Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta dzwiekowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja slyszalem o 8.1 ale pytanie kto ma ochote poustawiac wkolo siebie 8 kolumn + subwoofer??? 5.1 to max do zastosowan domowychj, no chyba ma sie odpowiedni wzmacniacz (ale takich praktycznie nie ma w sprzedazy) i duza sale odsluchowa to moze docenic. Inna sprawa ze skad takie nagranie wziac? ja bym zupelnie olal wszystko co jest "ponad" 5.1.

Uzywam SB Live 5.1 i jestem bardzo zadowolony! Dziala znakomicie w fimach z dzwiekiem DD, bez zastrzezen! W grach nie wiem bo nie gram (szkoda czasu).

Skomentuj

UWAGA!
      Prosze was wszystkich o napisanie ktora karte wybrac(cos w stylu sondy)
      Jutro sie kocnza aukcje tych kart(Sb live! 5.1 i sb (live?)7.1 OEM
      Czekam i dziekuje za odpowiedzi
      Pozdrawiam

Skomentuj

SB Live 5.1 OEM

Skomentuj

SB Live 7,1 24Bit OEM

Skomentuj

ja polecam live 5.1, jesli rzeczywiscie chcesz 5.1 bo na zwyklym live! 1024 obsluzysz max 4.1 . Co do tego zwyklego live! slyszalem ze model CT4830 jest lepszy od CT4760 (CT4830 jest nowszy) audigy 2 nie kupisz na allegro za 50 zl :) pozostaje Ci zwykly live! i live! 5.1 ... wybor nalezy do ciebie pamietaj ze za ten 5.1 zaplacisz do 30zł wiecej, ale jednak to jest 5.1 a tego chyba potrzebujesz ? :]

PS ten live! 7.1 jest poto jak ktos ma zestaw glosnikowy creative GigaWorks 7.1 THX tak wiec zestawy 7.1 (a w nich wzmacniacze) to juz nie jest zadkosc... ani tez fortuna za taki sprzet. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9927 pozadny zestawik, nie zaprzeczycie. Ale poco karta za 90 zł do zestawu za 1370zł ?? no coz ja bym kupil cos lepszego do takiego zestawu np Herculesa ale chyba karty creative najlepiej wspolpracuja z zestawami creative... chociaz chuinka ich wie ; ) pozdrawiam

Skomentuj

to sie usmialem.........

Tak sie sklada ze mam Sound Blaster Audigy 2 ZS i zaplacilem za niego 259zl po odsluchach watpie zeby ktos ja chcial sprzedac (no chyba ze kupuje cos za ok 1000zl) a szczegolnie za 50zl <rotfl> dobree

Skomentuj

ogólnie SzumBlastery są do dupy... niby jakieś 24bity, ale to g. prawda.W rzeczywistości te karty mają 16 bitów, a efektywnie wykorzystują co najwyżej 12. Za sumę 50zł trudno coś doradzić, zastanówcie się: co można kupić za 50zł, jeśli najtańsza karta o przyzwoitych parametrach (np. M-audio Delta Audiophile 24/96) kosztuje dziesęć razy tyle... po prostu zrobienie dobrych przetworników musi trochę kosztować, tanie karty mają tylko niepotrzebne bajery.

Skomentuj

Zygmunt: Czy wogole kiedykolwiek miales stycznosc z kartami SB?

Skomentuj

ehh no 50zł bo to sa uzywane, tak jak stare wzmacniacze ktore sami zachwalacie, chodzi oto ze te karty maja to co potrzebne dla mnie smieszne bajerki sa w tych drozszych bo po co mi jakies super filtrowane wejscia na jakies gitary elektryczne ? Inna sprawa jest kupowanie karty za 50zł i do tego sprzet audio za 1500 zł <--- glupota
                    ale mi starcza taka za 50zł bo dla mnie bajerkiem juz jest obsluga 5.1 . Widze ze nikt tu nie zna zasad produkcji SB ... SB robi karte na nowym chipsecie ktory szczyci sie dobra jakoscia dzwieku reszta to dodatki i tansze modele to ot samo tylko poobcinane opcje dlatego w drozszej jako ze jest to wersja podstawowa (bez obciec) placimy wiecej za dodatki. Liczy sie chipset np Audigy 2 a te wersje gold to to samo tylko ze maja wlasnie te "bezsensowne dodatki" ktorych sam nie popieram. Karta to narazie do 250zł potem tez nie ma sensu lepszych. Pozdrawiam

Skomentuj

wektor, tak, miałem do czynienia z Szum Blasterami i w wielu niezależnych testach, różnymi metodami zawsze wypadały słabo. Na przykład S/N -65 dBA w LIVE! II to nie jest nic zachwycającego. To gorzej niż 12 bitów...
                      pozostałe parametry też nie zachwycają...

