Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

firewall

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

firewall

Cześć tak się zastanawiam nad zainstalowaniem firewalla. Ponieważ z mojego kompa kożysta czasem rodzinka ale potem ciągle musze walczyć z jakimiś wirusami czy trojanami słyszałem że firewall jest bardzo dobrym programem ktory naprawde potrafi ochronić kompa ale z drugirj strony wiem że firewalle są bardzo kłoptliwe tzn. są problemy z komunikatorami np gg lub w grach przez internet

tak więc co radzicie czy zainstalować czy nie ewentualnie jakiego firewalla
    no i oczywiście czy wy używacie i czy jesteście zadowoleni
    pozdrawiam:)

Ja używam sprzętowego,może być,mało kłopotliwy ale nie tak skuteczny jak softwarowy.Programik mi odpada bo mam 2 kompy i specyficzne oprogramowanie które pracuje w sieci i rządzi sie portami jak chce,zone alarm skapitulował.Musiał wszystko przepuszczać.

Skomentuj

Ja mam Kerio Personal Firewall i jest good.
      Wirusa żadnego... i mi w żadne sposób nie przeszkadza, gg i gry przez neta chodzą bdb:)

Skomentuj

Polecam sygate personal firewall
        Mam go non stop i zadne keyloggery wirusy itd niemaja prawa sie przedostac/wyslac cokolwiek
        oczywiscie mozna ustawiac o co pyta co blokuje a co udostepnia
        mozna pobrac ze strony : www.dobreprogramy.net (lub .pl lub .com - moglem sie pomylic)
        Pozdro

Skomentuj

ja obecnie uzywam ZONE ALERM.Zadnych wirusow,zadnego syfu,nie mam problemow z gg ogolnie polecam :]

Skomentuj

ja sam mam tiny personal firewall ,moge polecic dobrze monitoruje kompa..

Skomentuj

Ja mam nortona personal firewall 2003 i jest bardzo zadowolony, od czasu instalacji firewalla zero wirusów. I musze Ci powiedzieć, ze nie miałem kłopotów z błędnym działaniem komunikatorów czy graniem przez neta, jest to poprostu kwestia odpowiedzniej konfiguracji firewalla.

Skomentuj

w tym co ja mam masz okienko napisane jakie masz aplikacje odpalone i opcje co ma zrobic-zablokowac /pytac przy polaczeniu/odblokowac/wylaczyc/z kim sie laczy o ktorej godzinie . Dodatkowo sa logi i wszystko jest jak na dloni-bardzo latwy w obsludze
                Pozdroo

Skomentuj

ok dzieki zainstalowałem Outpost Firewall no i na razie jestem w trakcie konfiguracji mysle że zainstalowanie tego programu było dobrym posunieciem od razu człowiek sie czuje bardziej bezpiecny

Skomentuj

Ale i tak zaden nie pobije skutecznoscia ani wydajnoscia poczciwego iptables pod linux'em Majac odpalonego webmin'a mozna w miare prosto go skonfigurowac. Poza tym ze filtruje pakiety to potrafi tez forwardowac ruch z wnetrza sieci (pracuje jako router) i mozna udostepnic swiatu serwer z sieci wewnetrzej (IP prywatne) na IP publicznym...

Skomentuj

A czy nie macie problemów z przesyłaniem plików przez gg z powodu Firewall-a??

Skomentuj

Jesli firewall jest po obu stronach to moga pojawic sie problemy... Ale zawsze mozna na ten czas calkowicie otworzyc port po ktorym ten plik ma byc przesylany... Ale gdy firewall jest po jednej stronie to nie powinno byc problemow.

Skomentuj

Jak juz napisalem wyskakuje mi komunikat czy chce udostepnic polaczenie dla xxxx i klikam na tak/nie/wiecej informacji i mam takze kwadracik czy ma pytac o ta aplikacje w przyszlosci... :)
                          Pozdro

Skomentuj

Outpost Firewall jest po polsku i na razie nie miałem z nim problemów gram itp wysylam itd wszystko zależy od odpowiedniej konfiguracjii

Skomentuj

Czaruję...
                            X