Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwora

sory za tak glupie pytanie ale nie wiem do konca co to takiego ,wytlumaczyl by mi ktos ??

połączenie dwóch elementów bezpośrednio..
    1. zwora - (w dobrym znaczeniu) kawałek przewodnika (np. drutu) łączący elektrycznie dwa elementy
    2. zwora - (a raczej zwara w złym znaczeniu) zwarcie, gdy zrodło jest maksymalnie obciązone, tzn gdy płynie maksymalny prąd jaki zródło może wydoić, do masy, jak na przykład wsadzisz nozyczki w kontakt
    nożyczki będą zworą a ty zrobisz zware :)

Skomentuj

zazwyczaj jest to kawalek drutu montowany w ukladzie scalonym by polaczyc dwa punkty lutownicze gdyz przeprowadzenie sciezki było niemozliwe lub bardzo trudne

Skomentuj

czyi jako zwore sie stosuje kawalek drutu ,ale oczywisci miedzianego czy tak?? nie wiem jak aluminiowy ale miedziany chyba jest stosowany czesciej niz ten pierwszy??

dzieki za pomoc :]

Skomentuj

Może być i plastikowy ważne aby przewodził prąd elektryczny i miał jak najmniejszą rezystance - by zamiast zwory nie montować rezystora, ale nie wiem co trzeba by było wsadzic by tak zrobić

Skomentuj

Jak w układzie niema dużych prądów,to przeważnie stosuje się obcięte nóżki z rezystorów.

Skomentuj

Ja tam daje drut lakierowany na np czerwono bo fajnie wygląda .

Skomentuj

PETERS, mam ten sam patent :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                  kawalek drutu montowany w ukladzie scalonym
                  to chyba przejęzyczenie bądź przeklawiaturzenie :P

wora to taki element druciany zamontowany na płytce w miejscu, gdzie nie można poprowadzić ścieżki lub czasem jak się coś poprawia na płytce.
                  zwory najczęściej robi się ze srebrzanki, którą można kupiś o różnych średnicach. Rezystorki mają nóżki ze srebrzanki, więc to jeden sh.. no chyba że potrzeba grubszą zworę.

Skomentuj

zwora to też może być rezystor o rezystancji 0R, w produkcji dość popularny.

Skomentuj

Zygmunt to to samo.Zwora pozwala zewrzec elektrycznie dwa pubktu.Takze np dwa zaciski w gniezdzie biwire powodujac polaczenie rownolegle sekcji wysokich i niskich.Mozna wymieniac caly dzien.Obojetne z jakiego przewodnika sie to robi, wazne jest jednak ze przy duzych pradach nie powinno sie laczyc przewodnikow miedzianych z aluminiowymi bo miejsce styku sie grzeje wprowadzajac rezystancje.

Skomentuj

Czaruję...
                      X