Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie na studia ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie na studia ???

;/ od paru dni powaznie sie zastanawiam nad jakimis studiami, chce w koncu cos wybrac, ale nie wiem co :|. Chce isc na informatyke z elementami ekonomi, i prawdopodobnie na prywatne, bo zeby isc na panstwowe dzienne to nie mam takich znajomosci, ani nie naleze do najlepszych wiec zostaja prywatne. Myslalem na poczatku nad tym co jest na pierwszym miejscu w Newsweek'u wsrod prywatnych, czyli PWSBiA ( Prywatna Wyzsza Szkola Biznesu i Administracji) w Wa-wie, ale przeczylem w necie pare opinii o tej szkole od studentow no i odpada ( zandej pozytywnej niebylo ), teraz mysle nad WSHIP im. Łazarskiego (Wyzsza Szkola Handlu i Prawa) w Wa-wie, no i powazniej nad tym mysle, czytalem opinie to nie sa najgorsze, wiekszasc chwali...., zastanawiam sie jeszcze nad Koźmińskim, ale nie moglem zadnej opinii, (zadnego forum) znalezc o tej uczelni, i sam nie wiem co wybrac, moze macie jeszcze jakies inne propozycje, albo moze ktos z Was studiuje na w/w uczelniach i mi cos o nich napisze. :).

Dlaczego nie na panstwowa?? jeszcze masz troche czasu wiec nie boj sie sprobowac, nie ma sensu od razu zakladac ze sie nie dostaniesz. To ze studenci chwala albo i nie, to mozna interpretowac w rozny sposob. Jedni ida na studia zeby sie nauczyc czegos a inni tylko postudiowac. Ja na Twoim miejscu bym sie zainteresowal jakie szkola ma zaplecze, co zapewnia a czego nie, jaka ma kadre no i przede wszystkim czego sie mozesz tam nauczyc.

Pozdrawiam.

Skomentuj

ja mam inną propozycje znajdź sobie jakiś mniej oblegany kierunek i startuj na polibude albo na wat. jednak co uczelnia państwowa to państwowa :)

Skomentuj

Greg pyknij do mnie na gg, albo na priva, z jednego miacha jesteśmy, a ty tu nic nie podajesz :)

Polecam Ci państwową szkołę, sam kończyłem Uniwerek państwowy i powiem Ci, że gęsto często będą Cię pytać o szkołe i w tym przypadku z prywatną może być kiepsko.

Daj znać bo ciekaw jestem tych Twoich kolumienek

Skomentuj

Fizyka na polibudach jas t malo oblegana dostaniesz sie bez problemu..tylko ciezko sie utrzymac

Skomentuj

taa...
            ja mam inną propozycje znajdź sobie jakiś mniej oblegany kierunek
            idz na krawiectwo ... czy jak to tam sie nazywa.....

p.s. nie pisac ze nia ma takich ... ;]

Skomentuj

co ty, lepiej na operatora koparki :)

-------
              oczywiście to w formie żartu

Skomentuj

hm, ale ja chce na informatyke wlasnie isc ... ;/. Nie chce isc na WAT bo tam to za trudno sie utrzymac jest, i za trudna matma :).

"michu" dokladniej to mieszkam pod Ostroleka.....

Skomentuj

Ja się dziś obroniłem. Więc jestem mgr inż. Środowiska.
                  Skończyłem SGGW : Inżynieria Środowiska.
                  Nie żałuje.

Skomentuj

maly wywod. po pierwsze
                    bo zeby isc na panstwowe dzienne to nie mam takich znajomosci
                    nie wszystkie uczelnie panstwowe takie sa, ja chodze na PW i nie slyszalem, zeby sie dalo kupic miejscowke.
                    boisz sie WATu, dlaczego?? boisz sie matmy?? a Ty w ogole wiesz co to jest informa, to w duzym stopniu matma, no chyba ze rozmawiamy o wyzszej szkole na koncu swiata gdzie na kierunku informa nauczaja obslugi worda excela itp.
                    Łazarski to porazka, moja kuzynka na stosunkach miedzynarodowych nie miala tam jezyka obcego, pracy szukala rok po skonczeniu i pracuje jako sekretarka:) co do czytania rankingow, to ogranicz sie do Perspektyw, reszta to porazka pisana pod zamowienie, w jednym wyzsza szkola z Pcimia pobila na glowe UJ.
                    sluchaj ludzi z forum idz na PW lub WAT, na wiekszosc kierunkow egzamin to formalnosc i utrzymac sie da, system punktow semestralnych pozwala w razie problemow wydluzyc studia za darmo, ogolnie jest to bardzo przychylne. PW ma swietne wyposazenie laboratoria. Stosunkowo dobrze na PW patrza pracodawcy, zdecydowanie jest to uczelnia ktora ksztalci praktykow a nie teoretykow jak np. UW. minusem jest raczej sredni jezyk obcy, ale nie jest najgorzej. aha tylko sprawdz na co idziesz, bo zdarza sie ze ida ludzie na pale na jakies kierunki np. ktos nie chcial na mechanike i poszedl na mechatronike
                    fajni ludzie, tanie akademiki, ciekawe zajecia (nie wszystkie) dobre perspektywy, startuj na pw, zreszta egzaminy sa na pocztaku lipca, jak sie jakims cudem nie dostaniesz to nabor na prywatnych trwa do samego października:)

