Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zestw GOTOWYCH Kolumn 5.1 do 1000zl ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zestw GOTOWYCH Kolumn 5.1 do 1000zl ?

Ok po 1 witam :) to moj debiut tutaj.

po 2.... Zapadla decyzja zakupu zestawu glosnikow 5.1 do "kina domowego" w tym przypadku konkretnie do komputera. Poniewaz zakup super ekstra wypasionych megaworksow cerative czy logitech odpada ze wzgledu na ich _delikatnie_ mowiac WYBRAKOWANA charakterystyke czy tez... a zreszta szkoda pisac...wiadomo o co chodzi.

Wiec tak przegladalem dziesiatki zestawow... np STX - patrze ogladam, czytam info mysle sobie oooo nice zestaw i cena jest przystepna... a za 10 min trafiam na jakims forum na opinie nieszczesnych uzytkownikow ktorzy zaluja zakupu...

Generalnie mam pytanie - Co byscie zaproponowali ?

Wymagania:
    - Zestaw ma byc gotowy (moze byc np STX, Koda, BRX, Czyjes wlasne produkcje robione na handel, jednym slowem - WSZYTKO - aby w zestawie i gotowe)
    - Zestaw ma grac przyzwoicie
    - Frontowe glosniki koniecznie 3-drozne, srodkowy moze tez?
    - Wysokosc Frontowych glosnikow nie moze przekraczac 73cm
    - Subwoofer aktywny, glosnik 30cm
    - Cena zestawu - w graniach 1500zl z wooferem

Bezczelnie blagam szanownych panow ekspertow o pomoc! :-) Spedzilem przed ekranem wieki, 2 dni temu skonczyla mi sie juz kawa, pies zdechl z glodu i dalej nic! Please Help!

Zobacz Tonsilowskiego Feniksa na allegro. w 1500 zmiescisz sie

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
      Zobacz Tonsilowskiego Feniksa na allegro. w 1500 zmiescisz sie
      Front fenixa niestety 900mm wysokosci - odpada :/

Skomentuj

wiec propouje polukać na allegro, przecierz nie musisz wszystkiego kupic na raz, pronuje kupic najpierw fronty np:
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45251453 -gdzieś widziałem znacznie taniej

centr i tyły:
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45507267

jak bedzie mało basu to sub, ale czemu koniecznie na 30cm głosniku?
        może taki:
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45147531

i juz mamy piekny komplecik:)

Skomentuj

W sumie racja, przetrzepalem allegro aukcja po aukcji ale szukalem po zestawach... moze faktycznie skompletowac cos krok po kroku :/

dzieki za linki

ps. ten tyl i srodek od od jamo to popierdoolki ;] zdziebko za male - szczegolnie srodek
          ps2. ciekawe za ile ten woofer zejdzie ;]

/edit btw perfect 150 maja reflex z tylu :/ a chcialem je postabic przy scianie

[ Dodano: 2005-03-21, 01:44 ]
          Co sadzicie o tym wooferku ?
          http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44631736

Skomentuj

Koda jedynie w tej cenie, a gra b.fajnie

Skomentuj

Moze http://www.hiend.pl/Asortyment/Amtec...06+SUB-506.htm ale mają też 90cm za to jaka cena.
              Pozdro.

Skomentuj

Napisałeś że mają być do komputera (wymienione creativki i inne mają jeszcze wzmacniacze) a ty o tym nie wspominasz - napisz jaki masz wzmacniacz oczywiście 5,1

Skomentuj

Zamieszczone przez Grzywa
                  W sumie racja, przetrzepalem allegro aukcja po aukcji ale szukalem po zestawach... moze faktycznie skompletowac cos krok po kroku :/

dzieki za linki

ps. ten tyl i srodek od od jamo to popierdoolki ;] zdziebko za male - szczegolnie srodek

Fakt te satelitki to podpierdułka, ale jakbys poszukał mozna znaleźć ciekawe propozycje, albo samemu zrobić:)

Perfect 150 nie mają br z tył -to konstrukcja zamknięta
                  pozdr

Skomentuj

hmm nie napisalem bo nie szukam wzmaka ;] szukam glosnikow

a wzmak hmm narazie mam kenwooda 5020 ;] i chyba taka opcja zostanie

[ Dodano: 2005-03-21, 16:36 ]
                    Zamieszczone przez dziejok

dzieki za linki

Fakt te satelitki to podpierdułka, ale jakbys poszukał mozna znaleźć ciekawe propozycje, albo samemu zrobić:)

Perfect 150 nie mają br z tył -to konstrukcja zamknięta
                    pozdr
                    fakt, zakmnieta moja pomylka

i chyba sie na nie skusze :/ zobaczymy

co do satelitek - nie zrobie samemu, nie mam na to absolutnie czasu :/ a chetnie bym cos sklepal tyle ze nie ma takiej opcji

Skomentuj

a ja bym sie chyba zdecydowal na KODE... mam przeczucie ze w tej cenie bedzie REWELACJA.

Skomentuj

heh wlasnie oblukalem kode i jedyne na front do 70cm to AV701F - marskie troche w sumie :/

heh nie wiem czy dzisiaj nie kliknac tych Tonsili Perfect 150, chyba lepiej zagraj niz ta Koda?

[ Dodano: 2005-03-21, 18:09 ]
                        ehh i wlasnie dostalem info, ze te Perfect 150 maja ok 6 lat :/ troche sporawo ? czy moze sie nie przejmowa?

