Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

instalacja elektryczna domku jednorodzinnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

instalacja elektryczna domku jednorodzinnego

Witam.
    Moze tu znajdzie się jakiś elektryk który podpowie co i jak?
    Moje pytania są nastepujące:
    Który kolor w przewodzie YDYżo (3 żyłowy) oznacza faze, a który zero?
    Juz mi sie popitoliło i sam nie wiem z której strony w gniazdku mam być faza.
    Od przodu gniazdka umieszczonego w ścianie czy "stojąc za gniazdkiem".
    Czy wystarczy jedna różnicówka (30mA) do zabezpieczenia tych obwodów które maja "styczność z wodą" (a wiec kuchania, łazienka, pralka)
    Skąd wziąść uziemnienie skoro poprzedni inwestor wogóle o tym nie pomyślał.
    Pozdrawiam

Czarny-faza
    niebieski-zero
    żółto-zielony-ochronny
    Różnicówka jedna starczy,najprostsze uziemienie to rura od wodociągu.A jak nie to tylko szpika w ziemie.

Skomentuj

i faza w gniazdku ma byc po lewej jak patrzysz na gniazdko od strony wtyczki tak to łopatologicznie wyjaśniam...

Skomentuj

Dzięki.

Skomentuj

A masz SEP-a?
          :-)

Skomentuj

A może SEP-se?

Skomentuj

Nie, mam skończone technikum (studia juz typowo informatyczno - elektroniczne więc nie licze choc elektrotechnike na studiach też wałkowałem - boze jak ja jej nie lubię), elektrotenike znam na tyle dobrze ze tłumacze ją szwagrowi który ukczy sie na elektryka. Znam dzasade działania "esów", "różnicówek", "przepięcówek", przewodów, wyłączników, gniazdek.
              Nie znam natomiast tych "myków" o które pytałem.
              Bo jakie dla np żelazka ma znaczenie gdzie w gniazdku jest faza a gdzie zero. Albo jaki ma kolor izolacja zyly fazowej. radio będzie działać niezależnie od tego czy uziom jest "ze słupa", czy z wiadra z solą, bo jest zasilane z tylko 2 przewodów (przynajmniej moje). Ale elektryk który przyjdzie na odbiór instalacji będzie się czepiał wszystkiego i udowadniał swoją wiedze nieukom takim jak ja. Pytam bo chciałem uniknąc takiej sytuacji.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Witam,

Panowie, na pewno jest tu ktoś obeznany w sprawach energetycznych. W zeszłym tygodniu w mojej miejscowości piorun uderzył w linię energetyczną. W okolicznych domach ludzie stracili wiele urządzeń elektrycznych, kotły gazowe (padły płyty sterujące), routery, monitory itp, itd. W moim domu obyło się bez zniszczeń i jak podejrzewam za sprawą w miarę nowej i zrobionej zgodnie w planem budowy instalacji. Myślę, że zadziałał ogranicznik przepięciowy z załączonego zdjęcia:

I teraz pytanie za 100 pkt: czy widoczne na zdjęciu czerwone "języki" widoczne po wydłubaniu plastykowych okienek (miałem wątpliwości co do koloru dlatego je usunąłem) oznaczają, że ten element zabezpieczający należy wymienić ? Nie jest tani bo kosztuje ok 300 PLN i dlatego muszę mieć 100% pewności.
                Bardzo proszę o diagnozę.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, ale do wymiany. Na potwierdzenie instrukcja, w której wyraźnie napisano: "Wyraźny kolor czerwony : Wymienić moduł":
                  http://www.etipolam.com.pl/files/use...ec-C-RC%20.pdf
                  Last edited by piotreq123; 21.07.2014, 19:39.

Skomentuj

Piotrze,

dokonałem sekcji jednego z pakietów:

no i mam poważne podejrzenia, że sieję popelinę a ochronnik jest dobry. No bo tak na prawdę to ten czerwony kolor przez plastykowe szybki wcale nie był taki wyraźny i jednoznaczy. Czy dobrze kombinuję, że po zadziałaniu powinna odskoczyć ta płaska sprężyna i zwolniony język na zostać wypchnięty swoją sprężyną do samego końca aż do okienka kontrolnego ? No i w środku coś chyba powinno być sfajczone ? Co myślisz ? Nigdy nie zaglądałem do czegoś takiego. Pozostałe pakiety wyglądają tak samo.

Skomentuj

Proste, jak ma przejście to spalony/zadziałany, bywają "resetowalne" - guziczek na obudowie.

Ciesz się że masz tylko taki wydatek bo sprzęt w domu za x razy więcej ocalał.

Skomentuj

Ten moduł w momencie przepięcia zwiera fazę do PE . w Ten sposób wywala bezpiecznik który powinien być przed tym modułem .

Skomentuj

Taki schemat widnieje na obudowie:

Rezystancja między stykami pakietu > 20 MOhm. Czyli raczej nie zadziałał bo styki z poprzedniego zdjęcia bebechów nie są rozwarte. Wydaje mi się, że kolejność działania jest taką:

- zadziałanie warystora (czy jak on tam się tam nazywa)
                          - rozwarcie styków
                          - wyrzucenie znacznika do okna kontrolnego

Tak jest ?
                          Last edited by Jacek Zieliński; 21.07.2014, 21:15.

Skomentuj

Jeśli było jakieś przepięcie to zadziałał. Jego zadziałanie nie oznacza od razu, że będzie coś zwęglone czy spalone.
                            Ograniczniki tego typu mogą teoretycznie nieograniczoną ilość razy tłumić przepięcia.
                            Pojawienie się koloru czerwonego sygnalizuje uszkodzenie warystora, a nie informuje o wystąpieniu przepięcia.
                            W Twoim przypadku, z tych dokładniejszych zdjęć widać, że ogranicznik jest jednak sprawny i nie ma konieczności jego wymiany, co napisałem wcześniej.
                            Z poprzedniego zdjęcia trudno to było zobaczyć.

Skomentuj

http://allegro.pl/ogranicznik-przepi...369049105.html
                              Cz masz takie ?

Skomentuj

Tak, to dokładnie jeden z czterech pakietów. Tu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4434840976

mają, ale tylko 2 szt, nie sugerować się zdjęciem, dzwoniłem do nich. Popytam w lubelskich hurtowniach elektrycznych.

Skomentuj

Sprawdź wszystkie sztuki na przejście. Wystarczy że jedna zadziałała i wybiło ci bezpiecznik... O a wybiło ci bezpiecznik/różnicówkę bo jeśli nie to nie miałeś żadnych objawów wyładowania na twojej istalacji.

Skomentuj

Nie, żaden bezpiecznik ani róźnicówka nie wyskoczyła. Piorun uderzył niedaleko. Na chwilę zgasło światło i wydaje mi się, że w tym samym momencie usłyszałem w domu oprócz grzmotu wyraźny i dosyć głośny trzask.

Skomentuj

Może masz iskrownik przy łączu?

Skomentuj

Mniej więcej 3 lata temu dokonano przebudowy linii NN. Zdjęto linię napowietrzną, zakopano kable i postawiono nowy transformator zasilający pobliskie zabudowania w okolicy. Częstym zjawiskiem przy okazji burz są chwilowe zaniki zasilania. Myślę, że tak mogą działać "firmowe" zabezpieczenia Zakładu Energetycznego.
                                        Czy na podstawie załączonych zdjęć można mieć pewność, że ogranicznik jest sprawny?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X