Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektronarzedzia typu PEGASUS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elektronarzedzia typu PEGASUS

Co sadzicie o elektronarzedziach typu pegasus? Mowa tu o wszelkich wiertarkach i wyrzynarkach o smiesznie niskich cenach. Dostalem dzis ulotke jakiegos hipermarketu i oferuje wyrzynarke 350W albo wiertarke uidarowa 500W za 28 zl/sztuka :)

Chodzi mi o to, czy jezeli ewentualnie kupie ta wyrzynarke i wiertarke to czy po 2 godzinach pracy beda nadal dzialaly :) Slyszalem podobno, ze wyrzynarki sa nawet spoko w przeciwienstwie do wiertarek.

Znajomy miał taki badziew - włączył wiertarkę na udarze... i już nie było wiertarki.
    Podobno montują w nich plastikowe przekładnie :lol:

Skomentuj

jesli nie prowadzisz jakiejs masowej produkcji to takie narzedzia beda ci sluzyc wiele lat...chyba ze trafisz na wadliwe to najczesciej usterka wyjdzie po paru godzinach albo odrazu nie bedzie dzialac... do hobbystycznej dzialalnosci jaka prowadzimy nie potrzeba bosha...wystarczy topex i inne takie tylko pracxa z nimi nie jest jakas super komfortowa, ale da sie dzialac... w przypadku wyzynarek dobrze zadbac o brzeszczoty bosha...

Skomentuj

Ja mam wlasnie taki sprzet ("Kordax"). Nie narzekam ani na wiertarke, ani na wyrzynarke. Uzywam ich tylko od swieta. Do wiertarki potrzebne sa dobre wiertla. Sa takie komplety np. za 1,5 zl do betonu. Jak sie uprzesz to wtedy 1 wiertlo starczy nawet na 2 otwory. Z takim sprzetem trzeba wlasnie uwazac na niespodzianki typu plastikowe przekladnie. Zasada jest prosta - kupuje sie na wage, tzn. im ciezsze tym lepiej.

Skomentuj

ja używam tylko takich firm (jedynie wiertarkę mam zielonego bosha....już od chyba 5 lat i jedyne co w niej wymeiniam to klocki :) ), do tego co robię (inaczej: ile robię) są wystarczające.

jedynie w wyżynarce trochę trzeba było mocowanie poprawić, bo latało na lewo i prawo :) no i oczywiście tak jak Kudłaty pisze, brzeszczoty Bosha to w sumie podstawa

Skomentuj

wynalazek jak wiercisz jedna dziurke w roku moze i nawet nie jest to az takie tragiczne jednak gdy narzedzia zarabiaja na siebei i pracuja jak na nie przystało to lepiej kup jakiegob bosha skila czy black deckera a pegasusa zostaw w hipermarkecie

Skomentuj

niektóre tego typu uzadzenia się sprawdzają np mam wiertarke stołową i spisuje się świetnie. wybierająć takie nażędzia nalezy zwracać uwage na ich wage na 95% cięzsze będzie lepsze..

Skomentuj

odradzam wszelkie wiertarki wyrzynarki itp firm toy pegasus i itp.....

Skomentuj

Wierciłem kiedyś topexem w ścianie i rzeczywiście mają plastikowe przekładnie w środku. Nie dość, że dziury nie dało się wywiercić to jeszcze padła :-)

W zasadzie wiertarka to zakup teoretycznie na całe życie więc warto dołożyć. Jak się dobrze trafi to można dorwać Boscha, B&D za 160-170PLN.

A jak narzędzia mają naprawdę na siebie pracować to raczej HILTI i tego typu maszynki. Bosch, Skill, BD to raczej klasa średnia.