Proponuję właścicielom SB zassać programik Rightmark Audio Analyzer i sprawdzić tą kartę...

Skomentuj

Zygmunt:
                        http://audio.rightmark.org/test/creative-live!5.1-1644.html
                        http://audio.rightmark.org/test/crea...e5.1-1648.html
                        http://audio.rightmark.org/test/crea...e5.1-2444.html
                        http://audio.rightmark.org/test/crea...e5.1-2496.html

Dla karty ktora posiadam (Audigy 2 ZS) S/N w zaleznosci od ustawien ilosc bitow/probkowanie waha sie od 98-102 dBA.

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                          Dla karty ktora posiadam (Audigy 2 ZS) S/N w zaleznosci od ustawien ilosc bitow/probkowanie waha sie od 98-102 dBA.
                          sam to testowałeś??
                          nie wiem jak oni mierzyli tą kartę, ale dla parametrów, które powinny teoretycznie dać najlepsze efekty (24/96, czyli to czym się ludzie podniecają), wyniki są najgorsze, co dowodzi, że SB wcale nie ma przetworników 24 bitowych...

Skomentuj

Zygmunt: Linki podalem do testow ktore byly zrobione przez tworcow tego programu. W tej chwili nie posiadam juz karty SB Live ale jak ja kiedys mialem to wyniki byly podobne.
                            Dla karty Audigy 2 ZS pomiary robilem sam. Dla 24/192 S/N wyniosl 101.4 dBA.

Skomentuj

A na zaknczenie to wam powiem ze SB live 5.1 w brzmieniu jest IDENTYCZNE jak audigy 2. Wiem bo czytalem na ten temat dość sporo pozatym slyszalem opinie innych. Polecam strone www.eis.com.pl tam jest wiele dyskusji na temat roznych kart.

Skomentuj

a widziałeś te wyniki testu??
                                http://audio.rightmark.org/test/phil...edge-2496.html
                                też oni robili... wygląda tak, jakby im kabel nie łączył

Skomentuj

no racja być może z tym identycznym troche przesadziłem ale przetworniki uzyte w 5.1 a w audigy 2 sa te same (24 bity to tylko na pudełku radze lepiej porównać z prawdziwymi 24 bitowcami). Ja osobiście polecam karty Terrateca - dosyć tanie i satysfakcja gwarantowana

Skomentuj

Ta rozmowa i tak nic nie da. Mialem przez kilka lat SB Live 1024 i uwazam ze to byla bardzo dobra karta. Pozniej zmienilem ja na Fortissimo 3 i zmiana ta nie przyniosla moze wielkich rewolucji ale jakosc dziwku byla lepsza a co najwazniejsze slyszalna. W dodatku Fortissimo mialo obsluge Sensaury czym niestety SB nie moze sie pochwalic. Pozniej zmienilem Fortissimo na A2 ZS i zmiana tak niczego nie wniosla. Wedlug mnie brzmi ona bardzo podobnie do Fortissimo. Nie uwazam ze karty Creativa to 8 cud swiata ale S/N 65dBA to lekka przesada. Moj odkurzacz ma mniej :).
                                    ...zreszta sluch ludzki jest tak ulomny ze bardziej na niego wplywja napisy na pudelku niz sam dzwiek.

Skomentuj

A powiedźcie mi czy będzie durza różnica jak przesiąde sie z AC97 na SB Live 5.1

Przy wzmacniaczu Marantz Pm310 2x40W + Fenixy Front (jeszcze ich nie mam ale tranzakcja w trakcie :) )

??

Skomentuj

durza :) ...moze duza
                                        ...jak sie przesiadziesz z fenixow na scany.

Skomentuj

Sorki, ale Fenixy będą moimi pierwszymi powazniejszymi kolumnami i itak jestem strasznie szczęsliwy ze je będe miał :) Aktualnie używam sprzętu technics-a ( wierzyczka) i z tego co wiem to jakoś dźwięku jest na nich taka sama jak w Aiwach wiec wydaje mi ssię że w Fenix-ach będzie lepiej :)

Pytam się o karty, bo jak mam wydac 70 zł żaby nic nie odczuć ( a słuchu muzycznego nie mam i 5.1 nie będe podłanczął) to nie ma sensu.

Mam tu takie coś :
                                          http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45962220

Skomentuj

Czaruję...
                                          X