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                            Witam forumowiczów,
                            stoję przed wyborem odtwarzacza cd. Do tej pory niestety odtwarzałem muzykę z laptopa, chciałbym poradzić się czy Denon dcd-600ne jest godny uwagi czy lepiej nie zaprzątać sobie nim głowy?
                            Jeśli znacie przyzwoity model w podobnym budżecie to napiszcie czym się warto zainteresować.
                            Pozdrawiam
                            Tidal HI-Fi i masz większość dostępnej muzyki w formacie CD lub lepszym za 40 zł miesięcznie. Jest też wersja studencka z dwie dyszki i wersja rodzinna za sześć dyszek i można utworzyć sześć kont, co daje dyszkę za konto miesięcznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Kup jakikolwiek CD, do którego jeszcze produkują lasery i zewnętrzny DAC, co z tego że kupisz jakiegoś starego hajenda, jak po czasie lasera nie będziesz mógł wymienić, bo w necie zostaną tylko używane w stanie nieokreślonym.
                              Czy jeszcze te lasery są produkowane to w zasadzie ciężko stwierdzić. Kto serwisował to wie co w jakim modelu siedzi. Bez rozebrania i sprawdzenia nic na ten temat konkretnie się nie dowiem. Wpisując frazę laser wraz z modelem sprzetu jedynie coś na Ali pokazuje.

miałem podobny dylemat pare lat temu - i zdecydowałem sie na zripowanie kolekcji moich płyt CD do flac - przy używaniu EAC połączonego z acuraterip nie ma możliwości żeby płyty zgrały się w jakości gorszej od oryginału .a zgrywa sie zwyczajnym napędem komputerowym .
                              odpadają problemy powiązane z wiekiem i jakością odtwarzacza audio - przeskakiwanie lasera po ścieżkach jego zużycie itp.
                              Nowoczesny DAC zjada te wszystkie odtwarzacze audiofilskie i potrafi obsłużyć gęste formaty
                              Chyba to najlepszy pomysł, wszystkie problemy odpadają.

Skomentuj

The complete DAC D/A converter list with CD mechanism:
                                https://www.dutchaudioclassics.nl/th...verter_list/#D

Można kupić do tego Denona za ok. 150 zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                X