Mieszkam w bloku, mam pokuj 3,5m na 4m. Mam zamiar kupić do niego na podłogę panele. Pytnie takie co można dać pod nie aby wygłuszyc troche pokuj, znaczy aby nie było słychać u sąsiadów jak chodze po podlodze i zmniejszyć trochę falę akustyczną bo mam suba z głosnikiem w podłogę. Czy to się daje jekies specialne maty czy wykładziny pod spód doradzcie mi ? Co kupic?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wygłuszenie mieszkania (podłogi)?
Collapse
X
-
hehe, zgadzam sie z przedmowca... :)
dasz np 1 cm gabki wygluszajacej czy czegos takiego to bedizesz mial ruchome panele pod ciezarem ciala... ;/.
ewentualnie jak Cie stac to mozesz dac na calej podlodze w pokoju plyte MDF :), najgrubsza jaka jest, i dopiero na to panele <lol>hehe, zmniejszy sie przy tym objetosc pokoju, i bedzie lepsza akustyka.hehe
Skomentuj
-
To jest pianka do paneli podlogowych (latwa nazwa :) i standardowo ma 2-3 mm grubosci. Z grubszymi sie nie spotkalem. Z wygluszeniem podlogi to raczej ciezko. Najlepiej byloby dac styropian (nie za gruby) na to np. plyta wiorowa, a potem ta pianka i panele. Wtedy podloga idzie mocno do gory, ale wygluszenie jest niezle :).
Skomentuj
-
jak Tasior napisal b.dobra jest specjalna,zielona(impregnowana?) plyta pilsniowa.
u kolegi robilem podloge na 5cm legarach co ok 60 cm na to 18mm plyta wiorowa,w/w pilsnia i panele podlogowe.
pomiedzy podloga wlasciwa ,a plyta wiorowa 5cm welna mineralna.
idealne tlumienie krokow(stare budownictwo) no i ciepelko :)
zamiast paneli proponowalem korek techniczny,ale bylo to dosyc drogie rozwiazanie...:(
Skomentuj
-
kumpel jak robił u siebie podłogę, to pod panele kładł takie płyty, coś jakby trochę grubsza płyta pilśniowa (0,5 cm). Ogólnie jeśli chcesz wygłuszyć pomieszczenie, to najlepiej jest umieścić na ścianach, suficie i podłodze (to może być trudne) warstwy różnych materiałów, o różnych gęstościach.
Skomentuj
-
jak sąsiadowi jest za głośno to niech se sufit wygłuszy..Heheh ja mam na odwrot zastanawieam sie jaka nastepna konstrukcje zrobic by sasiadowi bardziej dokopac :)
a tak serio to czy te panele ci potrzebne ?? ja tam mam zwykły parkiet fakt ze kolumny mam powieszone na scianach ... posiadam 2 x subsat 6 i 2 x subsat7 firmy Boston do tego jeszcze ich suba
wiecz czasami nie slysze walenie szczota w sufit tylko jak stoje to czuje pod nogami ze ktos wali ;] ja tam bym se darowal panele i jakies tam maty
Skomentuj
Skomentuj