Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki zasilacz awaryjny UPS wybrać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki zasilacz awaryjny UPS wybrać ?

Szukam dobrej jakości zasilacza awaryjnego UPS. Jakie macie? Czym się sugerować? Zastanawiam się nad tymi polskimi Armac, mają dość dobre parametry, cenowo ok ma ktoś?

zależy co chcesz zasilać - niektórym urządzeniom wystarczy przebieg prostokątny lub sztuczna sinusoida, inne potrzebują pełnego sinusa na wyjściu. Ja bym unikał na pewno wersji offline, co najmniej line interactive albo online - tyle że drogie. Jest jeden model, najtańsze co znalazłem, żeby miało pełny sinus - http://armac.pl/oferta/ups-pure-sine...tive-o650epsw/

Skomentuj

Przed zakupem zapoznaj się jakie akumulatory siedzą w środku i ile kosztuje ich wymiana. Można się czasem bardzo zdziwić astronomiczną ceną tych podzespołów eksploatacyjnych.

Skomentuj

Akumulatory są zwykle standardowe, max kilka dyszek za sztukę.

Skomentuj

W kilku firmach montowałem polskie zasilacze awaryjne ETA. Co prawda duże, pod szafy serwerowe, 1-3 KVA, ale jakiś pogląd dają. Niektóre działają już 11 lat. Serwisowane co 3-4 lata. Zazwyczaj wymiana akumulatorów i przegląd, ewentualnie wymiana wentylatorów.
          Żaden się nie popsuł, działają. Robią co mają robić i robią to dobrze. Mają świetną pomoc techniczną. Nie zlewają klientów.
          Ostatnio w jednej z firm energetyka zaczęła coraz częściej wyłączać prąd i to na dość długo. Standardowa bateria przestała wystarczać. UPS mają gniazda do podłączenia dodatkowej zewnętrznej, ale na nietypowej wtyczce. Inne firmy chciałyby skroić na swoich rozwiązaniach. Tutaj sam dokupiłem akumulatory o większej pojemności, a od ETA kupiłem tylko wtyczkę. Nie dość, że nie utrudniali życia, to jeszcze podpowiedzieli jakie akumulatory są optymalne, żeby UPS poprawnie pracował.
          Dla mnie fajna firma i Polska.
          Last edited by czarodziej; 07.02.2021, 18:13.

Skomentuj

Też miałem styczność. Niestety kilka ich zasilaczy się popsuło po gwarancji, jednak naprawili za w miarę normalne pieniądze. Miałem też przypadek, kiedy naprawili zepsuty zasilacz i ten znowu się zepsuł po miesiącu. Zaproponowali wymianę na nowy model ze zniżką 70%. Generalnie podejście do klienta uczciwe i co także ważne to w 100% polska firma.

Skomentuj

Na ile mniej wiecej starczaja baterie w ups (chodzi mi co jaki czas średnio baterie nadają się na wymianę)?

Skomentuj

Wszystko zależy od warunków pracy akumulatorów i częstości awarii sieci. Od dwóch do pięciu lat. W domu mam jakiegoś taniego przy kotle gazowym i bateria po trzech latach jeszcze trzymają ponad siedemdziesiąt procent pojemności.

Skomentuj

[...]mam jakiegoś taniego przy kotle gazowym[...]
                  ... a do peleciaka co polecacie?
                  Trzy pompki. W niedalekiej przyszłości dojdzie 4'ta sztuka.
                  Plus oczywiście grzałka do rozpalenia - moc grzałki 400W.
                  Coś w okolicach 1 tysiak jest godna polecenia siłownia?
                  Last edited by grzeczny_52; 08.02.2021, 10:02.

Skomentuj

Odkopię temat ^^

Znajomemu VFI 1000 TG 1000VA POWERWALKER i jest zadowolony, kominek z płaszczem wodnym (z pompką i resztą) działał mu na tym chyba 5 godzin.

Ja używam tej świni:
                    PowerWalker VFI 1000 CG PF1

Dodatkowo mam moduł SNMP do zarządzania, od premiery tego modelu używam go do zasilania routerów, nasów, swoich kompów i audio (dodatkowe okablowanie od UPS z korytarza poprowadziłem).
                    Ogółem od lat używam PW gdzie się da i zadowolony jestem z nich.

Skomentuj

Znajomy ma (a właściwie to miał) jakąś tańszą wersją zasilacza, roku nie podziałał i się zepsuł. Ponoć nie opłacało się naprawiać, więc musiał wyłożyć kasę na kolejny :P wydaje mi się, że w takim przypadku nie ma co się skusić na jakieś promki czy podejrzanie niskie ceny

Last edited by Kruchan; 07.07.2022, 08:48.

Skomentuj

Czaruję...
                      X