Ja w każdym razie nie kupuję żadnych narzędzi topexa itp. Wolę za wiertło dać 10PLN i przynajmniej się nie wkurzam jak wiercę :-)

Skomentuj

Z tymi wiertłami z marketów to jest skandal, ostatnio wierciłem dziury w obudowie z blachy 1 i po dwóch otworach wiertło nie miało ostrza. Co do wiertarki to mam jakąś starą z czasów PRL-u ma chyba ze 25lat i działa niezawodnie do tej pory, no i troche waży

Skomentuj

mam pegasusa rozebralem to i okazuje sie ze stojan jest zatopiony w tym plastuku jakis kiepskiej jakosci i niezbyt dokladnie dopoki nie rozgrzejesz zbyt mocno takiej wiertarki jest ok ale jak w betonie dasz jej po dupie to sie zaczyna przemieszczac i trze o wirnik ! :)

ja mam taka wierarke ale ja se nia poleruje,wierce w drewnie za beton to sie nie biore :)

Skomentuj

no cóż z narzędziami tak jak z autami lub głośnikami. tu tez wystepuje podział na klasy:
                        -taniocha dla początkujących: topex, toya, pegasus, einhell
                        -klasa srednia: zielony bosch, black&decker,dewalt, polscy producenci
                        -narz. profesionalne: aeg, makita, hilti, metabo, milwakuee

teraz w zależności od wymagań i posiadanej kasy zależy co kupimy. ja raczej unikam supermarketowego badziewia, jak juz kupować to raz a dobrze...

Skomentuj

Pegasusem też da się pracować,to nie jest sprzęt na budowe,fakt.Ale do "drobnego" używania sie nada.Wiem bo współpracuje z topexem a to on jest autorem tegoż sprzętu.Sam mam kilka maszyn z tej serii i jakoś chodzą.Potrzeba tylko wyczucia i wyobraźni.To nie jest seria dla zawodowców o czym swiadczy choćby cena.Nie polecam tylko urządzeń na akumulator.

Skomentuj

Ja mam wiertarke topexa i wyrzynarkę, wiertarka jest taka sobie ale działa dobrze, cegle mozna iercić spokojnie, wyrzynarka jak dl mnie jest super, jak się nie tnie cały czas tylko cś się potnie, odstawi itd to można spokojnie kilka lat pojechać...tylko trzeba dbać o ten sprzęt...dobre ostrza i wiertła to podstawa.

Skomentuj

ja pracuje na black@decker + topex. Wyzynarka topex sluzy mi juz 2 lata dobre ostrze i leci z cieciem nawet blatow 38 mm a ma jedyne 300W

Skomentuj

No to tutaj siemmylicie.Ja mam zestaw pegazusa a dokładnie najważniejsze wiertarke za 29zł i heh śmieszne ale chodzi już 2 lata i wywierciła już ok 1500 dziur w betonie oczywiście na udarze.Dlamnie niezniszczalna wiertara...Dzięki niej powstało pare zestawów grających :).....

Skomentuj

ja widzialem black&decker w castoramie za 128 zł. a topex jest za chyba 50 zł. własnie odkladam na black&deckera:)

Skomentuj

nigdy nie kupie wiertarki blac&decker`a... po paru dziurach rozleciala mi sie glowka... strasznie delikatny moim zdaniem sprzet... wole boscha...

Skomentuj

ja zakupiłem 1,5roku temu wiertarko/wkrętarko/szlifiero/wyżynarke B&D i jestem z niej bardzo zadowolony, coprawda spotkałem się z okresleniami że to taki amerykański topex ale mi się bardzo dobrze sprawuje,jedyny powód dla którego jej nie polece to cenaok800zł w polsce(pozatym już jej nie produkują)

Skomentuj

Ja mam np. taką wiertarkę i chodzi tylko szczotki wymianiam.
                                        Ona ma niby udar, ale rozkręcałem ją i rzeczywiście przekładnie są z plastiku, także do murów napewno się nie nadaje.
                                        Jak dla nas hobbystów - do obrabiania desek i materiałów lekkich w sam raz - regulacja prędkości obrotów, lewe/prawe obroty.

Jeżeli mogę dać Ci jakąś rade, to jak coś robisz tak(ń)im sprzętem - nieważne którym (wiertarka, wyżynarka, szlifierka) nigdy jej nie dociskaj na siłe do materiału, tego typu narzędzie powinno iść pod własnym ciężarem, no może z lekkim dociskiem. Inaczej pogniesz wał.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X