Skomentuj

heh wlasnie oblukalem kode i jedyne na front do 70cm to AV701F - marskie troche w sumie :/

heh nie wiem czy dzisiaj nie kliknac tych Tonsili Perfect 150, chyba lepiej zagraj niz ta Koda?

[ Dodano: 2005-03-21, 18:09 ]
                          ehh i wlasnie dostalem info, ze te Perfect 150 maja ok 6 lat :/ troche sporawo ? czy moze sie nie przejmowa?
                          oj... 6 lat to troche jest jak na polska marke (teraz Tonsil jak najbardzije TAK) i nie wiesz kto tego uzywal i w jaki sposób... Z wygladu mi sie nie podobaja no i pamietaj ze musisz byc gotowy na renowacje membran i zawieszen wrazie czego... chociaz sam nie wiem ... 6 to z kolei nie tak duzo ale wcale nie tak malo.... Pozdrawiam

Skomentuj

A ja na twoim miejscu zkupił bym nowki Voyagery (na allegro za 999 zł z pzresyłką) , 85 cm wysokości (nie tak za dużo), i przynajmniej nowe i z gwarancja. U mnie w sklepie widziałem sestaw (central i 2 surround ) za chyba 450 zł. Do tego zestawu już suba narazie chyba nie potrzebujesz.....

Skomentuj

nie no bez jaj - voyagery same kosztuja 1000zl a gdzie srodek ? gdzie tyl ? o wooferze nie wspomne... to jedno
                              druga sprawa to ze sie nigdzie mi nie zmieszcza a miejsce jest jedno - i mam tam max 73 cm wysokosci...

Skomentuj

no witam. nie miałem okazji słuchać kody av701 ale o perfektach moge cos powiedzieć, bo takowe posiadam:) Przede wszystkim trzeba zacząć od tego ze był to jeden z najbardziej udanych modeli tonsila z lat 90tych, choć wcale nie najdroższe, owszem były bolero, rapsodie czy tango, jednak to właśnie perfekty oferowały najlepszy stosunek ceny do jakości. dlatego tez je wybrałem. są to dość spore kolumny regałowe (28litrów pojemności) i dość ciężkie bo az 11 kg/sztuka. obudowa jest wygonana niesamowicie solidnie, grube ścianki, no może oprócz tylniej:( tak wiec drgania są skutecznie tłumione. jest to typ obudowy zamkniętej która ma swoje wady i zalety. bas jest krótki, sprężysty i nie dudni, fakt nie schodzi zbyt nisko ale do muzyki niżej nie potrzeba- przynajmniej ja nie potrzebuje. wysokie tony dosyć ostre (typowe dla tonsila) zaś średnica, hmmm... to jest chyba najsłabszy punkt tych kolumn. kopułkowy średniak nie dość ze pierniuńsko drogi to jeszcze gra tak cicho ze go parwie nie słychać. za to mozna słuchać głosno i ciężko je przesterować- wymagają dosyć mocnego wzmaka, u mnie na diy lm3886 grają przepięknie, bas jest taki ze sub wyłączam, zaś wysokie delikatne i nie kujace. głosnik basowy ma 20cm średnicy wiec można juz spokojnie urządzać domową imprezkę- sprawdzone:).

czy 6 lat dla nich to dużo? cóż moje pochodzą z 98 roku wiec nają juz 7 lat ale są zadbane i nie widać zadnych oznak zuzycia. pianka przy basowcu jest dalej sprężysta i mam nadzieje ze długo pozostanie jak nowa. jedyną rzeczą na którą trzeba szczególnie uważac to przedni front panel -wiórówa malowana na czarno- bardzo łatwo ją uszkodzić- zwłaszcza krawędzie górna lub dolna. gdy sie uszczerbi paskudnie widać jak jest zbudowana płyta wiórowa:(

osobiście uważam ze w cenie do 300zł ciężko znaleźć lepszą propozycje, mozna kupic np tannoy m1 jednak one oferują zupełnie inny rodzaj dzwieku- nie dla mnie. tak więc, jeśli nie masz za duzo kaski a szukasz czegoś ciekawego polecam perfekty...

Skomentuj

thx za wyczerpujace info...

troche mnie przestraszles tym srodkiem :/ , ja akurat lubie wyrazny srodek a mniej ostre soprany
                                  jesli chodzi o bas - zamkniety to luz, wlasnie taki chce miec w kolumnach, huczec ma woofer - nawet za cene malej dziury pomiedzy nimi a wooferem

Skomentuj

napisz jeszcze z jakim wzmakiem mają grać. słuchałem ich kiedyś na diorze 502 i powiem ze tragedia- wysokie takie tssy, tssy, średnich mało i bas dudniący. ale ze wzmakiem na lm3886 jest juz znacznie lepiej :) Góra sie uspokaja, srednie idą do przodu i basik troszke szczupleje. tutaj duzo zależy od wzmaka.

Skomentuj

planowo ma grac z krf-v5020, moze kiedys cos sie zmieni ale pewnie i tak w tych samych barwach... nie trawie sony, techniksow, i innych shitow dla mas

[ Dodano: 2005-03-22, 09:23 ]
                                      ok szybkie pytanie - co sadzicie o tym?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45363827

kolo mowi ze przetworniki sa w idealnym stanie itp ze mocno zadbane ;]
                                      ;]

Skomentuj

cóż ja altusów nigdy nie lubiałem i raczej sie to nie zmieni. zupełnie nie odpowiada mi ich brzmienie, wysokie kłóją w uszy aż krew leci,a niskie przypominają mi jakby ktos kopał w tekturowy karton- takie jest moje zdanie. cena atrakcyjna ale bez odsłuchów bym nie brał.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X