Szukam dobrej jakości zasilacza awaryjnego UPS. Jakie macie? Czym się sugerować? Zastanawiam się nad tymi polskimi Armac, mają dość dobre parametry, cenowo ok ma ktoś?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jaki zasilacz awaryjny UPS wybrać ?
Collapse
X
-
zależy co chcesz zasilać - niektórym urządzeniom wystarczy przebieg prostokątny lub sztuczna sinusoida, inne potrzebują pełnego sinusa na wyjściu. Ja bym unikał na pewno wersji offline, co najmniej line interactive albo online - tyle że drogie. Jest jeden model, najtańsze co znalazłem, żeby miało pełny sinus - http://armac.pl/oferta/ups-pure-sine...tive-o650epsw/
-
W kilku firmach montowałem polskie zasilacze awaryjne ETA. Co prawda duże, pod szafy serwerowe, 1-3 KVA, ale jakiś pogląd dają. Niektóre działają już 11 lat. Serwisowane co 3-4 lata. Zazwyczaj wymiana akumulatorów i przegląd, ewentualnie wymiana wentylatorów.
Żaden się nie popsuł, działają. Robią co mają robić i robią to dobrze. Mają świetną pomoc techniczną. Nie zlewają klientów.
Ostatnio w jednej z firm energetyka zaczęła coraz częściej wyłączać prąd i to na dość długo. Standardowa bateria przestała wystarczać. UPS mają gniazda do podłączenia dodatkowej zewnętrznej, ale na nietypowej wtyczce. Inne firmy chciałyby skroić na swoich rozwiązaniach. Tutaj sam dokupiłem akumulatory o większej pojemności, a od ETA kupiłem tylko wtyczkę. Nie dość, że nie utrudniali życia, to jeszcze podpowiedzieli jakie akumulatory są optymalne, żeby UPS poprawnie pracował.
Dla mnie fajna firma i Polska.Last edited by czarodziej; 07.02.2021, 18:13.
Skomentuj
-
Też miałem styczność. Niestety kilka ich zasilaczy się popsuło po gwarancji, jednak naprawili za w miarę normalne pieniądze. Miałem też przypadek, kiedy naprawili zepsuty zasilacz i ten znowu się zepsuł po miesiącu. Zaproponowali wymianę na nowy model ze zniżką 70%. Generalnie podejście do klienta uczciwe i co także ważne to w 100% polska firma.
Skomentuj
-
[...]mam jakiegoś taniego przy kotle gazowym[...]
... a do peleciaka co polecacie?
Trzy pompki. W niedalekiej przyszłości dojdzie 4'ta sztuka.
Plus oczywiście grzałka do rozpalenia - moc grzałki 400W.
Coś w okolicach 1 tysiak jest godna polecenia siłownia?Last edited by grzeczny_52; 08.02.2021, 10:02.
Skomentuj
-
Odkopię temat ^^
Znajomemu VFI 1000 TG 1000VA POWERWALKER i jest zadowolony, kominek z płaszczem wodnym (z pompką i resztą) działał mu na tym chyba 5 godzin.
Ja używam tej świni:
PowerWalker VFI 1000 CG PF1
Dodatkowo mam moduł SNMP do zarządzania, od premiery tego modelu używam go do zasilania routerów, nasów, swoich kompów i audio (dodatkowe okablowanie od UPS z korytarza poprowadziłem).
Ogółem od lat używam PW gdzie się da i zadowolony jestem z nich.
Skomentuj
-
Znajomy ma (a właściwie to miał) jakąś tańszą wersją zasilacza, roku nie podziałał i się zepsuł. Ponoć nie opłacało się naprawiać, więc musiał wyłożyć kasę na kolejny :P wydaje mi się, że w takim przypadku nie ma co się skusić na jakieś promki czy podejrzanie niskie ceny
https://sklep.magiakamieni.pl/Last edited by Kruchan; 07.07.2022, 08:48.
Skomentuj
Skomentuj