Skomentuj

dokładnie są kierunki (np mechatronika IHiP IP MEL) gdzie w miare prosto się dostać!! rozczaruje cię informatyka to w 90% matma zwłaszcza pierwsze dwa trzy lata. powiem tak jak sobie średnio z matmą radzisz to odrazu odpuść sobie informe i elektronike bo nawet jak się dostatniesz to cie wywalą po pierwszym semestrze!!

informatyka to przede wszystkim matematyka wyzsza. pochodne całki równania różniczkowe geometria analityczna analiza matematyczna - to dopiero początke :) jak patrze z perspektywy czasu na to co mialem w LO to śmiać mi się chce jak ja mogłem się tego uczyć - przeciez to oczywiste :) a teraz walą nam terminy jak np modół jakobiana i nawet do końca niewiem co to za gówno jest co licze przez 90minut :P

Skomentuj

Sound Wave, u mnie niektorzy na jakobian mowia juwenalia na jakim jestes wydziale?? elka?? ja na WIPie na IP akurat nie dlatego ze bylo sie latwo dostac (wpierw wybralem, pozniej sie dowiedzialem ile potrzeba punktow zazwyczaj), bo i tak ubilem na egzaminie 132 pkt, a po maturze prawie sie nic nie uczylem:) nie zaluje wyboru, konkretne przedmioty dobrze wyposazone laborki i IP samo z siebie - kierunek stworzony dla mnie:) pomyslec ze kiedys chcialem na ZIM isc:)
                        tylko trzeba potencjalnych kandydatow ostrzec, ze nie zawsze jak sie latwo dostac to i latwo sie utrzymac - najlepsze przyklad MEL no i troche mniej ale SIMR:)

Skomentuj

ja elka ale na wacie :)
                          i to tez dla tego że chciałem :)
                          a wszyscy mi mówili żebym sobie łatwiejszy kirunek wybrał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez OLSZA
                            Ja się dziś obroniłem. Więc jestem mgr inż. Środowiska.
                            Skończyłem SGGW : Inżynieria Środowiska.
                            Nie żałuje.
                            Gratuluje!
                            Przechodzilem przez obrone tytylu mgr. politologii rok temu. A za nastepny rok obrona informatyki :)

Skomentuj

Odnośnie jeszcze szkół płatnych...W mojej obecnej budzie(policealne studium łączności) szkoła wynajmuje pracownie jakimś studiom płatnym(jakaś wyższa szkoła informatyki i telekomunikacji czy coś w tym stylu). Robią to samo co my na pracowniach z tego co przeglądałem ich "rozkład jazdy" mają nieco bardziej teorię rozwleczoną i na koniec magistra po 4/5latach a niue technika po 2. Naprawdę...chyba oprócz tej japońskiej szkoły informatycznej to nie ma chyba dobrych prywatnych uczelni.
                              Pamiętaj ze zawsze można pójść na płatne państwowe...2000/3000 za semestr to jak starzy pomogą nie jest jeszcze kosmiczny wydatek a jak się dobrze będziesz uczył to chyba nawet można zdawać jakieś egzaminy i cię na dzienne mogą przenieść i pieniązki zostają w kieszeni.

Skomentuj

niestety przyjacielu zmartwie Ci ze nie ma chyba w Polsce studiow w pelni spelniajacych naszych oczekiwan... mnie marzy sie uklad wzorowany na USA. kilka obowiazkowych a reszta wedle uznania i zainteresowan=robisz to co Cie w pelni interesuje i satysfakcjonuje. bo prawda jest taka ze na naszych uczelniach wyzszych polowa przedmiotow to kompletne bzdury, ktore zaliczasz tylko dlatego ze musisz ale masz swiadomosc ze uczysz sie tego kompletnie bez sensu. niestety.

Skomentuj

ale to ma tez dobre strony!! polak po technikum jest lepiej wyedukowany niz amerykaniec po "studiach"

Skomentuj

tylko że on ma profesora a polak technika...teraz to z tym technikiem już zaczyna być nieraz mocno średnio niestety...

Skomentuj

tylko że ten amerykański psor to psorował się przypusćmy na matematyce, a wybierał sobie przedmioty takie jak biologia, środowisko, muzyka i cholera wie co jeszcze. Dla tego tu z SW się zgodzę. Jak by w Polsce był taki amerykański system, to znając ludzi wszyscy szli by na łatwizne i robiąc magistra matematyki uczyli by się o kwiatach.
                                      pozdrawiam

Skomentuj

GRZESIO, dobrze powiedziane, przygotowanie teoretyczne w Polsce jest o wiele lepsze. Ja bym tylko sciagnal infrastrukture z amerykanskich uczelni i system zdobywania praktyki.

Pozdrawiam,

Skomentuj

Czaruję...
                                        X