Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór kondensatorów do budowy wzmacniacza do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór kondensatorów do budowy wzmacniacza do subwoofera

Cześć.
    Składam wzmacniacz o mocy około 120W w 8Ohm do subwoofera.
    Zastanawiam się nad tym czy wystarcza bardzo tanie kondensatory leaguer (w cenie około 20-30gr/szt) czy jednak wybrać trochę droższe np Nichicon FG (po 1-1,5zl/szt).
    Warto? Różnica będzie słyszalna?

Przy takich kosztach kondensatorów lepiej kupić firmowe, będą prawdopodobnie miały bliższe zadeklarowane wartości i tolerancję i dłużej trzymały pojemność.
    Różnic w dźwięku nie będzie przy pomierzonych o takich samych pojemnościach.

Skomentuj

Ładowanie drogich elektrolitów mija się z sensem , kup Jamicony lub wspomniane Leaguery.
      Zwróć uwagę bardziej żeby były na 105 stopni .
      Jak zamkniesz wzmacniacz w komorze w subwooferku to temperatura będzie dość wysoka.

Skomentuj

Takie luźne offtopowe spostrzeżenie. Świat oszalał .
        Na Fejsie gość się pyta jakiego mundorfa dać do zg25c... Serio? Kondensator wart więcej niż dwie kolumny...
        Absolutnie nic nie ujmuję autorowi tematu jednak ludzie już dawno z braku wykształcenia czy chęci poznania hobby stracili umiejętność logicznego myślenia

Skomentuj

Z tanich a dobrych są jeszcze Samhwa/Samsung, ROE/Vishay.

Skomentuj

Zwykle kupuje raczej tanie elementy ale ostatnio czytam na innym forum i mam wrażenie, że ludzie tam słyszą różnicę między jednym a drugim kondensatorem...
            Stąd moje wątpliwości...

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
              Zwykle kupuje raczej tanie elementy ale ostatnio czytam na innym forum i mam wrażenie, że ludzie tam słyszą różnicę między jednym a drugim kondensatorem...
              Stąd moje wątpliwości...
              U nas na forum kiedyś była dyskusja na ten temat ale szybko doszliśmy do wniosku, że jak ktoś słyszy różnicę, to niech sobie wstawia na wysokotonówce, czy średniaku za grubą kasę, a reszta
              dla własnego świętego spokoju daje polipropylenowe w akceptowalnej dla siebie cenie. :)
              Natomiast na niskich częstotliwościach to już większego znaczenia nie ma.
              Last edited by KAPRINT; 11.02.2021, 22:11.

Skomentuj

Masz jeszcze panasonic, philips, sanyo
                Zobacz sobie tutaj, mają ograniczony wprawdzie asortyment, ale sensowne kondensatory w sensownej cenie. Ja u nich kupowałem bo mam po drodze, więc po odbiór osobisty nie problem wpaść. Sprzedają też na allegro.
                https://shop.hfo.pl/pl/kondensatory_...zne-aluminiowe

Fajne mają takie foliowe vishay tego typu:
                https://shop.hfo.pl/vishay_mkt1813_10uF_250V
                Do zwrotnicy, albo (jak u mnie) na wejście do końcówki mocy - dźwiękowo jakiejś rzucającej na kolana różnicy między mundorfem pożyczonym od Lusztiego (mi szkoda kasy )a tym nie było
                Last edited by Micwoj; 12.02.2021, 09:18.

Skomentuj

Nawet nie poddaję rozważaniom czy warto do wzmacniacza montować kondensatory w kwocie 18zl/2szt.
                  U mbi kwestia jest tego czy 50gr czy 1,50zl. Robię sprzęt budżetowy a nie audiofilski bo i tak nie usłyszę różnicy (nie wiem też kto to potrafi usłyszeć).
                  Na konkurencyjnym forum jest temat gdzie ludzie składają wzmacniacz na układzie scalonym i kilku kondensatorach i niby ma to grać lepiej niż sprzęt za tysiące złotych. Dodatkowo jeszcze słyszą w tym wzmacniaczu różnice między jednym a drugim kondensatorze.
                  Ja taki nie jestem.

Skomentuj

Dałem 3,3uF jedynie po 14 za parę, na dwie sztuki na wejście sygnału jeszcze mnie stać :P
                    Przedtem miałem wimy i powiem ci że coś tam różnicę słychać. Nie namawiam przecież do ich instalowania w panel subwoofera tak misię tylko przypomniało, bo tych foliaków nigdzie indziej nie widziałem, a są spoko.

Ale jak masz po 20 groszy kupić samwha których jakość i trwałość podobno jest dyskusyjna vs sanyo czy philipsa po 50gr, to moim zdaniem nie ma co się zanadto zastanawiać jeśli składasz 1 wzmacniacz. Jakbyś składał 1000szt to owszem, każdy grosz trzeba z dwu stron oglądać.

Skomentuj

Może będzie okazja to porównam.
                      Konstruuje wzmacniacz na układzie scalonym ta8233. Na innym forum audio się tym zachwycają. Może będzie szansa kupić jakiś audiofilski kondensator i się przekonać na własne uszy.
                      Chociaż z drugiej strony moje źródło dźwięku to telefon lub komputer...

Skomentuj

Ja bym bardziej polecił Ci kupon markowych nieaudiofilskich kondensatorów przede wszystkim dla świętego spokoju. Jamicony wydają się być tanie i ok. Samwha miała różne opinie, leaguer to też jakaś niska półka.
                        Kondensatory mają rozumiem iść między układ a głośnik?

Skomentuj

Ta konstrukcja z układem scalonym to tak tylko z ciekawości. Kupiłem do niego kondensatory Jamicon FG.
                          Mam też Uniamp z kondensatorami leaguer no i konstruuje wzmacniacz do subwoofera.

Skomentuj

Czaruję...
                          X