Chciałbym, aby ktoś wyjaśnił te dwa pojęcia w sposób techniczny, ale równocześnie prosty. Za pomoc będe bardzo wdzięczny, pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co to jest decybel, harmoniczne...??
Collapse
X
-
Jak to zwykli mawiać diabeł tkwi w szczególach.
Najczęsciej okreslenia których używamy na co dzień są po głebszej analizie wcale tak nie do końca zrozumiałe. Poprostu używając ich "codzienniejemy" z nimi (moje słowo nie cytować :-))
Decybel nie jest żadną jednostką!!!
Zaskoczeni?
Decybel to 1/10 bela, dopiero bel jest jednostką. w związku z tym ze duża przyjeło się na codzień wartośc 10 krotnie mniejszą. I nie oznacza poziomu hałasu a różnice w jego natężeniu (choć porównawczo moze opisywać i poziom dzwięku).
A drugi termin wyjaśnie w formie pytania:
czy wież, że dowolny przebieg (nawet prostakątny) mozna uzyskać z łaczenia przebiegów sinusoidalnych?
Wiesz na jakiej zasadzie się to odbywa?
Jesli tak to powstawanie harmonicznych jest procesem odwrotnym.
Pozdrawiam
PS. Wszystko jest w internecie trzebe tychko chciec to znależć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ditomekJak to zwykli mawiać diabeł tkwi w szczególach.
Najczęsciej okreslenia których używamy na co dzień są po głebszej analizie wcale tak nie do końca zrozumiałe. Poprostu używając ich "codzienniejemy" z nimi (moje słowo nie cytować :-))
Decybel nie jest żadną jednostką!!!
Zaskoczeni?
Decybel to 1/10 bela, dopiero bel jest jednostką. w związku z tym ze duża przyjeło się na codzień wartośc 10 krotnie mniejszą. I nie oznacza poziomu hałasu a różnice w jego natężeniu (choć porównawczo moze opisywać i poziom dzwięku).
A drugi termin wyjaśnie w formie pytania:
czy wież, że dowolny przebieg (nawet prostakątny) mozna uzyskać z łaczenia przebiegów sinusoidalnych?
Wiesz na jakiej zasadzie się to odbywa?
Jesli tak to powstawanie harmonicznych jest procesem odwrotnym.
Pozdrawiam
PS. Wszystko jest w internecie trzebe tychko chciec to znależć.
p.s. może dodam, że na pracę dyplomową robiłem kolumienki:] Zaniosłem nauczycielowi opis, a ten się mnie pyta co tak dużo... będziesz musiał się tego nauczyć... Ja na to, spoko chyba to już w znacznej części umiem, a on mi wyskoczył z tymi pytaniami i żeby nie palnąć głupoty przemilczałem:) Muszę przyznać, że mnie zaskoczył:)
Skomentuj
-
Harmoniczne to nic innego jak wielokrotnosci wielkosci podstawowoej. Dla np. czestotliwosci 1kHz jej harmoniczne beda odpowiednio 2,3,4,5... kHz itd. dla 2kHz 4,6,8,10... kHz itd. Rozrozniamy harmoniczne parzyste i nieparzyste.Czestotliwosc podstawowa to niejako pierwsza harmoniczna wiec nieparzysta.Nieparzyste beda tez 3,5,7,9 itd. harmoniczne a parzyste 2,4,6,8 itd. Czysty sygnal sinusoidalny ma tylko jedna harmoniczna pierwsza, podstawowa. Pewien pan Fourier wysnul wiec wniosek ze kazdy sygnal da sie opisac za pomoca harmonicznych. Opracowal wiec metode pomiaru i analiza sygnalu przy jej pomocy otrzymala nazwe DFT (Discrete Fourier Transform-Dyskretna Transformata Fouriera) Istnieje tez jej pewna odmiana pozwalajaca na zmniejszenie ilosci obliczen i nosi nazwe FFT (Fast Fourier Transform- Szybka Transformata Fouriera)
Decybel to jednostka miary. A konkretnie okreslajaca stosunek dwoch wielkosci. Zamiast pisac calej masy zer prosciej jest np. napisac 100dB zamiast 1000000 razy. Istnieje kilka rodzai decybeli. najbardziej rozpowszechniony decybel w elektronice to decybel okreslajacy stosunek napiec. Wzor jest prosty:
Wynik w dB=20log(U1/U2)
Dla mocy:
Wynik w dB=10log(P1/P2)
Jesli do wzmacniacza podajemy sygnal o wartosci 0,1V a na wyjsciu otrzymujemy 10V to wzmocnienie napieciowe wyrazone w decybelach =20log(10/0,1)=40dB co odpowiada wzmocnieniu 100x. Podobnie bywa z parametrem szumowym. Jesli producent podaje stosunek sygnal/szum 80dB to znaczy ze szum jest 10000x slabszy od sygnalu uzytecznego. Czesto przydaje sie jakis punkt odniesienia. 0dB to moc 1mW wydzielana na rezystancji 600om (zaszlosc) co odpowiada napieciu 0,771V. W magnetofonach czy innym sprzecie akustycznym czesto mozna spotkac wyskalowane miernik od powiedzmy -60dB do +6dB. Znajac wzor i poziom 0db mozecie teraz sobie sami policzyc jakim to odpowiada napieciom
Pozdro
Dexter
Skomentuj
-
dodam jeszcze że bele i dB mozna stosować nie tylko do mocy czy napięcia ale także do np masy (choć chyba nikt tego nie robi)
i bynajmniej niejest to jednostka..... najczęściej tłumaczy się jako osłabienie bądź wzmocnienie (ze względu na specyfike stosowania) ale generalnie jest to zalezność między dwoma wielkościami. np 1 metr to poziom 0dB to 1000metrów 30dB
w klasycznej technice poziom 0dB przyjmuje się dla 1mV
w technice antenowej juz będzie to 1uV
jak chcemy dać inny poziom odniesienia to powinniśmy go dodać jako indeks przy np dBM czyli jako poziom zero przyjąłem jeden mega coś (bo kto powiedział że musi być wolt :)
Skomentuj
-
a ppm czy % albo %o to tez są jednostki?? a tez się mówi że mam 50% tego czy tamtego.... ale to nieznaczy że 50% mozesz przeliczyć na np wolty.... musiał byś wiedzieć ile to jest 100% tak samo jest z dB musisz znać poziom odniesienia. nawet sam wzor dB czyni ją bezwymiarową... [V/V] [cm/cm] [x/x] zawsze się skracają jednostki!!! a to jest właśnie definicją nie jednostki tylko stosunku uzaleznienie czegoś od czegoś. a ten nieszczęsny logarytm daje nam to że niejest wynikiem % tylko dB..... to dokładna analogia % to tak samo stosunek [X1/X2]*100% tu masz poprostu inny ten mnożnik i jest on troche inaczej zdefiniowany ot cała filozofia
Skomentuj
Skomentuj